1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. RUF Dakara iliti tjunirani Porsche Cayenne
RUF Dakara iliti tjunirani Porsche Cayenne

RUF Dakara iliti tjunirani Porsche Cayenne

221
0
Podelite sa prijateljima:

Super SUV modeli su izrazito moderan fenomen. Suočeni sa opadanjem prodaje limuzina i kupcima koji i dalje žele brzinu uz dodatni tovarni prostor i težinu, sada postoji više brzih SUV-ova nego što mogu da se izbroje. Ako bi neko pratio poreklo super SUV-a do njegove najvažnije tačke, to je originalni Porsche Cayenne. Ali postoji jedan SUV koji je bio deceniju ispred svog vremena: RUF Dakara.

Da, zasnovan je na Cayenneu prve generacije, izgrađen na odličnoj platformi sa kojom je Cayenne debitovao. Lako je zaboraviti kakve promene u svetu SUV-ova doneo originalni Cayenne. SUV-ovi su ranije bili skoro uvek veliki, laki terenci sa karoserijom na šasiji sa lošim upravljanjem na putu. Zajedno sa originalnim BMW-om X5, Cayenne je promenio putanju moderne auto industrije. Dok se X5 dobro vozio na asfaltu, Cayenne se je relativno dobro vozio i imao je ozbiljnu opremu za terensku vožnju.

Čuveni Porscheov tjuner RUF se dočepao Cayennea i kreirao Dakaru 2009. RUF ne radi samo lagano podešavanje i karoseriju, već sveobuhvatno konstruiše svoje modifikacije i automobile do te mere da ima sopstveni VIN. Od tjunera, uvek je bio jedan od ozbiljnijih, a RUF je adaptirao Porscheov 4,5-litarski tvin-turbo V8 motor da razvija 600 konjskih snaga. RUF je takođe kreirao komplet za široku karoseriju za automobil i zamenio je prednje jajaste farove onima iz modela 911 generacije 997.

RUF je čak učvrstio vešanje kako bi podržao dodatnu snagu i zamenio čelične kočnice ugljeničnom keramikom. Za to vreme, Dakara je bila izuzetno brza sa maksimalnom brzinom od 290 km/h.

AutoRepublika

(221)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments