1. Home
  2. Vesti
  3. Hyundai u problemu u Americi zbog korišćenja dečje radne snage
Hyundai u problemu u Americi zbog korišćenja dečje radne snage
3

Hyundai u problemu u Americi zbog korišćenja dečje radne snage

303
3
Podelite sa prijateljima:

Da, desilo se i to. U čuvenoj „US and A“, što bi nam rekao Borat „the greatest country in the world“, jedan automobilski proizvođač u 21. veku je optužen da je koristio dečju radnu snagu. Malo je reći da je korejska korporacija Hyundai-Kia na lošem glasu već neko vreme, između ostalog i zbog učestale krađe njihovih četvorotočkaša, zbog čega su tuženi dosta puta od strane vlasnika, u smislu da nisu preuzeli dovoljno ozbiljne mere da ih učine bezbednim, a sada su se našli na optuženičkoj klupi iz još jednog razloga.

Ruku na srce, trebalo bi odmah priznati da grupa Hyundai-Kia nije uradila ništa protivzakonito već je to izgleda delo njihovog snadbevača delovima po imenu SMART i sa sedištem u gradu Mongameri unutar američke savezne države Alabame.


Američki zakoni koji regulišu kada je osobama dozvoljeno da pronađu prvi profesionalni posao zavise od države od države, ali u većini njih ta granica je na nivou od šesnaest godina. To ne znači da je protivzakonito i ranije raditi neke lokalne poslove, kao što je košenje trave ili skupljanje listova, ali moraju da imaju minimalno šesnaest godina ako rade u profesionalnoj firmi gde im se računa radni staž i plaćaju porezi.

U slučaju spomenute firme SMART, lokalne vlasti su pronašle decu od samo dvanaest godina, a sve je započelo kada su roditelji prijavili nestanak devojčice od četrnaest godina poreklom iz Gvatemale. Ona je brzo pronađena, ali je policijska istraga pokazala da je tokom poslednjih nekoliko meseci radila zajedno sa dvanaestogodišnjim i petnaestogodišnjim bratom u SMART-ovoj fabrici.

To je otvorilo još širu istragu i kada ista bude kompletirana, policijske snage će otkriti da je fabrika imala oko pedesetoro dece mlađe od šesnaest godina koji su radili na mašinama i pritom nisu pohađala školu. Ovaj detalj je inače veoma bitan pošto je u saveznoj državi Alabami protivzakonito ne pohađati školu ukoliko je osoba mlađa od sedamnaest godina.

U ovoj fabrici se inače prave različiti metalni delovi za modele Hyundai Elantra, Santa Fe i Sonata, a proizvođač iz Koreje se brzo ogradio od cele situacije. Tvrdi da nije imao i da nema kontrolu u vezi s tim koga SMART zapošljava i da su oni samo partneri koji vode sopstvenu politiku.

Međutim, nekoliko zaposlenih radnika je izjavilo da je fabrika jako zavisila od jeftine radne snage iz država Centralne i Južne Amerike, od čega su mnogi bili ilegalni imigranti. Kažu da je Hyundai stalno povećavao kapacitet proizvodnje zbog čega je SMART doneo ovu skandaloznu odluku.

Ali priča tu nema kraja. Od Hyundaija smo očekivali da se pravi lud, i da tvrdi da nije bio upoznat sa situacijom, ali sada isto radi i SMART. Verovali ili ne, čelnici firme tvrde da su koristili druge državne agencije da pronađu radnike i da su one odgovorne.

Posle 23 godina života i rada u Americi, jedno sam naučio u svakoj firmi u kojoj sam radio, a to je da nijednoj od njih nije u interesu da reši problem, već po pravilu, samo da svaljuju krivicu na nekoga drugog. Hyundai i SMART su u ovom slučaju odličan primer takve priče…

AutoRepublika

(303)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Štta reći… S jedne strane mislim da djeca treba da rade (i sam sam radio) jer „star se konj ne uči orati“, ali ne na izrabljivački način i zapostavljajući obrazovanje. Sa druge strane spektra smo imali slučaj kod nas gdje djeca izmuzu roditelje i studiraju do 30- te godine i onda dobiješ kvazi stručnjake sa nekakvom šupljom diplomom i još lijenog.
Naravno, ponašanje firmi i prebacivanje odgovornosti je poseban slučaj u „najnaprednijoj demokratiji na svijetu“, kako reče jednom jedna moja koleginica koja je zbog toga dobila takav pogled da se momentalno smrzla…

S mile

Toga ima svugde. Nadju se klinci koji moraju da rade, ili ih skola ne interesuje, ili im očajno trebaju pare. Mozda su roditelji neradni, finansijski tanki.

Ne mogu da verujem da u USA, kontrolisanom sistemu, ima firmi koje angazuju mamoletnije za rad.

moron

Naravno, kada se javi problem, ako si u takvoj situaciji, „prva stvar“ je da možeš legitimno da kažeš „Nisam ja kriv“ 😊😊😊