1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Neko je upravo platio 312.555 dolara za polovni Subaru iz 1998. godine
Neko je upravo platio 312.555 dolara za polovni Subaru iz 1998. godine

Neko je upravo platio 312.555 dolara za polovni Subaru iz 1998. godine

2.83K
0
Podelite sa prijateljima:

Malo po malo, sajt „Bring a Trailer“ ili prevedeno na naški, sajt „Povezi prikolicu“ je postao jedan od najvećih na internetu u domenu preprodaje polovnih automobila. I pri tome ne mislimo samo na one za „obične smrtnike“ već i na retke modele koje verovatno nigde drugde na svetu nećete pronaći.

Jedan od njih je Subaru Impreza 22B iz 1998. godine za koji je jedan kupac upravo platio brojku od 312.555 američkih dolara. Svi znamo da je Sti verzija popularne Impreze uvek bila izuzetno tražen automobil, ali šta to čini ovaj konkretni primerak toliko vrednim?

Pa za početak, reč je o veoma retkom četverotočkašu. Spomenute 1998. godine, Subaru je proizveo samo 400 jedinica, u želji da proslavi treću uzastopnu titulu japanskog tima u Svetskom reli šampionatu (WRC) u rukama legendarnog Kolina Mekrea.

Subaru je tada slavio protiv velikog rivala Mitsubishija, a ujedno je obeležio i četrdeset godina postojanja. Svi primerci su rasprodati preko noći u Japanu, ali ovaj konkretni model se zapravo nalazi u američkoj saveznoj državi Kaliforniji.

Da bi inostrani automobil mogao legalno da bude uvežen „preko bare“, on mora da bude star najmanje 25 godina, ali je jedan vlasnik očigledno pronašao rupu u zakonu. Naime, od američke saobraćajne službe je dobio specijalnu dozvolu za takozvani „show or display“ ili u prevodu „za izložbu“.

Takav zakon dozvoljava vlasniku da godišnje pređe do 2.500 milja (4.000 kilometara) na javnim putevima i svaki put kada automobil promeni vlasnika, on mora da dobije novu dozvolu, a istovremeno ovaj konkretan izdanak verzije 22B. će napuniti 25 godina za dve godine i samim tim će moći biti registrovan kao oldtajmer.

Tako da, ne samo što je reč o veoma retkom Subaruu, već je samo jedan takav model na celom američkom kontinentu od kada je uvežen prethodne godine. Spomenućemo da je reč o ukupno 156. u nizu primeraka označeni s 22B, od ukupno da podsetimo 400 njih, koji su napustili fabriku, i do sada je prešao tek nešto više od 40.000 kilometara.

Svi primerci 22B su bili dostupni u plavoj boji, sa aluminijskom haubom, širim krilima i višim spojlerom. Ovaj model se razlikuje od standardne Impreze i po nešto izmenjenim branicima, izduvnom granom, zlatnim 17-inčnim felnama, Recaro sedištima i naravno novim oznakama.


Ispod haube se krije 2,2-litarski turbobenzinac koji razvija 280 „konja“ i maksimalnih 363 Nm obrtnog momenta, a snaga se prenosi na sva četiri točka preko petostepenog manuelnog menjača. Vlasnik napominje da je nedavno investirao novac u sitne modifikacije poput kaiša i pumpe za vodu.

I tako, posle sedam dana aukcije i čak 76 ponuda, najviša je iznosila čak 312.555 „zelembaća“. Pa ko još može da kaže da „jangtajmeri“ nisu vredni kao „oldtajmeri“?

AutoRepublika

(2833)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments