1. Home
  2. Prezentacije
  3. Seat jednovremeno modernizovao Ibizu i Aronu
Seat jednovremeno modernizovao Ibizu i Aronu
0

Seat jednovremeno modernizovao Ibizu i Aronu

252
0
Podelite sa prijateljima:

U razmaku od svega par meseci smo tokom 2017. godine mogli da se premijerno upoznamo s ovim blizancima iz grupe Volkswagen. Krosover je mlađi u ovom duetu, ali to nije smetalo konstruktoru da oba vozila istovremeno ažurira, pre svega jer je upravo Arona traženiji deo latinskog para. 

Seat Ibiza je tokom prošle godine na evropskom kontinentu isporučena u tiražu od 63 hiljada primeraka, dok je Arona pronašla 81 hiljadu kupaca. Čitajući materijal koji je španska marka dostavila novinarima shvatamo da je modernizacija krosovera bila temeljitija i obuhvatnija.

Kao podršku gore iznete tvrdnje možemo reći da je heč Seat Ibiza jedva izmenjen sa spolje strane gledano. Čak je i matrica karakteristična za masku hladnjaka teško raspoznatljiva kao nova u odnosu na onu pre zatezanja bora. Ali je zato Seat Arona dobio nove, preoblikovane branike, pa ga je kao takvog lakše prepoznati od verzije pre ažuriranja.

Oba modela sada mogu da se pohvale novom paletom točkova, dok je naziv samog modela na stražnjici vozila sada ispisan fontom koji odaje utisak da je u pitanju rukopis, što je sada slučaj i kod drugih Seatovih modela. LED rasveta u farovima, u kućištima oivičenim diodnim trakama, sada je postala deo serijskog paketa opreme.

Dodatno, Arona je umesto nekadašnjeg bogatog paketa označenog sa Xcellence, dobila „off-road“ koktel nazvan Xperience, kog krasi kontrastni dekor.

Još je važnije naglasiti da se na ovom SUV-u, uz doplatu može dobiti drugi prednji odbojnik u kom su ovalna svetla za maglu izmeštena iz donje zone, u sekciju bližu nabubreloj rešetki hladnjaka, baš kao što smo to mogli videti u modelu Cupra Formentor. Španci veruju da u ovom ruhu Arona deluje kao podesniji četvorotočkaš za upotrebu na negostoljubivim terenima.

Seat Arona xperience

Ibiza i Arona su do sada nudile identičan enterijer. Međutim, on je sada ozbiljno redizajniran, unošenjem više živosti spram ranijeg strogog, dosadnog i sivog kolorita. Pride, i materijali od kojih su izrađene presvlake i paneli u putničkoj kabini su sada kvalitetniji, što se posebno oseća pod prstima.

Na primer, bočni ventilacioni otvori su sada postali kružni, za razliku od negdašnjih pravougaonih, dok se ambijentalno svetlo može dobiti uz doplatu, što je nekada bila karakteristika samo premijum vozila, i to onih iz viših segmenata.

Seat Ibiza

Dalje, centralni ventilacioni otvori su sada zamenili mesta s ekranom multimedijalnog sistema koji dolazi u obliku zasebnog tableta pričvršćenog na centralni panel. Zavisno od konfiguracije, ekrani osetljivi na dodir koji po dijagonali nude 8,25 ili 9,2 inča su ponuđeni, a na listi je pridodata i opcija glasovnih komandi. Aktiviranje iste se vrši poznatim španskim pozdravom, pokličom „Hola-hola“. Verovatno znate, ali da ipak kažemo za one manje zainteresovane za lingvističke šarolikosti da se u ovom slučaju, slovo „h“ ne izgovara, pa je pozdrav „ola“.

Među opcionalima se nalaze i virtuelne spravice, to jest opet ekran, ovog puta dijagonale 10,25 inča, koji je preuzet iz ostalih modela koncerna Volkswagen. Ipak, Španci su se potrudili za toliko da Seat dobije sopstvena grafička rešenja za ovaj tablet.

Sistemi vozačke asistenciju su unapređeni, i to je zaista važno reći. Novi paket Travel Assist uključuje adaptivni tempomat, autonomno kočenje u kritičnim situacijama i pomoć pri održavanju pravca unutar saobraćajne trake. Umalo da propustimo, i sistem za raspoznavanje saobraćajnih znakova.

Opet, i ovde Arona ponovo ima prednost jer je jedino model s povišenom pozicijom sedenja profitirao implementacijom automatskog sistema za parkiranje.

Paleta motora koja službuje pod haubama Ibize i Arone je ozbiljno revidirana tokom prošle godine, kada je lišena učešća dizel agregata. Iz tog razloga je sada izvedena restilizacija prošla bez ažuriranja dostupnih pogonskih sklopova, to jest mehanička rešenja nisu menjana.

 

Seat Ibiza FR

Bazični hedžbek Seat Ibiza je pogonjen atmosferskim benzinskim motorom označenim sa 1.0 MPI, i on isporučuje 80 konjskih snaga. Radi u tandemu s petostepenim manuelnim menjačem. Za razliku od heča, Arona ne koristi ovaj mehanički jednolitarski „dragulj“. Svi ostali pogonski sklopovi koji su instalirani u Ibizi, istovremeno se koriste i u porodici modela Arona.

Turbo trocilindraš nam je poznat pod indeksom 1.0 TSI, i kada je ugrađen, dvojac računa na 95 konjskih snaga koje se na prednje točkove prenose preko petobrzinskog ručnog menjača. Verzija sa 110 „konja“ iz istog motora se oslanja na sadejstvo šestostepenog manuelnog menjača ili sedmostepene robotizovane DSG transmisije s dvostrukom spojnicom.

Seat Ibiza FR

Nude se i varijante pogonjene gasom. One se kriju iza nalepnice 1.0 TGI (90 ks) i takve modifikacije nije moguće dobiti s „automatikom“. Najprestižniji modeli u gami koristi četvorocilindarski turbobenzinac sa 150 konjskih snaga iz zapremine od 1,5 litara. Jasno, snagu prenose na prednje točkove preko pomenutog menjača DSG.

Novajlije ćemo videti češće u izložbeno-prodajnim salonima nego na evropskim ulicama, ali što se tiče proizvođača, to će biti moguće već od leta, koje će nam stići čim prezimimo ovo proleće, da se našalimo malo s ovim temperaturnim ruletom s kojim se suočavamo zadnjih dana.

Kako bilo, oba modela će se izrađivati u matičnoj Španiji. Zanimljivo je za kraj reći da, iako se nude svuda u Evropi, u Rusiji to nije slučaj jer se Seat povukao još 2014. godine, i nema nameru da se „vrće“ tamo.

AutoRepublika

(252)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments