1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Airbus Maveric koncept – savremena „leteća krila“ u civilu
Airbus Maveric koncept – savremena „leteća krila“ u civilu

Airbus Maveric koncept – savremena „leteća krila“ u civilu

324
0
Podelite sa prijateljima:

Airbus je na smotri koja se odigrava u Singapuru predstavio prototip aviona koji briše razliku između trupa i krila letilice. Tako nešto je bez ustezanja i lažne skromnosti izjavio i Žan Bris Dumon, govoreći o „revoluciji u oblasti konstrukcije civilnih aviona“. Tom prilikom, on je i izrazio nadu da će koncept doneti perspektivu „ekološki održive budućnosti avionske industrije“.

Naziv modela Maveric ja zapravo akronim od Model Aircraft for Validation and Experimentation of Robust Innovative Controls (Model letilice namenjene validaciji i eksperimentisanju s robusnim inovativnim kontrolama). Predstavljen je jutros na Salonu avijacije u Singapuru, iako je sajamski kompleks, nažalost bio uglavnom prazan zbog aktuelne panike uslovljene prisustvom koronavirusa.

Maveric nije dostupan samo kao maketa, već i kao pravi testni avion koji je u stanju da leti. Dva metra je dug, dok mu širina iznosi tri metra. Proizvođač navodi da jedinstvena konstrukcija, kojom su objedinjena krila i trup, donosi uštedu u gorivu u visini od oko 20%, u poređenju s današnjim konvencionalnim primercima koji koriste samo jedan mlazni motor.

Konceptna letilica je nastala kao proizvod razvoja projekta držanog u tajnosti od 2017. godine. Počev od prethodnog juna, probni, daljinski kontrolisan avion je počeo s letovima na glavnoj Airbusovoj lokaciji u Tuluzu. Testni letovi će se nastaviti i tokom proleća pred nama.

Airbus nije obelodanio ništa na temu eventualnog uvođenja vazduhoplova u serijsku proizvodnju. S Mavericom, moguće je preskočiti tradicionalne razvojne faze, a nove tehnologije poput alternativnih pogonskih sklopova se mogu brže primenjivati.

Ideja  „letećih krila“ svakako nije nova, a o njoj smo pre par dana imali interesantan članak iz oblasti istorije. Tu ste mogli da se informišete o ovom konceptu, ali za vojne svrhe, pa vam toplo preporučujemo da ga pročitate, ukoliko već niste. Priložena gornja fotografija je nastala tokom 2014. godine i prikazuje programskog direktora za avion B-2, Dejva Mazura (na motorciklu) kako slavi 25 godina od prvog leta.

Svakako je vredna pomena i zamisao inženjera Airbusa koja se tiče organizacije kabinskog prostora. Naime, konstruktor je želeo da putnicima podari “potpuno novo iskustvo letenja”, pa je predstavljena organizacija prostora takva da su putnici u mogućnosti da prate monitore koji simuliraju prozorska okna.

Za razliku od klasičnih aviona i organizacije sedenja u njima, koja prati cilindrični oblik trupa, po širini se može smestiti mnogo veći broj putnika. Ipak, realan problem u takvim okolnostima je taj da se svi pokreti po bokovima, koje avion tokom leta, namerno ili mimo volje pilota pravi, mnogo intenzivnije osećaju u ovako konfigurisanim letilicama.

Verovatno je upravo taj razlog opredelio američku kompaniju koja se trenutno suočava s ozbiljnom krizom, Boeing da ovaj koncept letenja razmatra samo u kontekstu teretnog saobraćaja, barem što se civilnog vazduhoplovstva tiče.

AutoRepublika

(324)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments