1. Home
  2. Prezentacije
  3. Svi smo (do)čekali da vidimo Renault 4
Svi smo (do)čekali da vidimo Renault 4

Svi smo (do)čekali da vidimo Renault 4

4.98K
6
Podelite sa prijateljima:

Nismo zaboravili januar 2021. godine kada smo „po drugi put“ ugledali Renault 5. Tada je nastupio u formi koncepta baterijskog automobila, jasno kao prethodnica masovno proizvedene verzije. Sada, na Salonu automobila u Parizu, francuska marka najavljuje povratak drugog dugo i željno očekivanog (nekada) mališana.

Serijska verzija Renaulta 4 je planirana da uđe u prodaju negde tokom 2025. godine, kada ćemo ga moći pazariti u formi električnog automobila.

Zvanični naziv prototipa je Renault 4ever Trophy, koji je dodeljen u čast humanitarnog relija održanog u pustinji Maroka. Godišnji događaj je rezervisan samo za vozila s oznakama Renaulta 4 će sledećeg leta gospodnjeg proslaviti 25. rođendan. Dakle, Renault slavi jubilijej uz ovo vozilo ofarbano u revolveraško srebrnu boju (Gun Metal Silver), a koje leži na točkovima s integrisanim felnama od 19 inča. Pneumatici nose dimenzije 255/55 R19.

Srce konceptnog vozila čini električni motor sa 134 konjske snage. Ugrađen je u automobil koji je osetno veći od onog po kom je kršten. Proteže se na 4.160 milimetara i širok je 1.950 mm. Francuski proizvođač naglašava da će ga smestiti u isti segment u kom se na(d)meće veoma uspešni Captur. U tom duhu, konstruktor navodi i da će preporođeni Renault 5 odigrati rolu električnog Clija.

Izložena atrakcija je sa 1.900 mm povisoka, pa Renault 4ever Trophy može da ponudi i izdašan klirens dok su lukovi iznad točkova zapravo neki ugaoni oblici, i zastrašujućih su proporcija u odnosu na ostatak kotrljajućeg objekta.

Gali nam ne dadoše mogućnost da ošacujemo enterijer eksponata, ali je izvesno da u smislu ponude prostora, savremeni Renault 4 neće biti uporediv s „onim iz doba Jure“. Upotreba posebne platforme osmišljene za elektromobile (CMF-BEV) znači da će međuosovinski razmak biti maksimiziran, i to nauštrb prednjeg i prepusta iza vozača.

Konstrukcija je takva da je bilo moguće smestiti baterijsko pakovanje kapaciteta 42 kWh. Montirano je između prednje i zadnje osovine i omogućava oko 400 kilometara dometa, naravno kada se „natope“ strujom. Električni agregat je lociran na prednjoj osivini i obezbeđuje ubrzanje od nule do „stotke“ za prihvatljivih devet sekundi.

Kao što je to uvek i slučaj, ni ovde ne treba očekivati da će brojna nesvakidašnja rešenja biti preneta sa izložbenog na masovno proizvedeni artikal na točkovima, pa se tako ne treba nadati kompresorima vazduha na točkovima, krovnom nosaču izrađenom od kompozitnog materijala i svih ostalih dekorativnih detalja koji odaju utisak prenakinđurene starlete.

Dakle, počekaćemo možda i pune tri godine do premijere masovno skockane alternative, a vreme ćemo kratiti vraćanjem na ove fotografije. Imaćemo čemu da se radujemo i pogledom na, takođe na ovom salonu izloženom, Renaultu 5.

AutoRepublika

(4977)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Reno je poludeo! Zbog cega je bilo potrebno mali i prakticni R4 pretvoriti u terenski auto???

branilo

Monster truck

s mile

Nigde veze, ali su iskoristili ime četvorke.

branilo

Као да су се мала деца играла …
Могли су још мало веће точкове да ставе 🙂
Бар 26 инча … минимум

Renault Terminator

Naravno čardak.Odvratno,odvratno,da ne može odvratnije…

TheStig

Ja dizajna i govana da izvinete. 😅

Izmenjeno 1 godina pre od strane TheStig