1. Home
  2. Prezentacije
  3. Ponuda Fiata Strade izbrušena
Ponuda Fiata Strade izbrušena
5

Ponuda Fiata Strade izbrušena

2.08K
5
Podelite sa prijateljima:

Asortiman kompaktnog pikap kamioneta po imenu Fiat Strada je obogaćen trocilindarskim benzincima, a povrh toga, automobili s novim motorom pomovišu i drugačiju njušku. Enterijer je takođe blago osvežen, dok se konstruktor može pohvaliti i lansiranjem specijalne varijante.

Mali kamionet Fiat Strada se proizvodi u Brazilu, i tamo je oduvek bio hit među kupcima. Nakon što je u drugoj generaciji promovisanoj 2020. godine izbačen na tržište, postao je najpopularniji automobil u ponudi. Tada je dobio dvostruku, bolje reći dvorednu kabinu, ali je u ponudi ostala i verzija sa samo dvoje vrata.

Podaci iz prošle godine govore o tome da je skoro 112.500 pikapova prodato na tom latinoameričkom tržitštu, dok je u prvih sedam meseci 2023. isporučeno ukupno 60.912 komada. Pa opet, Fiat je odlučio da osveži bestseler, i to nije učinjeno samo u zoni dekorativnih elemenata.

Dakle, benzinski atmosferski četvorocilindraš po imenu Fire 1.4 (s maksimalnih 88 KS) je konačno penzionisan: u  2024. godini, osnovna verzija Endurancea (samo je ova verzija bila opremljena motorom zapremine 1,4 litra) prešla je na četvorocilindrični atmosferac s indeksom Firefly 1.3, koji se tradicionalno u Brazilu „hrani” i benzinom, kada odbacuje 101 konjsku snagu i etanolom, u kom slučaju se dobije osam konjića više.

Motor je kombinovan sa petostepenom mehaničkom transmisijom. Pored toga, Strada Endurance je dobila električnu servo asistenciju (prethodni najjeftiniji kamiončić s motorom 1.4 je posedovao servo upravljač).

Sledeći na listi modifikacija, od najmanje ka najviše poželjnim su Freedom i Volcano. Takve Strade su zadržale motor s oznakom 1.3 i petostepeni menjač, dok se Strada Volcano može kupiti i sa CVT-om. Ali prestižna varijanta Ranch i novododata još luksuznija verzija Ultra imaju novi motor.

„Rich“ pikapi sada imaju onaj s kodnom oznakom 1.0 Turbo 200 Flex, poznat po brazilskim SUV-ovima zvanim Fiat Pulse i Fastback. Snaga benzinske verzije je 125 KS, na etanol motor proizvodi 130 KS, obrtni moment je 200 Nm (bez obzira na vrstu goriva koja je u rezervoaru).

Turbo motor je opremljen isključivo varijatorom. Automobili s pogonskim sklopom 1.0T takođe imaju dugme Sport na volanu: u ovom režimu, Strada može da dostigne prvu „stotku“ za 9,8 ili 9,5 sekundi (benzin/etanol). Konkretna modifikacija ne nudi opciju pogona na sva četiri točka, pogonski točkovi su uvek i samo prednji.

Fiat Strada Ranch i Ultra su se istakli ne samo prisustvom turbo motora: ove verzije sada imaju sopstveni dizajn eksterijera. Pojavio se novi prednji branik sa umetkom u obliku slova X (kod modifikacije Ultra je on u crnoj boji) i dodatnom „zaštitom“, svetla za maglu su drugačije dizajnirana, plus su izrađena u tehnologiji LED i podignuta na nešto višu poziciju. Takođe, zamenjena je i rešetka hladnjaka.

Originalni detalji osobeni za model Strada Ultra obuhvataju crvenu ukrasnu traku na donjem delu okvira rešetke, originalne točkove od 16 inča i zatamnjena stakla. I na osnovu ove kreacije, konstruktori su osmislili ograničenu specijalnu verziju zvanu Edizione 25. Kako joj i ime kaže, posvećena je 25. godišnjici Strade (da, pikap prve generacije je izdržao 22 godine na pokretnoj traci). Karakteristike kamiona „jubilarca“ su sledeće: siva karoserija, zatamnjeni točkovi, crni krov i kućišta retrovizora, nalepnice sa strane. Ukupno je proizvedeno 1.025 takvih pikapa.

Sve verzije modela Strada, za 2024. godinu dobijaju i novi obruč upravljača, dok modifikacije nazvane Ultra i Edizione 25 takođe imaju crveni štep i „kožne“ umetke u panelima vrata. Lista serijske opreme bazičnog pikap kamioneta, kao i ranije, uključuje klima uređaj, čeone vazdušne jastuke, sistem za kontrolu proklizavanja i sistem za kontrolu stabilnosti automobila.

Skuplji nivoi opremljenosti donose i putničku kabinu obloženu imitacijom kože, bočne vazdušne jastuke, multimedijalni sistema sa sedmoinčnim ekranom, kameru kao ispomoć u vožnju unazad i bežičnu dopunu mobilnog telefona. Ne bi trebalo smetnuti s uma ni ugrađene parking senzore.

Pikap kamionet standardnog dizajna se prodaje za sumu koja varira od 20,6 do 24,7 hiljada američkih dolara, dok je prestižna Strada ponuđena s početnom cenom od 27,1 hiljada zelembaća.

AutoRepublika

(2079)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Đuro

Šteta što je kod nas slaba ponuda jeftinih kamioneta. Mislim da bi to bilo bolke od raznih karavana starih. I ka imam jednog starca karavana kao radno vozilo i za vikendicu a da je ponuda bolja, sigurno bih vozio nesto slicno kao drugo vozilo.

'79 DeVille

Trocilidricni pick-up? Monty python material.

MRN

“ … može da dostigne prvu „stotku“ za 9,8 ili 9,5 sekundi (benzin/etanol) …“

Rikošet

Tragičnije od svega navedenog je isključivo prednji pogon?

Ovo je povišeni karavan sa odsječenim krovom pozadi. U Brazilu to ima smisla, kod nas ne bi imalo nikakvog.

Vratite nam Punta…

BB

Pa Fiat ima ozbiljnu ponudu u Brazilu (i Južnoj Americi uopšte) a u Evropi je smijurija, ovdje ništa nema smisla… Pa čak ni da se napravi nasljednik auta koji se prodao u nekoliko miliona primjeraka (taj što si ga naveo), ili bar da ga ostave na fejsliftu još 20 godina, i tada bi se prodavao…