1. Home
  2. Prezentacije
  3. Osvežen liftbek Kia Stinger
Osvežen liftbek Kia Stinger
1

Osvežen liftbek Kia Stinger

528
1
Podelite sa prijateljima:

Kada je početkom 2017. godine, svetska „civilna“, a još i više stručna javnost, ugledala premijerno prikazani liftbek Kia Stinger, listom su mu svi predviđali svetlu budućnost na tržištu. Međutim, kupci su ga, manje-više totalno „iskulirali“. Za tri godine koliko se atraktivni četvorotočkaš nalazi u ponudi manje korejske marke, samo se oko četrdeset hiljada Evropljana i Amerikanaca odlučilo da izdvoji pozamašnu sumu gotovine za nabavku istog. Iz tog razloga, kolaju priče i pretpostavke da bi Korejci mogli poslušati Excel, i „dići ruke“ od razvoja druge generacije.

Međutim, stvarno prelepi Stinger nije rekao svoju poslednju reč ni u prvoj, ipak se nadamo ne i poslednjoj iteraciji, pa je s protokom vremena došao red i na planiranu restilizaciju po sredini egzistencijalnog ciklusa. Ispostavilo se da je obim i dubina izvedenih zahvata sasvim skromna, a pred nama su zvanične fotografije, kako spoljašnosti, tako i putničke kabine retuširanog Stingera.

Pogled na zadnje svetlosne grupacije najbrže otkriva šta je novo na Stingeru. Sada je u skladu sa opštom dizajnerskom pomamom, ovde predstavljen blok LED dioda koji se prostire celom širinom vozila, dok je na ovoj Kiji pre restilizacije, zadnji duet signalnih korpusa bio povezan samo na oko.

Pored te izmene na krmi liftbeka, preoblikovani su farovi, dok je zadnji branik dobio uvećane otvore za vazduh i modifikovani difuzor. Najprestižnijea GT verzija će se moći pohvaliti i gabaritnijim završecima izduvnih cevi, kao što se može i propratiti na priloženim oficijelnim slikama.

Na vizuelnim ilustracijama se, po svemu sudeći nalazi verzija namenjena lokalcima, što se da zaključiti iz, na mestu amblema, zalepljenog slova „E“, pa je moguće da će varijetet za Evropu i Ameriku biti blago različit. Kako bilo, u predrestilizacijskom Stingeru, amblem marke Kia je bio smešten na petim vratima, dok je sada tu ispisan naziv modela.

Da ne bi ispalo da je to cela suština restilizacije, Korejci su dodali u ponudu i dva nova seta naplataka izrađenih od lake legure. U prečniku imaju inča, onoliko koliko je kupac spreman da plati. Dakle, 18 ili 19. Tu je i opcioni Dark Package (Tamni paket) za spoljašnost liftbeka, a on uključuje i više crnih detalja (prostor za tablice, difuzor i završeci izduvnih cevi).

Nema danas proizvođača koji ne započinje priču o predstavljanju enterijera noviteta ukrštenim podacima o ekranima osetljivim na dodir i inčima po dijagonali. Ovde se multimedijalni sistem meri na taj način sa 10,25 inča, dok je prethodnih bio nešto skromniji po tom pitanju (8 inča).

U ponudi je i nekoliko novih kombinacija predviđenih za uređenje enterijera, a šta će se na kom tržištu naći, zavisiće od procene afiniteta lokalnog kupca, što će odraditi proizvođač. Na primer, Stinger za Korejce će nuditi braon nappa kožu za obloge sedišta, LED unutrašnju rasvetu uz izbor od 64 nijanse osvetljenja putničke kabine.

Ah ti proizvođači u današnje doba! Sve o ekranima, ništa o motorima. Dakle, predstavnici korejske Kije nisu prozborili ni reč o eventualnim izmenama koje su zahvatile paletu pogonskih sklopova. Prema preliminarnim informacijama, revitalizovani Stinger će pokretati novi turbobenzinski četvorocilindraš s oznakom 2.5 T-GDI. Taj „macan“ će nuditi 304 konjske snage uz 422 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Pored njega, kupcima će biti ponuđeno da se eventualno opredele za V6 turbo motor koji sagoreva benzin, a iz 3,5 litara zapremine u V6 konfiguraciji, ovaj T-GDI pulen razvija 380 konjskih snaga i 530 Nm najvišeg obrtnog momenta. Dakle, poznavaoci korejske automobilske industrije će brzo sabrati dva i dva, i ispravno zaključiti da verujemo da su u Stinger doneti motori implementirani kod prestižnog sedana Genesis G80.

Notu misterije premijeri botoksiranog Stingera daje i neizvesna sudbina turbodizel jedinice zapremine 2,2 litre (200 „konja“ i 440 njutn metara). Veru da se neće naći pod haubom restilizovanog liftbeka budi to što se u Americi ni ranije nije prodavao, dok je takvih primeraka pazarilo samo tri hiljade Evropljana. Dakle, cenimo da će dizel biti arhiviran, barem što se tiče noviteta koji bi rado posedovali (kada bi mu i cena bila primerena onom što nudi i imidžu marke).

Prodaja unapređnog liftbeka Kia Stinger počinje već za koju nedelju, ako govorimo o tlu Južne Koreje. Tada ćemo zasigurno više znati i o paleti pogonskih sklopova, ali i o cenama po kojima se konstruktor nada da će se prometovati novajlija.

Ona „manjina“ koja ne živi u južnom delu Koreje, novi Stinger bi mogla videti u nekom trenutku bližem Novoj godini.

AutoRepublika

(528)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Nije loša ova benzinska motorizacija