1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Crna godina za Chevrolet Corvette
AR pijaca klasika: Crna godina za Chevrolet Corvette

AR pijaca klasika: Crna godina za Chevrolet Corvette

252
7
Podelite sa prijateljima:

Američka automobilska industrija nema one egzotične modele koji bi mogli da stanu na crtu velikanima kao što su Ferrari ili Lamborghini, ali su zato uvek imali jednog sportistu kome se ceo svet divio. Pričamo naravno o modelu Chevrolet Corvette i ove godine je proslavio tačno sedam decenija postojanja.

Kada znamo u kakvom ugledu ovaj Jenki uživa, za očekivati bi bilo da su svaka generacija i konfiguracija bili fantastični i hvaljeni, ali to nije uvek bio slučaj. I ranije smo pisali koliko su počeci bili teški i da je Corvettu u životu zapravo očuvao Ford sa svojim modelom Thunderbird. Tu priču možete da pročitate ovde.


Za današnju pijacu smo izabrali još jednu konfiguraciju koju bi Chevrolet sigurno najranije zaboravio. Reč je o modelima iz 1980. i 1981. godine gde je snaga dostigla minimalac. Treća generacija pod kodnom oznakom C3 je imala najdužu karijeru od svih Corvetta i proizvodila se od 1968. do 1982. godine.

U tom periodu je sklopljen 542.741 primerak i daleko od toga da je Chevrolet želeo toliki životni vek. C3 je bio zasnovan na konceptu Mako Shark II iz 1965. godine i u početku je dobio dosta pohvala pre nego što ga je „prestiglo vreme“ (zgazile godine).

Američki gigant je planirao zamenu sa centralno postavljenim rotacionim motorom, ali zbog čestih promena u zakonu i u vezi oblasti bezbednosti i izduvnih gasova tokom sedamdesetih godina, ideja je često odlagana i na kraju je potpuno eliminisana. Ruku na srce, C3 se prodavao relativno dobro i Chevroletu se nije ni žurilo da ga zameni, ali je često lansirao osveženja sa minimalnim dizajnerskim promena.

Ali kao što smo spomenuli, stalne izmene u zakonima po pitanju nivoa emisija izduvnih gasova su rezultirali time da stariji motori dobiju nižu kompresiju i posledični gubitak snage. Crni dan za Corvette se desio 1980. godine kada je jedini motor u ponudi bio takozvani mali blok (small block) tipa V8, radne zapremine 350 kubnih inča (5,7 litara).

Razvijao je tek 190 konjskih snaga, što zapravo i nije bila najniža brojka u istoriji pošto je isti motor imao 165 „grla“ nekoliko godina ranije, ali je tada postojala i moćnija konfiguracija sa 205 „konja“.

U suštini, ovaj benzinac sa 190 konjskih snaga će da bude jedini u ponudi tokom 1980. i 1981. godine. Izbor menjača je bio u vidu četvorostepenog manuelnog i trostepenog automatskog. Ubrzanje od nule do 100 km/h je iznosilo 7,1 sekundu uz maksimalnu brzinu od 236 km/h. Brojke i nisu bile toliko loše, ali se očekivalo više od automobila koji je koštao 16.258 američkih dolara (oko 55.028 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca).

Automobil iz današnje pijace je iz kobne 1980. godine i nalazi se u gradu Voren unutar američke savezne države Mičigen. Do sada je prešao tek 4.320 kilometara i od opreme poseduje sve što je Chevrolet nudio u spomenuto vreme. Pričamo o kožnim sedištima, takozvanom „t-top“ krovu, 15-inčnim felnama, klimi, prozorima sa staklom pokretanim pritiskom na dugme i o još mnogo toga.

Chevroletu bi trebalo odati priznanje što je našminkao relativno star automobil i od njega napravio privlačnog sportistu, ali se kolekcionari obično ne znaju zavarati.


I pored veoma skromne kilometraže, aukcija je donela tek šesnaest ponuda, od čega je najviša iznosila 16.666 američkih dolara.

Zoran Tomasović

(252)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Kosta

Ne bih se bas slažio sa početkom teksta, Žabari se samo bolje snalaze u prodavanju magle i lepote. Ferrari više zarađuje od prodaje bade mantila i kačketa nego automobila. Lambo bi do sada promenio još 72 vlasnika da ih nije spasao Audi. Dati 200.00 više za 5% bolji auto je suludo, makar za mene. Inače, C3 ima vanvremenski dizajn. Izgleda brzo i dok stoji

Izmenjeno 4 meseci pre od strane Kosta
Matija

Ovo je moj tip, rado bih ga kliknuo! Deluje mocno, po malo zastrasujuce! Pitam se, sta trazi crveni enterijer u sportskom autu?! Americki kic.

Laki

Možda su na „Zuhälter“ profesiju ciljali?😂

igi

imao je i Porše 911 takav enterijer osamdesetih. Nemački kič.

Yankee

Takodje kic?

comment image

Matija

DA!!!

Vladimir Bojkovic

Sjajna silueta,iz filmova.ali realnost:kupci sa „kintom,sve mladji,zahtevniji,ukus je :auto iz video igre.u USA forsiraju te mocne motore,a zakoni su rigorozni,max je onih 88milja,jedino da odes u pustinju da brzo vozis,a pustinja je daleko,i kakvo je to zadovoljstvo voziti brzo na pravcu,zar nije izazovnije ,zlatibor,dolina lima,morace.auto-industrija vrlo ozbiljan posao.uvek sam govorio da onoj bivsoj drzavi ne treba auto-industrija,a ,ovoj vidimo moci,spora lova, dolaze momci koji zele brzi obrt.nije lako udovoljiti kupcima