1. Home
  2. Prezentacije
  3. Dočekali smo i to – stiže nam Honda kao prepakovani Chevrolet
Dočekali smo i to – stiže nam Honda kao prepakovani Chevrolet
1

Dočekali smo i to – stiže nam Honda kao prepakovani Chevrolet

597
1
Podelite sa prijateljima:

Američki i japanski automobilski proizvođači imaju veoma drugačiju strategiju u načinu poslovanja. Jenkijima je bitno da su vozila velika, moćna, bogato opremljena, dok ih tehnička unapređanja, završna izrada, pa ni sama pouzdanost ne interesuje mnogo. Bitno je da se automobil ne kvari tokom prvih pet ili šest godina, dok ne bude otplaćen banci, a onda se kupuje novi i tako iz početka.

S druge strane, narod iz države „izlazećeg Sunca“ su sasvim drugačiji. Uvek su se trudili da od malo izvuku mnogo i da svaki naredni model bude tehničko unapređenje u poređenju sa prethodnikom.


Znajući sve to, pomalo je čudno da su kroz istoriju dve strane često i sarađivale. Isuzu je dugi niz godina igrao veliku ulogu u planovima General Motorsa, Ford je uradio isto i sa Mazdom, a korporacija Chrysler je sarađivala sa Mitsubishijem.

Ali „saradnja“ bi bila takva da bi Amerikanci platili Japancima da im naprave pouzdane i napredne manje automobile, koji bi se zatim prodavali širom sveta, dok je bilo neviđeno od japanskih proizvođača da uzmu tuđi četvorotočkaš i onda stave svoju značu na njega.


I evo desilo se baš to u 2023. godini. I to od strane brenda od kog smo to najmanje očekivali. Pričamo o Hondi, firmi koja se proslavila sa čuvenom idejom „Snage snage“, koja će uskoro prodavati prepakovani model Chevroleta. I ne, ne pričamo o nekoj jeftinoj Hondi, već zapravo o njenoj premijum diviziji pod imenom Acura koja već približno četiri decenije posluje „preko bare“.

I šta se onda desilo? Pa nasuprot reputaciji da je nesposoban da uradi bilo šta kako treba, General Motors je prethodnih godina investirao dosta vremena, truda i novca u električne modele.

Većina se još nije ni pojavila u prodaji, ali je najavljena ponuda očigledno bila dovoljno privlačna da natera čak i Hondu da uđe u saradnju. Ispred nas je model Acura ZDX. Samo ime vraća sećanja na period od pre petnaestak godina, kada je Acura lansirala istoimeni koncept koji će kasnije ući u serijsku proizvodnju.

Proizvodio se od 2010. do 2023. godine i danas se smatra jednim od najružnijih četvorotočkaša u istoriji (možete da ga vidite na poslednje dve priložene fotografije). Acura je ranije predstavila koncept pod imenom Precision, s ciljem da nagovesti dolazak ovog električnog krosovera, ali nekome u firmi je očigledno palo na pamet da bi ime ZDX zvučalo bolje.


I koliko je ZDX onda „uljez“? Zavisno kako gledate na situaciju. Platforma, mehanika i baterije stižu direktno od najvećeg američkog proizvođača vozila i proizvodiće se zajedno sa modelom po imenu Chevrolet Blazer EV, i to u Meksiku.

Električni motor snage 340 „konja“ je isti kao onaj koji možemo da vidimo u Cadillacu Lyriqu i zahvaljujući baterijama zapremine 102 kWh može da pređe 520 kilometara sa jednim punjenjem. Acura nam takođe obećava da vlasnik može da dobije autonomiju od 130 kilometara za samo desetak minuta na brzim punjačima.

Za one kojima je to malo, u ponudi će biti i sportsko izdanje nazvano Type S. Mehanika je ponovo General Motorsova, ali snaga skače na 500 „grla“. U tom slučaju autonomija pada na 461 kilometar, ali sumnjamo da će neko imati zamerki.

Acura nam obećava raspored težine 50:50 na svim konfiguracijama, a Type S se može pohvaliti i sa kočnim sistemom razvijenim od strane legendarne firme zvane Brembo, modifikovanim ogibljenjem i pneumaticima za bolje performanse.

Na sreću, ovaj ZDX ne liči na svog prethodnika. Štaviše, linije su ostale gotovo identične onima sa koncepta Precisiona, i sam krosover deluje veoma privlačno. Spomenućemo da je izbor felni obuhvatio jedinice u rasponu od 20 i 22 inča. Zanimljiv je i podatak da je ZDX gotovo identičnih dimenzija kao i Acurin krosover MDX, što nam govori da će se dva krosovera paralelno prodavati i da neće ciljati na istu grupu kupaca.

Enterijer je manje-više očekivan, i donosi nam sve šta se poželeti može u današnja vremena. Možemo da uočimo 11,3-inčni monitor, povezivanje na mobilni telefon preko interfejsa Apple CarPlay i Android Auto, dosta priključaka i još mnogo toga. Još uvek ne znamo kakva će da bude završna izrada, ali Acura je uvek u ovoj kategoriji bila ispred Chevroleta, pa i Cadillaca, pa će obavljeni posao sigurno biti na visokom nivou.

Acura ZDX će početi pristizati u izložbeno-prodajne salone krajem naredne godine, a početna cena bi trebalo da iznosi oko 60 hiljada američkih dolara, odnosno deset hiljada „zelembaća“ više nego ona odmerena za Type S.


Ova priča može da se završi na jedan od dva načina. Da, Honda je dobila gotov model gde je ugrađena nova školjka, pa samim tim su troškovi razvoja minimalni. Istovremeno, General Motorsovi električni automobili iz prošlosti, i to pretežno Bolt, su stekli reputaciju da se često mogu zapaliti i jedno vreme je vlasnicima bilo preporučivano da ih ne parkiraju u garažama.

ZDX može da prođe kao san ili kao košmar… Videćemo!

AutoRepublika

(597)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Nije lose! Ona „nedovrsena“ hromirana lajsna malo nervira…