1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Najpopularniji američki automobil zlatnog perioda
AR pijaca klasika: Najpopularniji američki automobil zlatnog perioda

AR pijaca klasika: Najpopularniji američki automobil zlatnog perioda

843
1
Podelite sa prijateljima:

Amerikanci će reći da je period šezdesetih godina prošlog veka bio najbolji u istoriji njihove automobilske industrije. Relativno jaka ekonomija, dobra kupovna moć i niske cene goriva su rezultirale time da vidimo neke od najpoznatijih modela ikada ponuđenih iz Detroita.

Uglavnom pamtimo ova vremena po čuvenim „mišićavim“ automobilima, ali ako bismo sagledali listu bestselera, videli bismo da dominira uglavnom jedan model. To je Chevrolet Impala, a 1965. godine je ispisao istoriju kao automobil sa najviše prodatih vozila u jednog godini.

Tada je isporučeno 1.074.925 primeraka, a i naredne godine je prodato preko milion jedinica. Chevrolet je po prvi put predstavio Impalu kao opcioni paket opreme na modelu Bel Air 1958. godine, a tada je činio vrhunac ponude ovog američkog giganta. Vremenom će postati zaseban model, a za našu priču je najbitnija četvrta generacija i mogli smo da je vidimo u izložbeno-prodajnim salonima od 1965. do 1969 godine.

Šta je tačno činilo ovaj četvorotočkaš toliko popularnim? Većina će se složiti da je izgledao kao „Cadillac s baš pristupačnom cenom“, a takvo poređenje je samo moglo da pripomogne automobilu. Takođe se nudio sa dosta različitih konfiguracija.

Kupac je mogao da dobije limuzinu, kupe, karavan i kabriolet, a jednako impresivna je bila i mehanička ponuda. Ona je startovala sa benzincem sa šest cilindara u rednoj konfiguraciji, ali se većina kupaca odlučivala za neki od čak devet „osmaka“ u izboru.

Primerak iz današnje priče je iz 1968. godine i trenutno se nalazi u gradu Lodi unutar američke savezne države Nju Džerzi. Automobil je do sada prešao 89.600 kilometara i ovo je najpoželjnije izdanje koje ste mogli da dobijete te godine.

Paket opreme SS (Super Sport) je bio najmenjen kupcima sa sportskim duhom na umu, što znači da se ispod haube krio V8 motor radne zapremine 396 kubnih inča (6,5 litara). To je bilo dovoljno za 325 „konja“, a snaga se prenosila na zadnje točkove preko trostepenog automatskog menjača.

Fabrički podatci kažu da je ubrzanje od nule do 100 km/h trajalo 7,5 sekundi uz maksimalnu brzinu od 202 km/h. Takvo zadovoljstvo je inače koštalo 3.360 američkih dolara ili 29.717 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca. Paket SS je dodavao i 15-inčne felne, diskove na prednjim kočnicama, kožna sedišta, servo volan, kožom prekriven krov i još mnogo toga.

U ponudi je takođe bio i manuelni menjač, ali kupac je izdvojio „šaku dolara“ više za automatik. O samom vozilu nema informacija, osim one da je prethodno bio registrovan u saveznoj državi Amerike Njujorku.


Aukcija je donela dvanaest ponuda, a najviša u iznosu od 26 hiljada američkih dolara nije bila dovoljna da Impala promeni vlasnika.

Zoran Tomasović

(843)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Ovo je pravi americki auto! To bi trebalo da bude univerzalna forma US dizajna danasnje produkcije. Dugacka prava linija napred, kao odapeta strela, i skok preko zadnjih tockova, kao misicna masa na zadnjim nogama neke zveri! Danasnji US dizajn se izgubio u masi evropskih, japanskih i korejskih automobila – nemoguce ga je razlikovati! US dizajn treba da se vrati svom korenu! Da li vam je poznata ova recenica? Vise puta sam je citirao a potice od bivseg sefa Jaguara.