1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Nemački „hot rod“
AR pijaca klasika: Nemački „hot rod“

AR pijaca klasika: Nemački „hot rod“

1.30K
2
Podelite sa prijateljima:

Možda će vas pomalo iznenaditi kada vam kažemo sledeću rečenicu, ali Mercedes je bio taj koji se prvi prilagodio „američkom načinu života“. Pri tome naravno mislimo na automobilski svet, i na motore velike radne zapremine po kojima su Jenkiji i najpoznatiji, a sve je započelo posle Drugog svetskog rata kada su evropske firme zaključile da mogu da prodaju veliki broj vozila „preko bare“.

Većina njih je bila iz klase malih i ekonomičnih automobila, a Mercedes je bio taj koji se prvi suprostavio firmama iz Detroita.

To se desilo 1968. godine kada je debitovao čuveni model 300 SEL 6.3, i na taj način postao prvi nemački „hot rod“. Za našu priču je bitniji njegov naslednik i znali smo ga pod oznakom 450SEL 6.9. Kao što mu ime kaže, pokretao ga je glomazni 6,9-litarski benzinac sa osam cilindara i bio je deo ponude od 1975. do 1981. godine.

450SEL 6.9 je bio deo palete modela S Klase pod kodnom oznakom W116. Razvijen je početkom sedamdesetih godina prošlog veka, dok su cene benzina još uvek koliko-toliko bile pristupačne, ali do 1975. godine su „eksplodirale“ do te mere da je Mercedes originalno planirao da ga prodaje samo u Nemačkoj.

Vremenom je doneta odluka da postane deo ponude i u Americi gde je pružao motor radne zapremine slične onoj koju imaju Cadillac, Lincoln i Imprerial. Doduše, 450SEL 6.9 je bio značajno manji iako je za evropske standarde imao relativno velike dimenzije sa dužinom od 5,3 metra i masom od dve tone.

Na prvi pogled, 6,9-litarski benzinac je bio remek delo sa 286 „konja“ na evropskom tržištu, ali su američke verzije razvijale tek 249 „grla“ radi strožijih zakona o izduvnim gasovima. Ovaj motor je bio uparen samo sa trostepenim automatskim menjačem, a u svoje vreme je bio najbrža evropska limuzina.

Bilo mu je potrebno 7,4 sekunde da ubrza iz mirovanja do 100 km/h i mogao je da dostigne maksimalnu brzinu od 240 km/h. Cene su svakako bile astronomske i 450SEL 6.9 je koštao 81.247 maraka u Nemačkoj, odnosno 52.995 dolara u Americi. U današnjoj vrednosti novca brojka iznosi neverovatnih 185.995 „zelembaća“. Fabriku će napustiti 7.380 primeraka od čega je 1.816 jedinica završilo „preko bare“.

Primerak iz današnje priče je iz 1978. godine i kao što možemo da pretpostavimo po njegovim gadnim branicima – da, sa američkog je tržišta. Ovakve branike su zahtevali novi bezbednosni standardi koje ćemo detaljno da analiziramo u jednoj od budućih priča u sekciji zanimljivosti dana.

Prešao je 128 hiljada kilometara i većinu života je proveo u saveznoj državi Kaliforniji. 450SEL 6.9 je bio vrhunac Mercedesove ponude u navedenom periodu i samim tim je pružao sve ono što se moglo poželeti od opreme sa izuzetkom kožnih sedišta.


Vlasnik je dobio 23 ponude od čega je najviša bila 30 hiljada dolara, ali automobil nije završio kod novog kupca. To znači da je cenjen od strane na veću brojku i svakako bi trebalo da bude skuplji…

Zoran Tomasović

(1301)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Da nije ovih „američkih branika“, rekao bih da je vizuelno „san snova“. Motorizacijom i svim ostalim svakako jeste.
Ali, ovi branici su ga bukvalno unakazili, jer je u USA verziji izgubljena ona prelepa izvirna proporcija donjeg (osnovnog) branika i gornjeg polubranika, koja je krasila ovu generaciju mečke.

Laki

Osim ovih „grdnih branika“ ne zna se šta je ljepše na ovom vozilu!