1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljen novi kabriolet Aston Martin DB12 Volante
Predstavljen novi kabriolet Aston Martin DB12 Volante
1

Predstavljen novi kabriolet Aston Martin DB12 Volante

93
1
Podelite sa prijateljima:

Nakon kupea DB12, Aston Martin je predstavio i kabriolet sa tradicionalnim Astonovim sufiksom Volante. Sam DB12 je duboka nadogradnja DB11, koji je imao i otvorenu verziju, tako da novi kabriolet nije bio iznenađenje.

Međutim, njegov razvoj se ipak odvijao po malo drugačijem scenariju.

Inženjeri su se potrudili da novi kabriolet po voznim kvalitetima približe originalnom kupeu, pa su dodatno radili na jačanju karoserije i šasije. Nosači prednjeg vešanja su postali 140 % tvrđi, zadnji nosači vešanja su poboljšani, podupirač ispod haube i brojni drugi pojačivači su ojačani. Kao rezultat toga, ukupna torziona krutost karoserije povećana je za 3,7 %.

Ali dizajn preklopnog krova se nije promenio. Kao i prethodni model DB11 Volante, sastoji se od osam slojeva tkanine, a mehanizam omogućava transformaciju pri brzinama do 50 km/h. Krov se može preklopiti za 14 sekundi, obrnuti proces traje 16 sekundi. Transformacija se može započeti i dugmetom na ključu, ali samo na udaljenosti ne većoj od dva metra od automobila.

Inače, Volante u potpunosti se oslanja na originalni kupe DB12, kada je u pitanju mehanika. Ugrađen je AMG-ov V8 biturbo motor 4.0 (680 KS, 800 Nm), osmostepeni automatski menjač ZF i pogon na zadnje točkove sa elektronski kontrolisanim diferencijalom. Inače, kabriolet DB11 je takođe bio u ponudi samo sa V8 motorom: dvanaest cilindara su bili prerogativ kupea. Standardno je ugrađeno adaptivno ogibljenje, bazne kočnice su sa čeličnim diskovima (400 mm napred i 360 mm pozadi), uz doplatu – ugljenično-keramički, koji su lakši za 27 kg.

Kabriolet je ipak teži od kupea, i to za 110 kg (1.898 kg), pa je njegova dinamika lošija. Od mesta do stotke DB12 Volante ubrzava za 3,7 sekundi (umesto 3,6 sekundi), iako je maksimalna brzina ista (325 km/h). Prodaja kabrioleta počeće u četvrtom kvartalu.

AutoRepublika

(93)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Moj utisak je da Aston Martinu vec odavno ponestaju dizajnerske ideje – njegova aktuelna forma zasnovana je na modelu DB7, koga je dizajnirao poznati dizajner Ian Callum jos 1994 godine. Callum je 1999 godine postavljen za sefa dizajna Aston Martina, gde je ostao sve do 2019 godine. Dizajnerski zadatak nije ni malo lak – zadrzati formu klasicnog rodstera a ipak je osveziti necim novim! U slucaju Modela DB12 dizajner nije kreirao nista novo nego je, na zalost, posao vec opstim trendom u auto-industriji – prekomerno povecanje prednje maske! Na stranicama i pozadi takodje se vide vec poznati elementi. Kokpit takodje… Pročitaj više »