1. Home
  2. Prezentacije
  3. Kao nekada – Cadillac sa cenom od 300 hiljada dolara
Kao nekada – Cadillac sa cenom od 300 hiljada dolara
1

Kao nekada – Cadillac sa cenom od 300 hiljada dolara

433
1
Podelite sa prijateljima:

Cadillac će proslaviti svoj 120. rođendan narednog meseca i za očekivati je da je tokom toliko dugačke istorije zaista debitovao s velikim brojem kultnih automobila. U periodu od ranih tridesetih godina, pa sve do kasnih šezdesetih godina prošlog veka, Cadillac se smatrao svetskim standardom i predstavio je neke od najboljih četvorotočkaša u istoriji ove industrije.

Nakon toga su donete neke diskutabilne odluke gde je brend delio mnogo toga sa jeftinijom braćom unutar General Motorsa, pa tako Cadillac danas ne može da parira velikoj nemačkoj „trojci“ (Mercedes, BMW i Audi) čak ni na svom matičnom tržištu.

Ali iz firme nas ubeđuju da je preokret iza ćoška baš kao što su pričali dosta puta tokom poslednjih pedeset i kusur godina. Da bi nas ubedili da je situacija ovaj put zaista drugačija, američki proizvođač vozila je upravo predstavio model Celestiq i sa njim najavio povratak u svetski vrh.

Možda ovaj automobil i ne bi privukao toliko pažnje javnosti da njegova cena neće biti neverovatnih 300 hiljada američkih dolara. To ga pozicionira daleko ispred nemačke „trojke“ i Lexusa i stavlja rame uz rame sa Rolls-Royceom i Bentleyem.

Možda bi takva priča bila očekivana tokom tridesetih godina prošlog veka, ali u 2022. godini nam je zaista neverovatna. I šta kupac onda dobija za takvu cenu? Pa pre svega fantastičan dizajn koji smo već videli na krosoveru Lyriq.

Očigledno je da takav stil postaje zaštitni znak firme i da ćemo ga viđati na svim budućim modelima Cadillaca. Na ovoj limuzini deluje još privlačnije zahaljujući veoma niskom krovu. Zatim dolazimo i do enterijera, gde možemo da vidimo glomazni 55-inčni monitor koji se prostire širinom cele kontrolne table.

Iz firme nam kažu da ćemo videti samo najkvalitetnije materijale što bi trebalo da znači obilja kože i aluminijuma i da će putnici na prednjim sedištima moći da se „zatvore“, to jest izoluju od putnika na zadnjim sedištima (slično kao što je slučaj s dugačkim limuzinama).

Celestiq stiže i sa panoramskim krovom, ali će visoku cenu opravdati karakteristike koje ne možemo da vidimo golim okom. To se odnosi na tehnologiju, mada nam Cadillac još uvek nije otkrio detalje šta to tačno spodrazumeva. Jasno je da će Celestiq biti na struju, i da će pružati autonomiju od minimalno 500 kilometara između punjenja baterija, ali više od toga za sada ne znamo. Takođe je ranije procurila informacija da će debitovati i s novom generacijom takozvanog „auto-pilota“ pod imenom Ultra Cruise.

I za kraj moramo da spomenemo da će svaki Celestiq biti ručno sklapan po želji kupca. Iz Cadillaca nam kažu da će svaka mušterija moći da se sastane sa dizajnerom i osobama koje kontrolišu izradu enterijera. Tu će im biti ponuđene opcije po pitanju opreme i materijala, a radnici će se zatim baciti na posao.

Svaki Celestiq će biti ručno sklapan i isporučen kupcu, što nam govori da neće postojati dva identična primerka na ulicama i da će proizvodnja verovatno biti ograničena na jako malo vozila.

Inače, Cadillac je nedavno investirao 81 milion dolara u fabriku u američkoj saveznoj državi Mičigen gde će se ovaj velikan proizvoditi. I pored njegove gigantske cene, kompanija ne očekuje da će ostvariti profit, pošto će troškovi proizvodnje biti astronomski. Jasno je da će Celestiq tu samo radi imidža i da povrati Cadillacu onu njegovu nekadašnju „svetski standard“ reputaciju.


Proizvodnja je zakazana za 2025. godinu, a do tada ćemo verovatno malo po malo videti i ostatak vozila i dobiti više informacija o tehnologiji koju možemo da očekujemo.

AutoRepublika

(433)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Počeh da čitam ubeđen da je SUS od bar 500 ks …
Ali, šipak