1. Home
  2. Prezentacije
  3. GTD je najekstremniji drumski Ford Mustang u istoriji
GTD je najekstremniji drumski Ford Mustang u istoriji
1

GTD je najekstremniji drumski Ford Mustang u istoriji

2.43K
1
Podelite sa prijateljima:

Okej, okej, verovatno se svi smejete Fordovom izboru imena, jer kako je moguće da niko u timu nije primetio da je oznaka GTD identična onoj koji Volkswagen nudi na dizelskom izdanju svog Golfa. Ali sasvim je sigurno da je ovde ime jedini detalj vredan pravljenja šala, pošto Ford kaže da je njegov velikan bolji od Porschea 911 GT3 RS-a.

Da, dobro ste pročitali – kako se tamo neki Jenki uopšte usuđuje spomenuti svoje ime pored legendarnog nemačkog sportiste? GTD mora da pruža nešto pakleno dobro ili je možda samo primer one tvrdnje „svaki Ciga svoga konja hvali“? Pa hajde da ga analiziramo…

Pre nekoliko dana se pojavila neverovatna vest na gotovo svim automobilskim sajtovima. Naime, kolege sa portala Ford Authority su tvrdile da im je „blizak izvor“ pričao kako stiže ekstremni Mustang, sa centralno postavljenim motorom, koji će zapravo da bude drumska verzija trkačkog automobila. I to ne tamo nekog trkača na pravcu, već onog u kategoriji GT3 gde se američki velikan redovno takmiči.

Krenimo od samog imena. GTD je skraćenica istoimene kategorije u šampionatu IMSA (International Motor Sport Association) i odnosi se na Grand Touring Daytona (GTD). Tamo se takmiče neka od najvećih imena u svetu sportskih četvorotočkaša kao što su Porsche 911, Aston Martin Vantage, Mercedes-AMG GT3 i mnogi drugi. Samim tim, dobijamo generalnu ideju na kakvu klasu automobila Ford cilja.


Najimpresivniji deo ovog automobila je njegova mehanika. Ne, nema centralno postavljen motor kako nas je Ford Authority slagao, ali ga i dalje pokreće fantastični 5,2-litarski benzinac sa osam cilindara. Razvija 800 konjskih snaga uz pomoć kompresota i ujedno je najmoćniji serijski Mustang u istoriji.

Raspored mase je 50:50 dok je menjač osmostepeni automatski sa dvostrukom spojnicom. Najimpresivniji deo ovog automobila nije njegova snaga, već ogibljenje i specijalno je razvijeno od strane divizije zvane Ford Racing. Ono je u stanju da se prilagodi podlozi u svim uslovima vožnje, a vlasnik može da ga podesi zavisno od svog načina vožnje.

Takozvani „track mode“ (postavka namenjena eksploataciji na stazi) snižava visinu vozila za 40 milimetara. Keramičke kočnice marke Brembo su deo standardne opreme, kao i 20-inčne aluminijske felne. Ford će da ponudi i one napravljene od magnezijuma za sve one kupce sa dubljim džepom.


Celokupna školja je razvijena od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima da se zadrži najniža moguća masa. Svaki deo je razvijen sa aerodinamikom na umu, i GTD zapravo ne deli mnogo toga sa svakim drugim Mustangom koji možemo da uočimo na ulicama.

Vlasnik će takođe moći da izabere koju god boju želi, bez obzira da li je deo fabričkih opcija, a kompanija sarađuje sa mnogobrojnim firmama da bi se postiglo baš ono što mušterija želi. To znači da će neki primerci GTD-a biti toliko posebni da nećemo moći da vidimo drugi identičan primerak na ulicama.

Zanimljiv je i detalj na račun određenih komponenti enterijera, gde je Ford koristio titanijum. Ali ne bilo koji titanijum, već onaj sa penzionisanog vojnog lovca pod imenom Lockheed Martin F-22.


Koliko je GTD impresivan najbolje potvrđuje najava da će biti u stanju da pređe čuvenu nemačku stazu Nirburgring za oko sedam minuta i 30 sekundi. Ako pogledamo trenutnu listu, videćemo da bi ga to stavilo u sam rang sa modelima poput Porschea 911 GT3, BMW-a M4 Competitiona, Mercedesa-AMG SLS-a, Lamborghinija Huracana LP610-4-a i ostale elite.

Ali takvo zadovoljstvo svakako neće biti jeftino. Koštaće oko 300 hiljada američkih dolara i ne samo to, već će potencijalni kupci morati da šalju zahteve, i onda da čekaju na odgovor Forda hoće li im biti prodat automobil. Takav način poslovanja zapravo nije stran, i Ford je na isti način odlučivao kome će prodati egzotični GT, a na njegovu sreću, ljubitelja „plavog ovala“ širom sveta je kao mrava.

Naravno, to je samo „fabrički određena cena“, a kada u istu prostoriju stavite gomilu bogataša koji ne znaju šta će sa novcem, GTD bi mogao da košta i nekoliko puta više.

Prvi primerci će biti isporučeni kupcima naredne godine kao modeli za 2025. godinu. Ford je ranije obećao da će Mustang pogonjen motorom s unutrašnjim sagorevanjem goriva otići u penziju u velikom stilu i svakako nije razočarao. Sad nam još jedino ostaje da vidimo kakav će biti novi Shelby GT500…

AutoRepublika

(2428)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Proizvodjaci koriste poslednje dane izumiruceg gorivnog motora da bi sto vise napunili kase pre nego sto dodje elektro-sok! Kada je Majkl Dzekson umro iz tajnih izvora je procurela vest: „vise je koristan mrtav nego ziv!“ U prevodu, vise donosi novca mrtav nego ziv.