1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljena nova perjanica marke, veliki SUV XPeng G9
Predstavljena nova perjanica marke, veliki SUV XPeng G9
8

Predstavljena nova perjanica marke, veliki SUV XPeng G9

252
8
Podelite sa prijateljima:

Kineska kompanija XPeng Motors je s proizvodnjom električnih automobila krenula u 2017. godini, ali je brz rast započeo tek nedavno. Tokom 2020. je isporučeno samo 27 hiljada vozila, a onda već naredne godine je brojka višestruko uvećana na 98 hiljada. Na krilima zaleta iz te godine, stigla je i prodaja 69 hiljada elektromobila u prvoj polivni tekuće godine, onda kada se u paleti nalazilo tri modela.

Sada je pred nama četvrti model koji se sprema da uđe na tržište. Taj je najviše napredan, i naravno, najskuplji je.

Veliki krosover XPeng G9 je prvi put prikazan prošle jeseni kada smo ga opazili u obliku konceptnog vozila. Utrošeno je devet meseci kako bi se taj automobil preveo u status serijskog modela, a rezultat je takav da se novitet namenjen masovnoj proizvodnji ne razlikuje puno od izložbenog eksponata koji pomenusmo u prvoj rečenici ovog pasusa. Dodatno, sada možemo da vidimo i enterijer vozila, ali i tehničke specifikacije istog.

Novi XPeng G9 se u smislu gabarita i dimenzija uklapa u isti razred s Lexusovim RX-om ili modelom po imenu Mercedes-Benz GLE, što će reći da je dug 4.891 milimetara, širok 1.937 mm, visok 1.680 mm, dok prednju i zadnju osovinu deli 2.998 mm.

Kineski SUV poseduje “skupe” proporcije s kabinom izmeštenom ka nazad, okvirima prozora lišenim rama i ručicama za otvaranje vrata koje se izvlače pri otvaranju istih. Koeficijent otpora vazduha i nije sjajan, ali i vozilo je veliko, pa nije ni za potcenjivanje jer iznosi Cd – 0,272. Na primer, kod lošeg Mercedesa GLE-a (po ovom pitanju), taj koeficijent je 0,29.

Krosover počiva na šasiji koja je tehnički zrela. Nudi dvostruka poprečna ramena na prednjoj i multilink oslanjanje na zadnjoj osovini. Već od osnovne ponude je dostupno i vazdušno vešanje s dvokomornim oprugama. Autopilot trećeg nivoa je podržan od strane dva procesora marke Nvidia Orin, uz ukupne performanse od 508 topova (triliona operacija u sekundi), iako to više nije rekord među rivalskim proizvodima.

Implementirana je treća generacija pogonskog sklopa XPower, a ona funkcioniše na naponu od 800 volti, baš kao što je to slučaj i kod prestižnih modela s imenima Porsche Taycan i Audi e-tron GT, a isto važi i za „obične“ elektromobile s oznakama Kia i Hyundai.

Uvodni model pruža zadnje točkove kao pogonske i to zahvaljujući na toj osovini montiranom elektromotoru snage 313 „konja“ i 430 Nm obrtnog momenta. Sistem prenosa snage na sve točkove postoji jer postoji i verzija s napred pričvršćenim električnim agregatom koji razvija 238 konjskih snaga. Duet motora obezbeđuje pogonsku silu od 551 konjske snage i 717 Nm obrtnog momenta.

Obe verzije se oslanjaju na trakcionu bateriju kapaciteta 98 kWh, s tim da je u prvom slučaju domet s jednom dopunom na nivou od 702 km (prateći ciklus CLTC), dok je u drugom autonomija 650 kilometara. Najviša brzina kretanja je svakako ograničena na 200 km/h. Zahvaljujući brzom punjaču (DC) omogućena je dopuna baterije u trajanju od svega pet minuta, tokom kojih se dobije soka za 200 kilometara vožnje. Ovo već zvuči dovoljno dobro!

Kabina je podesna za smeštaj do pet osoba, i veoma je lepo, bogato je urađena. Četiri su glavna sedišta, dok je peto, ono po sredini, manje-više ipak priručno. U prilog tome govori i činjenica da je jedino putnik koji je „osuđen“ na taj smeštaj, izopšten od mogućnosti dogrevanja zadnjice, pa i vibracione masaže iste.

Dodatno, prednja sedišta su elektropodesiva i ventilisana, dok sedište putnika poseduje rasklopivo odmorište, naslon za noge, da ne kažemo tabana. Zadnja sofa se može podešavati i električnim putem, i tu mislimo na naslone sedišta, to jest njihov nagib.

Na prednjem panelu se nalazi kompaktni instrumentacioni ekran i dva 15-inčna „televizora” multimedijalnog sistema, koji su ugrađeni u jedno kućište. Analognih dugmadi gotovo da i nema, celu centralnu konzolu zauzimaju platforme za bežično punjenje raznovrsnih gadžeta (kojih je danas u ponudi nikada u većem broju), ali postoji razvijeno i upravljanje glasovnim komandama.

Projekcioni ekran (sistem HUD) nije obezbeđen, ali među opcijama je muzički sistem Dynaudio, koji pruža 28 zvučnika, zahvaljujući čemu je snaga uređaja na nivou od ogromnih 2.250 vati.

Proizvodnja krosovera XPeng G9 će započeti u septembru, dok je prodaja zakazana za poslednje tromesečje ove godine. Cene još ne znamo, a nije ni moguće znati jer XPeng ne otvara karte na ovu temu još uvek. Ipak, imamo obećanje nadležnih u azijskoj firmi da će perjanica brenda biti pristupačnija od 74 hiljada američkih dolara.

AutoRepublika

(252)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

U dizajnu XPeng G9 nema nikakvih iznenadjenja, nema nicega sto bi provociralo dizajnere drugih firmi i publiku takodje. Mirno moze da se kaze da je ovo solidan, standardni dizajnerski rad. Ni manje, ni vise. Zameram nedostatak prednje maske, sto ovom autu oduzima karakter. Takodje zameram poziciju centralnog displeja: – zbog cega je mali displej ispred volana odvojen od velikog? – Razlika u dimenzijama ova dva displeja narusava opticku ravnotezu celog pulta. – Da li je veci displej namenjen vozacu ili zabavi saputnika? – Da li je proizvodjac svestan da svetlosni sarenis velikog displeja dekoncentrise vozaca? Sedista su bogato tapacirana pa… Pročitaj više »

Zsphere

Automobil sa prednje strane djeluje kao element bijele tehnike, kao usisivač. Ali na sta „nasloniti“ dizajn prednje maske kada nema prethodnika? Mislim da je to u većini slučajeva kod novokomponovanih brendova najzahtjevniji dio dizajna koji su dizajneri ovdje jednostavno preskočili.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Zsphere
Matija

Auto bez prednje maske meni lici na – peglu! 🙂
Ako nema predhodnika niti nekakve tradicije onda je treba stvoriti! Za hrabre i kreativne ljude je ovakva sloboda bez ogranicenja najmiliji zadatak. Iz iskustva govorim, takvih je malo, obicnim ljudima trebaju smernice i rukovodjenje. „Strah od slobode“ – ovom temom su se bavili vrhunski psiholozi, Erih From, na primer. Specijalno strahom kod zena bavila se Erika Jong, „Strah od letenja“.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Matija
BB

U pravu si… Moja žena se boji bijele tehnike 😀

Zsphere

Naravno ali trebaju se ispoštovati neke stvari, na primjer klasa vozila kao i pozicija brenda odnosno treba imati obzira o budućim modelima tako da dizajn grila moze pokriti uz modifikacije cijelu gamu i da je „otvoren“ za dalji razvoj. Mislim da meni lično ne bi bio problem nego izazov. Radio sam nekoliko grilova koji su ružni ali je klijent imao jako loš koncept za koji je on mislio da je genijalan. Koncept mu je bio tri kruga dva gore i jedan ispod mislim da su mu insipiracija bili BMW bubrezi ali to je tako banalno i ocito. Pokušao sam da… Pročitaj više »

BB

Znaš kako se kaže… Veži agu gdje ti konj kaže…😉

Matija

Radio si grilove? Gde radis?

BB

Dobar, osim ovog ekrana unutra.
Ali cijena je za nove gospodare svijeta 😉