1. Home
  2. Vesti
  3. Kineski BYD će predstaviti automobil s rekordno dobrom aerodinamikom
Kineski BYD će predstaviti automobil s rekordno dobrom aerodinamikom
5

Kineski BYD će predstaviti automobil s rekordno dobrom aerodinamikom

495
5
Podelite sa prijateljima:

O novouspostavljenom premijum brendu YangWang, a koji posluje u sasatvu kineskog mega koncerna po imenu BYD (Build Your Dreams – osmisli svoje snove), smo već pisali. Sada nameravaju da predstave treći model u paleti, sedan U6. Međutim, konstruktor iz Azije je čak i pre debija najavio da će novitet pružati najbolje aerodinamičke osobine od svih aktuelnih serijski sklapanih automobila, i to u globalnim razmerama. Koeficijent aerodinamike će biti na nivou od 0,195cd.

Dok kineski brend ostaje tajnovit u vezi sa predstojećim modelom, ime i koeficijent otpora su objavljeni tokom godišnje konferencije Komiteta za automobilsku aerodinamiku u Kini.

Prezentacija uključuje profilnu sliku i indeks aerodinamike od cx 0,195, i tom zgodom nas je konstruktor upoznao i sa ostalim serijski sklapanim vozilima, a koja najmanje zaostaju u odnosu na iščekivani YangWang U6.

Trenutno najbolji putnički automobili po ovom kriterijumu
Mercedes-Benz EQS 0,20
Nio ET7 0,208
Tesla Model S Plaid 0,208
Hyundai Ioniq 6 0,21
Lucid Air 0,21
IM L7 0,21
Aion S Plus 0,211
Porsche Taycan 0,22
Mercedes-Benz S Klase 0,22
Mercedes-Benz CLA 0,22
BMW Serije 5 0,22

Kao i kod drugih modela, rekordni skor je mogao da se postigne samo kada dođe s posebnom modifikacijom i sa izvanrednom opremom. Recimo, to su kamere koje zamenjuju ogledala, odnosno retrovizore i aerodinamički poklopci točkova, ratkapne.

Iako dimenzije automobila ostaju tajanstvene do premijere, kaže se da su blizu onoga što nudi model BYD Chaser 07 dužine 4.980 milimetara. Izveštaji iz Kine sugerišu da bi limuzina mogla biti ponuđena i u čisto električnoj i u plug-in hibridnoj formi, zahvaljujući ByD-ovoj platformi. Potpuno električna verzija će verovatno usvojiti četvoromotorno rešenje premijum YangWanga, koji nudi više od 820 kW, odnosno 1.115 konjskih snaga.

Prema pisanju kineskih medija, novitet će se cenom podvući ne samo ispod Teslinog Modela S, već i nemačkih električnih limuzina po imenu BMW i7 i Mercedes-Benz EQS. Podsećamo, trenutno je aktuelan cenovni rat u klasi baterijskih vozila. Iniciran je od strane američke Tesle.

AutoRepublika

(495)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Rekordno dobra aerodinamika, ali i rekordna težina. Sva EV obaraju rekorde u težini u poređenju sa SUS pandanima. Svakom generacijom sve šire gume. Treba savladati taj otpor.

Bungi

Današnji konstruktori el. automobila treba da ponovo pogledaju koncept“AMC Amitron“ iz 1967.Autić na baterije dugačak 2,15 m, širok 1,76m, visok oko 1,14 m, težak 499 kg sa dometom od 250 km.Trosjed bez vrata, poklopac sa prednjim staklom ,bočnim prozorima i krovom se dizao unazad, omogućavajući ulazak u vozilo.Male gume u samim uglovima karoserije, kombinacija litijumskih i nikl baterija, i regenerativno punjenje baterija u to vrijeme .???U sjedištima nije bilo spužve, već vazduh koji se mogao izduvati i povećati tovarni prostor.Koliko je bio mali, toliko je bio genijalan.

Matija

Kada se Amitron pojavio nasao sam njegove slike i do danas ih cuvam! Lep, mali auto, deluje sportski! Amerikanci bi mogli da se vrate na ovaj dizajn!

MRN

Da, BMW serije 5 možda ima Cd od samo 0,22, ali, sa gumama 225/55 R 18 !!!
Kao što BMW serije 7 standardno ima gume dimenzija 245/50 R 19.

Samo, vozila sa tim colažama niko i ne kupuje.

Šteta je što ne postoji zakonska obaveza da se deklarišu perfomanse i zavisno od izbora pneumatika, a ne samo WLTP emisija C02 i prosečna potrošnja.

Matija

Vrhunska aerodinamika zahteva veliku duzinu, nisku siluetu i profilisan krov i dobar deo karoserije. Ako se sve podredi postizanju rekorda onda ce to umanjiti koristan prostor u karoseriji i verovatno umanjiti visinu iznad zadnjih sedista. Sve to da bi se auto kretao 90% svog veka brzinom od 20-50 km u gradu i ostalih 10% na putevima sa maksimalnom brzinom od 120-130 km/h.