1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Automobil koji je koštao posla naslavnijeg američkog dizajnera
AR pijaca klasika: Automobil koji je koštao posla naslavnijeg američkog dizajnera

AR pijaca klasika: Automobil koji je koštao posla naslavnijeg američkog dizajnera

800
4
Podelite sa prijateljima:

Amerikanci će reći da je Harli Erl najveći automobilski dizajner koga je ova država ikada imala. Stigao je u General Motors sredinom dvadesetih godina prošlog veka i predvodiće stilski studio najvećeg američkog automobilskog proizvođača sve do 1958. godine. Erl je uživao u velikom ugledu i nikome nije dozvoljavao da mu se meša u posao najviše iz razloga što su njegova dela davala rezultate.

Iako postoje one priče da on lično nije dizajnirao već samo davao naređenja drugima šta da urade, uspeh mu se teško može osporiti i imao je odličan „nos“ da oseti šta budućnost donosi.

Ali kako je stario, tako je i njegova moć padala, a jedan model ga je na kraju koštao posla. Ironično, bio je to jedan od najprepoznatljivijih američkih četvorotočkaša u istoriji – Cadillac iz 1959. godine.

Istorijske knjige kažu da je Erl kompletirao Cadillac iz 1959. godine još dve godine kasnije, a onda se uputio na višemesečni godišnji odmor u Evropi. Planovi bi možda i bili ostvareni da jedan od zaposlenih u General Motorsu pod imenom Čak Džordan jednog dana nije primetio nove modele korporacije Chrysler (čiji su brendovi u to vreme bili Plymouth, DeSoto, Dodge, Chrysler i Imperial) na testiranju.

Džordan je preneo utiske svom šefu Bili Mičelu (kojeg je Erl ovučavao i video kao svog naslednika), a ovaj brzo shvatio da je Chrysler nadmašio General Motors po pitanju stila. Posebno ga je pogodila pozicija Cadillaca, tada najprestižnijeg premijum brenda na svetu, koji je delovao zastarelo čak i u poređenju sa značajno jeftinijim Plymouthom.

Erl je ranije insistirao na glomaznim dimenzijama, visokim haubama i dosta hroma, što je davalo rezultate kod starijih kupaca, ali je mlađarija u većoj meri cenila eleganciju. Pošto je Erl još uvek bio u Evropi, Mičel je dao naređenje da se ranije spremni Cadillac za 1959. godinu eliminiše, i da tim spremi novi stil.

Nije ni očekivao da će Erl biti srećan, ali se vodećim ljudima takva odluka dopala da će Erl na kraju biti najuren. Zvanična priča kaže da se dobrovoljno penzionisao, ali istovremeno nije bila ni tajna da „glavonje“ već duži niz godina nisu bile zadovoljne njegovim radom.

Model Eldorado je predstavljao vrhunac ponude Cadillaca iz 1959. godine. Mičelove ideje se zapravo nisu mnogo razlikovale od Erlove, pa je insistirao na dosta hroma, ali je dodao par detalja koje se njegovom nekadašnjem šefu sigurno ne bi dopale. To se pre svega odnosi na poveći „rep“ da bi se nadmašio spomenuti Chrysler kao i niža hauba.

Ovaj potez i nije bio preterano popularan u svoje vreme, ali će kasnije da stekne kultni status i prepoznajemo model Cadillaca iz 1959. godine kao možda najboljeg predstavnika američkog načina života iz ovog perioda.

Dok je stil tema o kojoj bismo mogli dugo pisati (i jednog dana zaista hoćemo, kada ćemo detaljno analizirati kakve planove je Erl originalno imao), sa mehaničke strane nije bilo zamerki. Eldorado je pokretao moćni benzinac sa osam cilindara, a razvijao je 345 „konja“ i maksimalnih 590 Nm obrtnog momenta iz radne zapremine 390 kubnih inča (6,4 litre).

Jedini menjač u izboru je bio četvorostepeni automatski, a pogon je opredeljen na zadnje točkove. Fabričke informacije kažu da je ubrzanje od nule do 100 km/h trajalo oko deset sekundi uz maksimalnu brzinu od 205 km/h, što su solidne cifre za automobil težak 2,4 tone.

Za današnju pijacu su izabrali Eldorado Biarritz koji je u svoje vreme bio jedan od najskupljih novih automobila „preko bare“. Koštao je 7.400 dolara (oko 77.735 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca) i fabriku će napustiti tek 1.320 primeraka.

Automobil se nalazi u gradu Fort Loderdejn unutar američke savezne države Floride i prešao je manje od 200 kilometara od kada je restauracija kompletirana. Eldorado je imao od opreme sve što se poželeti može, kao što su klima uređaj, servo asistiran volan, prozorska stakla i sedišta pokretana pritiskom na dugme, tempomat i još mnogo toga. Aukcija je na kraju donela 41 ponudu, a najviša je iznosila 410 hiljada američkih dolara.

Zoran Tomasović

(800)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Jednom sam vec pisao da dizajnere treba periodicno menjati jer kod njih dolazi do zasicenja ideja, pocinju da se vrte u istom krugu. To se oseti po tome sto novi model uopste vise ne izgleda kao nov vec kao malo ispeglan stari! Bez obzira, moje duboko postovanje Erlu i Micelu!

znalac stariji

Matija, upravo je za dizajn brenda jako bitna prepoznatljivost i neka veza sa prethodnim proizvodom, pa se ne bih složio da je dobro da novi model nema dizajnerski veze sa prethodnim, već suprotno.
jedan od primera je i flaša i logotip kokakole koja se kroz vreme menjala i evoluirala, ali je zadržala prepoznatljivu formu koja seže u daleku prošlost.
I veruj, mnogo je lakše biti kreativan ako nemaš neka ograničenja tog tipa.

Matija

Tako nesto uopste nisam rekao. Evolucija tehnike i dizajna mora da bude takva da auto ostane prepoznatljiv a da predhodna generacija ne izgleda upadljivo zastarela. Ovo je zahtev koji sa punim opravdanjem postavljaju marketing strucnjaci, narocito u premium segmentu. Razlog: auto je investicija kapitala i taj kapital ne sme da se izgubi radikalnim izmenama kod nove generacije.

'79 DeVille

Ovaj model je pojam elegancije, naravno iz mog ugla vidjenja stvari.