1. Home
  2. Vesti
  3. Loza Genesisa G70 se gasi nakon samo jedne generacije
Loza Genesisa G70 se gasi nakon samo jedne generacije
6

Loza Genesisa G70 se gasi nakon samo jedne generacije

2.59K
6
Podelite sa prijateljima:

Kao i obično, korejski proizvođač je nastupio s velikim planovima, ali je realnost bila drugačija i deluje da je ova priča o „ubici nemačke trojke“ negde već ispričana. Naime, model koji je trebalo da pomrsi račune premijum modelima iz D segmenta, sedan po imenu Genesis G70 neće doživeti drugi naraštaj, nakon što je list Korea Joongang Daily objavio da je obustavljen razvoj projekta RN2, što je kodno ime pomenute limuzine nesuđene druge iteracije.

Izvor koji se poverio korejskom listu navedenom koji redak iznad je kazao novinarima da je slaba potražnja uslovila tužnu odluku uprave, a to što je sedan nedavno osvežen za modelnu 2o22. godinu, očito nije donelo potreban impuls prodaji. Genesis G70 je u narednom naraštaju bio zamišljen kao veći automobil od aktuelnog, a u planu je bio i plasman električne verzije.

„Hvala što ste nam se obratili. Ne možemo vam u ovom trenutku izneti nikakve pojedinosti u pogledu našeg plana proizvodnje,“ bilo je ono što je glasnogovornik Genesisa odgovorio na upit poslat s adrese redakcije portala Motor1.com.

Na ulici ne videsmo G70, ali je u Americi dostupan s dva pogonska sklopa. Tu je dvolitarski benzinac s četiri cilindra i turbo asistencijom. On nudi 252 konjske snage i 354 njutn metara najvišeg obrtnog momenta. Druga alternativa stiže u vidu motora V6 i sa zapreminom od 3,3 litara. To je biturbo mašina sa 365 konjskih snaga i 503 njutn metara. Jedina alternativa za menjačku kutiju pretpostavlja osmostepen jedinicu. Obe verzije su s pogonom na zadnjoj osovini, dok se za integralni prenos snage na sva četiri kraja karoserije može doplatiti.

Genesis je nedavno obogatio ponudu modela G70 na matičnom tržištu i verzijom s dvoipolitarskim turbobenzincem s četiri cilindra i 300 „konjića“ i 421 njutn metara. Verzija za 2023. godinu, modela Genesis G70 s cenom kreće od 40.525 američkih dolara, dok je najprestižnije izdanje dostupno za osnovnu cenu od 48.125 zelembaća.

Marka Genesis je tokom  2021. godine u ponudu Evopljanima uvela i modifikaciju s indeksom G70 Shooting Brake, dok u Americi nije ponuđena vezija koja bi mogla biti odlična alternativa onima koji ne žele SUV po imenu GV70.

To što model G70 navodno napušta bojište, ne znači da Genesis generalno diže ruke od limuzinskog segmenta. „Pogrešno je otpisivati klasifikaciju vozila. Ne želim da živim u svetu u kom će se ulicama kretati samo modeli s povišenim odstojanjem od tla… Volim SUV-ove zbog muževnog izgleda, a volim i sportske, ali to nije to…“ kazao je svojevremeno Luk Donkervolke, s mesta šefa kreativnosti u grupaciji Hyundai Motor. Izjava je iz aprila 2023. godine.

AutoRepublika

(2590)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Genesis 70 napusta trziste posle vrlo kratkog pokusaja da se odomaci u klubu luksuznih limuzina, nepunih 6 godina. To je tipicna strateska greska svih proizvodjaca koji pokusavaju da udju u premium segment! Pravilno bi bilo da je vec posle 2-3 godine napravljen prvi fejslifting da bi se auto prilagodio prvim reakcijama kupaca. Takva akcija bila bi poruka kupcima da nova limuzina zeli da ostane na trzistu i da se trudi da to ostvari! Odluka o povlacenju G70 izazvace nepoverenje kod kupaca prema svim ostalim modelima ove marke, jer se namece pitanje: da li da kupim auto koji ce uskoro nestati… Pročitaj više »

MRN

Ako za nečim nema interesovanja, bolje je promašaj što pre okončati.

BB

Misliš na onu električnu Mazdu? 😉

pogodili tržište k’o Laki metu iz kubure…

Izmenjeno 8 meseci pre od strane BB
Matija

„Pogodili tržište k’o Laki metu iz kubure…“ – BB, kako bi bilo da umesto ovog strucnog komentara das jedno argumentovano misljenje?

BB

Riječ je od Mazdi MX30, električni auto kome je glavna stvar što ima dijelove enterijera od plute, ima malu bateriju (što ne mora da bude loše) ali tu malu bateriju ne prati manja cijena (a to je baš loše), Zadnja vrata su uska i malo mjesta nazad, faktički 2+2, fali malo komfora. Najavili da će izaći varijanta sa ekstenderom (istina Vankel motor) ali nije izašao (lično mislim da je dobra ideja mala baterija plus ekstender, ali ne po visokoj cijeni). Ukratko, sam auto i nije toliko loš, fali mu po malo na svakoj strani ili ima viška (cijena) , ali… Pročitaj više »

Matija

Ovakvi eksperimenti su preskupi za igru „hocu-necu“! Kada se vec jednom baci kocka trebalo bi nastaviti dalje uz intenzivno ucenje na greskama – „learning by doing“. Cisto sumnjam da je Genesis shvatio gde je greska, osim onog banalnog zakljucka „nece trziste!“ Svetsko trziste je veliko, ukusi su razliciti, nije sve u Evropi.