1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Duesenberg Model J vredan 2,26 miliona dolara
AR pijaca klasika: Duesenberg Model J vredan 2,26 miliona dolara

AR pijaca klasika: Duesenberg Model J vredan 2,26 miliona dolara

246
2
Podelite sa prijateljima:

Velika Britanija je imala, to jest još uvek ima Rolls-Royce i Bentley, Nemačka se mogla pohvaliti originalnim Maybachom, Francuska Bugattijem, a američki „kraljevski“ brend je bio Duesenberg. Doduše, ovo „američki“ bi s opravdanim razlogom mogli da stavimo pod navodnike, pošto kompanija zaista jeste osnovana „preko bare“, ali su to uradila dva brata rođena u Nemačkoj.

Njihova imena su Fred i August Duzenberg i u periodu od 1913. do 1937. godine, brend se mogao pohvaliti izuzetno uspešnim trkačkim modelima kao i onim drumskim koji se danas smatraju remek delima.

Ne samo što su pružali fantastičan dizajn, već se Duesenberg mogao pohvaliti i izuzetnim performansama. Primera radi, Fordov motor Flathead V8 iz ranih tridesetih godina prošlog veka se smatrao prikladnim za vozilo visokih performansi sa svojih 65 konjskih snaga, dok je Duesenberg prilazio cifri od 400 „grla“. Ukoliko želite da više saznate o ovom brendu, preporučujemo da pročitate našu priču o poseti zvaničnom muzeju iz 2020. godine.

Vrh Duesenbergove ponude je činio Model J. Proizvodio se samo od 1929. do 1937. godine i u tom periodu je pronašao 481 kupca. Ponuda se delila na bazni J, zatim SJ sa kompresorom i još moćniji SSJ. Najpoželjniji je naravno bio ovaj poslednji koji je oslobođavao sa čak 400 „konja“, a proizvedena su samo dva primerka – po jedan za holivudske velikane Gerija Kupera i Klarka Gejbla.

Duesenberg zapravo nije proizvodio školjke već samo šasije sa mehanikom, a mušterija bi se zatim obraćala nekoj od samostalnih dizajnerskih kuća koja bi kompletirala četvorotočkaša. Primerak iz današnje priče je „samo“ standardni Model J, ali se za njegovu školjku postarala jedna od najvećih američkih kuća Derham.

Kako prenosi aukcijska kuća Worldwide Auctioneers koja se bavi prodajom, šasija sa brojem 2143 je originalno prodata 1929. godine za sumu od osam hiljada dolara (oko 130.433 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca), a posao ugradnje školjke je dopao spomenutog Derhama posle čega je Model J isporučen vlasniku za čak 20 hiljada dolara (današnjih 326.084 najmanjih zelenih novčanica).

Pokretao ga je benzinac sa osam cilindara u linijskoj konfiguraciji koji je razvijao 265 konjskih snaga iz zapremine 420 kubnih inča (6,9 litara). Snaga se prenosila na zadnje točkove preko trostepenog manuelnog menjača, a pored mase od preko tri tone, mogao je da dostigne maksimalnu brzinu od približno 200 km/h.

Zanimljivo je da se brojevi motora i šasije još uvek poklapaju s onima koje je imao onda kada je napustio fabriku, a vrednost je još više povećao podatak da je ovo jedan od prvih automobila koje je Derham kompletirao. Prvi vlasnik je bio čovek po imenu Art Kil i zadržao je Model J do sredine tridesetih godina.

Ovaj Duesenberg je jednom prilikom čak završio u okeanu nakon što je pao sa broda, a umesto popravki, Kil je prodao automobil predsedniku Coca-Cole, Em Kej Barbiju. Ovaj je posao restauracije poverio još jednoj velikoj samostalnoj dizajnerskoj kući Bohman & Schwartz.

Oni su takođe kompletirali listu određenih modifikacija i opredelili da liniju krasi niži krov, a dodali su i aerodinamične maske hlanjaka i nove farove. Automobil koji je sada na javnom nadmetanju je posle svega toga menjao vlasnike svake decenije, a poslednja restaurica je stigla 1997. godine.

Iako nije poželjniji od verzija s indeksom SJ ili SSJ, a pritom nije konfigurisan ni kao kupe, roudster niti kao kabriolet, ovaj Model J je dostigao cenu od 2.260.000 dolara. Brojka i nije toliko iznenađujuća kada se zna da Duesenberg u većini slučajeva pređe milionski iznos, a svaki od njih je poseban i predstavlja umetičko delo za sebe.

Zoran Tomasović

(246)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Treća slika, k’o FAP trinaeska

Laki

Original prije fejsliftinga!