1. Home
  2. Sajmovi
  3. Detroit 2018
  4. Mercedes-Benz G klasa (2019.) (galerija)
Mercedes-Benz G klasa (2019.) (galerija)

Mercedes-Benz G klasa (2019.) (galerija)

6.91K
0
Podelite sa prijateljima:

Jutros u 3 sata po centralnom evropskom vremenu Mercedes je na Salonu automobila u Detroitu lansirao potpuno novu generaciju legendarne G-klase. Na prvi pogled izgleda kao isti automobil, ali osim prepoznatljive siluete ova generacija ne deli skoro ništa sa svojim prethodnicima.

Eksterijer

Najveća vizuelna promjena, koja se po fotografijama teško da uočiti, jeste karoserija koja je šira za 121 milimetar i duža za 53 milimetra, uz šest milimetara veći klirens. Uz to, tu je novo LED osvetljenje, branici, maska, bočni retrovizori i još mnogo toga. Da skratimo, sa starom generacijom deli samo poklopac rezervnog točka i kvake za otvaranje vrata. Takođe su sada svi paneli od aluminijuma, što je ukupnu masu vozila smanjilo za ogromnih 170 kilograma.

Enterijer

Najveća vizuelna promjena se desila upravo kod enterijera automobila. Fotografije novog enterijera Mercedes je objavio prije nekoliko dana, što je kod mnogih nestrpljivost podiglo na još veći nivo. Odmah nas u oči “bodu” ta dva 12,3 inčna ekrana, pozajmljena iz E klase, koju smo imali na testu, kao i S klase, zajedno sa svim sigurnosnim sistemima. Nažalost, i pored svoje ogromne cijene, digitalni kokpit će biti dodatna oprema u modelima sa slabijim agregatima. Legendarni detalji enterijera, ručka na tabli ispred suvozača i tri prekidača za zaključavanje diferencijala, su ono što odaje da se radi o enterijeru G klase. Zbog, gore navedenih, većih dimenzija, putnici će imati imnogo veći komfor sa dodatnih 150 milimetara za koljena i 27 milimetara u visini ramena.

Motori i ogibljenje

Na predstavljanju je prikazan model G550 (G500 u Evropi) sa 4,0-litarskim V8 motorom koji proizvodi 416 ks. Takođe se očekuje 2,9-litarski, šestocilindarski dizelaš u dvije verzije – G350d sa 282 ks i G400d sa 340 ks. Naravno tu je i monstruozni G63 koji će sa svojim 4.0 l V8 proizvoditi masivnih 612 ks. Kako trenutno stvari stoje, model G65 sa 6.0 V12 motorom neće biti više u ponudi.

Ogibljenje je doživjelo potpuni redizajn, sa nezavisnim prednjim ogibljenjem koje bi trebalo da poboljša, do sada i ne tako dobre, vozne karakterisitke na putu. Sve ovo neće uticati na vanterenske mogućnosti jer su tu i dalje tri zaključavajuća diferencijala i novi G režim.

Novi G režim utire put svojim sledbenicima

Jedan od preduslova za poboljšano upravljanje van puta jeste novi G režim. G Klasa prelazi na G režim nezavisno od izabranog režima vožnje čim se jedna od tri blokade diferencijala aktivira ili se vozi sa manje obrtaja. Ovaj režim za vožnju van puta adaptira prilagodljivu amortizaciju šasije i upravljanje kao i karakteristike papučice za gas izbegavajući bespotrebne promene stepena prenosa čime se obezbeđuje optimalna kontrola i maksimalna mogućnost van puta. Signal u vidu malog slova G diskretno se pali na instrument tabli. Malo slovo G tako lako prelazi preko neravnog terena da je vozač u mogućnosti da uživa u manevrisanju preciznom u milimetar i po najstrmijem terenu sa, odličnim odzivom vučnog sistema.

Ovako opremljena, sa odstojanjem od 270 milimetara između tla i ose prednje osovine, G Klasa poseduje sjajan potencijal za pružanje samouverene  terenske vožnje. Brojke govore za sebe.

  • Sposobnost uspona uz padinu je do 100% na pogodnim površinama.
  • Odstojanje između tla i osovina je veće za 6 milimetara i sada iznosi 24,1 centimetar.
  • Maksimalna dubina gaza sada je 70 centimetara pri vožnji kroz vodu i blato što iznosi dodatnih 10 centimetara.
  • Vozilo je stabilno pri nagibu od 35° uz dodatnih 7°.
  • Ugao pod kojim ne dolazi do oštećenja zadnjeg dela vozila pri prelasku preko prepreka: 30°, ugao pod kojim ne dolazi do oštećenja prednjeg dela vozila pri prelasku preko prepreka: 31°, uz dodatni 1°
  • Ugao pod kojim donji deo vozila ne dodiruje prepreku preko koje se prelazi: 26°, uz dodatni 1°

Na putu: agilna, udobna, superiorna

Specifikacija za G klasu ne uključuje samo dominaciju van asfaltnog puta već i bolju dinamiku vožnje i komfor na kolovozu. Zahvaljujući novom dizajnu osovine, performanse G Klase na putu su poboljšane. Na putu, G je agilna kao što je i udobna i daje vozaču bolji osećaj pri upravljanju nego ranije.

Koristeći digitalni prototip, razvojni inženjeri su simulirali radni vek pojedinačnih komponenti i zatvorenih sistema da bi otkrili na kojim mestima bi bilo moguće koristiti lakše sirove materijale. „Dijeta“ je uspela jer je G Klasa, kao što smo naveli, izgubila oko 170 kilograma. Recept za uspeh: nova mešavina materijala obuhvata jak, izdržljiv i ultraizdržljiv čelik i aluminijum, kao i unapređen proces proizvodnje u fabrici Magna Steyr, u Austriji. Tvrda karoserija je napravljena od čelika različitog kvaliteta dok su spojleri, hauba i vrata napravljeni od aluminijuma.

Da bi kvake i šarke na vratima tipične za G klasu bile zadržane, inženjeri su ih modifikovali tako da odgovaraju novom aluminijumskom dizajnu. A i B stubovi između vrata napravljeni su od čelika visoke izdržljivosti zbog svoje funkcije nošenja tereta. Međutim, manja masa ne znači manju stabilnost – naprotiv, povećana je vučna snaga okvira, karoserije i spojeva za oko 55 odsto, sa 6.537 na 10.162 Nm/deg. Pored poboljšanja prirodne dinamike vožnje i komfora, rezultat je i povećan kvalitet u smislu nivoa buke što znači da unutar vozila ima daleko manje buke i vibracija tokom vožnje.

Kada izađe na tržište u maju, G-Klasa će biti dostupna po početnoj ceni od 107.040,50 evra (cijena u Nemačkoj sa PDV-om) što je u cenovnom rangu prethodne verzije.

Enes Eki Alković

(6912)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments