1. Home
  2. Vesti
  3. Posebne obuke i dozvole za upravljanje superautomobilima i kazne za one koji isključuju sisteme bezbednosti
Posebne obuke i dozvole za upravljanje superautomobilima i kazne za one koji isključuju sisteme bezbednosti
11

Posebne obuke i dozvole za upravljanje superautomobilima i kazne za one koji isključuju sisteme bezbednosti

234
11
Podelite sa prijateljima:

Australijske vlasti žele da podignu standarde bezbednosti na tamošnjoj putnoj infrastrukturi i u tom duhu uvode novu kategoriju u klasifikaciju koja je na snazi prilikom određivanja prava na upravljanje motornim vozilima različitog tipa. Nov pojam je specijalna kategorija „U“ koja se odnosi na veoma moćna vozila.

Ove mašine često nazivamo superautomobilima, i nije ni čudo to što se zakonodavac dosetio da za dodelu prava upravljanja istima, postoji obaveza uspešnog pohađanja specijalizovane obuke.

Vlada pokrajine Južne Australije je prva primetila neophodnost odnosne izmene regulative i identifikovala je oko 270 indvidua od kojih će se zahtevati da polože specijalističke ispite do 1. decembra naredne godine, kako bi nastavili da voze svoje superautomobile u budućnosti.

Sam trening program će biti pokrenut početkom naredne godine i ticaće se sticanja znanja u pogledu korišćenja naprednih sistema bezbednosti (Advanced Driver Assistance Systems – ADAS), i bezbednog upravljanja performantnim automobilima. Da bi neko vozilo bilo smešteno u tu klasu, ono mora posedovati pogonski sklop koji pruža najmanje 276 kilovata snage po tonim mase (što će reći 370 konjskih snaga na tonu).

Dodatno, a možda i još važnije, pomenuta vlada želi da uvede i kaznene odredbe za eventualno isključivanje bezbednosnih sistema koje vozilo postoji. Pričamo opet o onim iz klase superautomobila, a od sistema se najpre misli na ABS, autonomno kočenje u dramatičnim okolnostima, elektronsku kontrolu stabilnosti, sistem za kontrolu trakcije… Svi ti sistemi bi, u skladu s novim odredbama, morali da budu aktuelni na kontinualnim osnovama.

Pored toga, oni vozači koji uključe sportski režim vožnje superautomobila u naseljenim područjima, a što kasnije dovede do smrtnih slučaja ili ozbiljnih povreda, od sada će se suočiti sa optužbama za „teški prekršaj“ prema novouspostavljenim zakonima. Međutim, postoje izuzeci od pobrojanih pravila.

“Postoje okolnosti u kojima je opravdano i razumno privremeno deaktiviranje nekih sistema. Primer je recimo polazak iz mesta na klizavoj podlozi,” kaže ministar policije Džoe Sakač.

AutoRepublika

(234)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Pametno.

Matija

Pametno!

Cuore sportivo

Pametno!!!

Matija

Sasvim razumna odluka australijske vlade! Slican sistem trebalo bi napraviti u Evropi. Licno milim da je granica od 370 KS/tona suvise visoko postavljena, danasnji automobili krecu se vrlo cesto blizu pa i preko granice od 2 tone tezine praznog vozila, sto znaci da vlasnik sa obicnom dozvolom B kategorije moze da upravlja vozilom snage 740 KS!!! Moj predlog bi bio ogranicenje maksimalne brzine voznje u zavisnosti od pokazanog vozackog znanja: – kategorija B1, vmax 120 km/h, pocetnici – kategorija B2, vmax 160 km/h, polaganje dodatnog ispita – kategorija B3, vmax 200 km/h, polaganje dodatnog ispita – kategorija B4, vmax preko… Pročitaj više »

BB

Slažem se ja s tobom da treba obuliti ljude spram rizika ili potencijala vozila, ali gdje će da voze ta vozila? Pa i B2 osta neiskorišćena…

A Peki reče da u Francuskoj ima milion i po vozača bez ikakve dozvole. 🤔

Matija

Gde ce da voze brze od 120-130? Pa, u Nemackoj! 🙂

BB

A šta ako odu u onaj tvoj tornado? 🤣😂

'79 DeVille

U cemu je problem konjskih snaga? Kakve veze imaju konjske snage sa bezbednoscu? Svi experimenti ovog tipa su propali jer ne postoji korelacija izmedju snage motora i broja saobracajnih nezgoda. Brzina, odnosno razlika u brzini ubija, ne konjske snage ili obrtni moment. LImitiranje max dozvoljene brzine na osnovu kategorije dozvole je idiotluk svoje vrste. Vozila koje imaju specijalno ogranicenje brzina mora da izloze takvu oznaku na spoljoj zadnjoj strani vozila drugim vozilima na putu. Opasnosti od neocikavane niske brzine vozila svakako nisu za ignorisanje. Dva identicna automobila koje se krecu autoputem razlicitim arbitrarno dozvoljenim brzinama – cisto ludio mozga. Mlade… Pročitaj više »

S mile

Mene cudi da osiguravajuca drustva nemaju neku klauzulu o obuci za voznju snaznih automobila npr 300+, ks.

Toliko snimaka na yoube ima sa ogromnim stetama, nastale uglavnom zbog neiskustva i neznanja kako savladati veliku snagu nekih automobila.

Mada,kako ih drpaju po cenama osiguranja…. boli njih k za vlasnike. Samo neka rokaju

Matija

Ne postoji zakonska osnova za takvu vrstu osiguranja. Kada bi EU uveo slicne zakone kao Australija onda bi i osiguravajuca drustva momentalno reagovala.

'79 DeVille

Budalastina, iz oka posmatraca sa americke tacke gledista.