1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Šta se zaista desilo sa Mitsubishijem?
AR pijaca klasika: Šta se zaista desilo sa Mitsubishijem?

AR pijaca klasika: Šta se zaista desilo sa Mitsubishijem?

1.27K
1
Podelite sa prijateljima:

Što vreme duže prolazi, tako se sve više pitam šta se desilo sa nekada velikim Mitsubishijem? Konkretnije mislim na njegovu automobilsku diviziju, i kako se to desilo da jedan takav gigant padne na veoma niske grane? Od brenda koji se mogao pohvaliti legendarnim modelima poput Lancera Evolutiona i GTO/3000GT-a, Mitsubishi je prethodnih godina predstavio dosta električnih krosovera (od kojih nijedan nije ušao u serijsku proizvodnju) i zaboravljene male gradske modele kao što je Mirage/Space Star.

Moj omiljeni Mitsubishi je uvek bio model Eclipse druge generacije. Proizvodio se od 1995. do 1999. godine i sećam se da je bio „najkul“ automobil viđen na školskom parkingu pre dvadesetak godina.

Možda je ključnu ulogu u tome imala njegova rola u pomalo smešnom, ali kultnom filmu „The Fast & The Furious“, ali je Eclipse bio legendarni model pre (svakako i posle toga).

Bazni model je bio dostupan sa 140 konjskih snaga i pogonom na prednje točkove, ali ukoliko ste bili spremni odrešiti kesu, to jest novčanik, mogli ste da dobijete i izdanje nazvano GSX. S njim je stizao fantastični 2,0-litarski turbobenzinac sa 210 konjskih snaga i maksimalnih 290 obrtnog momenta.

Takav motor je bio dostupan i sa onim slabijim paketima opreme, kao što je GS-T, ali je GSX dodavao i pogon na sva četiri točka, što je bilo retkost među kompaktnim automobilima. Paket se nije zaustavljao samo dodacima kojim se naglašava snaga već bi sa njim stizali i 17-inčne felne, kožni enterijer, anti-lock kočnice i još mnogo toga.

Bio je dostupan i četvorostepeni automatski menjač, ali naravno svako je želeo manuelni sa pet stepeni prenosa. Sa masom od relativno niskih 1.430 kilograma, GSX je mogao da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za samo 6,6 sekundi, i da dostigne maksimalnu brzinu od 240 km/h.

Takvo zadovoljstvo nikako nije bilo jeftino i koštalo je 26.550 američkih dolara (oko 46.580 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca), što je ulazilo u teritoriju mnogobrojnih sportskih modela sa osam cilindara, ali su „osmaci“ svakako znali kakva je aždaja pored njih kada vide GSX.

Pronaći ovaj primerak u dobrom stanju posle dvadeset i kusur godina je danas jako teško. Oni koji su ga posedovali su ga koristili za amatersko trkanje, pa je primerak koji vidite na priloženim fotografijama možda najbolji primer očuvanosti koji možemo da očekujemo.

Nalazi se u gradu Renton unutar američke savezne Vašington i do sada je prešao 114 hiljada milja (oko 182.400 kilometara), ali to zaista ne bi mogli zaključiti na osnovu stepena očuvanosti.

S proizvodne trake je sišao 1999. godine i poseduje sve one karakteristike koje smo naveli na račun GSX-a, pa je definitivno „real deal“. Jedina modifikacija je ona izvedena na račun auspuha, a vlasnik navodi da još uvek poseduje i originalni primerak. Posle deset dana aukcije i čak 49 ponuda, najviša je iznosila 39.500 dolara, što nam još jednom govori u kakvom ugledu ovaj sportista uživa među kolekcionarima.


Eclipse će da preživi još dve relativno uspešne generacije pre nego što je njegovo ime bilo rezervisano za moderni krosover.

Zoran Tomasović

(1268)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Obratite pažnju na zadnji nestandardni lonac, ogromnog prečnika.Lik kao da ga je ukrao sa nekon Abrams tenka.???E, to se zove kičeraj.