1. Home
  2. Vesti
  3. Kalifornijski tajni centar i još tajniji softver za testiranje autonomnih vozila
Kalifornijski tajni centar i još tajniji softver za testiranje autonomnih vozila
0

Kalifornijski tajni centar i još tajniji softver za testiranje autonomnih vozila

190
0
Podelite sa prijateljima:

Nije tajna da Google upravlja modernim svetom. Povezana, odnosno sestrinska kompanija u odnosu na vladara planete, Waymo je intenzivno angažovan na usavršavanju tehnologija vezanih za autonomnu vožnju. Takoreći do juče, detalji vezani za konkretna istraživanja i testiranja tehnologija koje su predmet interesovanja ove kompanije, držani su u strogoj tajnosti.

Upravo je skinut veo tajnosti, i javnosti je predstavljen i Zamak (Castle), kao i Carcraft. Zamak je tajni istraživačko-testni centar, podignut na napuštenoj vojnoj bazi u Kaliforniji (Air Force), a koji se prostire na impozantnih 100 hektara zemljišta, i može da bude dizajniran na način koji omogućava testiranja u gradskom ambijentu, parking prostorima, različitim tipovima deonica. Carcraft je softverski paket koji, putem tehnika simulacija, značajno doprinosi u razvoju i testiranju novih tehnologija. Naziv je dobio po World of Warcraft (kompjuterska igrica).

Izvorno, Carcraft je zamišljen da omogući analiziranje vozačkih scenarija na plejbek osnovi, ali je danas razvijen do te mere da je u mogućnosti da reprodukuje čak 25.000 virtualnih samovozećih automobila, i to na drumovima više različitih gradova: Ostin, Mountain View i Feniks.

Waymo je usredsređen na oblasti koje istraživači nazivaju “interesantnim deonicama”, odnosno na rute koje su kompleksnije za navigaciju. Na primer, softver može da omogući bezbrojna ponavljanja vožnje kroz jednu te istu ulicu, i to u jednom danu.

Čisto da bi se bolje razumeo potencijal Carcraft simulacionog softvera, da vas podsetimo da su autonomna vozila koja koristi Google, prethodne godine prešla skoro 5 miliona kilometara, dok su ona koja je kreirao Carcraft (virtualna), u tom periodu prevalila nepojmljivu distancu od preko 4 milijarde kilometara.

Svi podaci koji se generišu tokom vožnji virtualnih vozila, transferišu se nazad u autentične samovozeće automobile.

Ekstremno koristan softver dobija na značaju, kada se zna da se koristi u tandem sa Zamkom, skrivenim gradom na oko dva i po časa vožnje od centrale Waymo kompanije.

Površina na kojoj je Zamak podignut je zakupljena od strane kompanije Google još 2014. godine, na period od samo dve godine. Prvobitno je samo 60 hektara bilo predmet zakupa, po Ugovoru sa Merced Country, a 19.000 američkih dolara je bio ugovoreni iznos za mesečnu naknadu za korišćenje parcele. U protekle tri godine, dodatnih 40 hektara su zakupljeni, a prostor je optimizovan za konkretne aktivnosti koje Waymo sprovodi. Sama postavka Zamka veoma liči na sličan projekat u kome Ford razvija svoju tehnologiju autonomne vožnje, na mičigenskom univerzitetu (Mcity) i placu od 40 hektara.

Zamak, između ostalog, poseduje sistem za simulaciju, odnosno veštačke padavine, a ulice, unutar kompleksa, su dobile nazive po poznatim legendarnim automobilima: DeLorean, Bullitt, Thunderbird, Fury i Barbaro.

U Zamku, Waymo testira različite tipove autonomnih vozila, uključujući i popularne modele sa Lexus oznakama, penzionisane Prius primerke, Chrysler Pacifica minivenove, pa čak i vozila u kojima nema mesta prisustvu čoveke, jer raspolažu sistemom autonomnog upravljanja koji zadovoljava “nivo 4” definiciju.

Tokom dizajniranja Zamka, vođeno je računa o tome da svi tipovi vozačkih i putnih sadržaja budu na raspolaganju za razne eksperimente: široki bulevari, ulice u stambenim kvartovima i ostale javne saobraćajnice, kao i parking prostori. Praktično, Zamak treba da oponaša, u maksimalno mogućoj meri, saobraćajne uslove sa kojima će se autonomna vozila sretati u realnom životu.

Za potrebe stukturiranih testiranja, Waymo analizira ponašanje samovozećih automobila kako bi razvio pretpostavke o njihovom ponašanju u stvarnim uslovima. Zatim, u Zamku dizajniraju ambijent koji bi bio još zahtevniji, kako bi što bolje prilagodili ovakva vozila, najtežim mogućim scenarijima koji bi mogli da nastanu u životu.

Pre izgradnje Zamka, a u veri i nadi da možda i neće biti potrebna tako obuhvatna investicija, tim istraživača je proveo u testnim vozilima puno kilometara po državnim putevima. Za potrebe testiranja na skučenim prostorima, zakupljivani su prostori javnih parking površina, uz nadzor od strane radnika zaposlenih u kompaniji Google, kako neovlašćena lica ne bi probala da iskoriste parking, u skladu sa njegovom javnom namenom. U principu, istraživači su dali sve od sebe, da bez pomoći, kasnije sagrađenog Zamak poligona, što temeljnije testiraju autonomna vozila.

Ali, kako su se istraživanja zahuktavala, postajalo je sve očitije da je Zamak jednostavno neophodan. Ovaj lažni grad, nema zgrada uopšte, izuzev jedne, i to one koja služi kao spavaonica za (pre)zaposlene, koji nemaju snage da se odvezu nazad u San Francisko.

Pored toga, što Zamak sadrži sve građevinske elemente koji verno oslikavaju realne saobraćajne uslove, angažovani su i asistenti koji pomažu u testiranju na taj način što se ponašaju kao pešaci, vozači bicikala, vozači konvencionalnih vozila i slično. Svemu ovome, razlog je težnja ka perfekcionizmu i stvaranju ambijenta u kojem će sistemi autonomne vožnje biti na najvećem iskušenju.

Da vam predstavimo i hronologiju razvoja autonomnih vozila, od strane Gugla i sestrinske kompanije Waymo:

2009: Google je predstavio svoj projekat samovozećih automobila,

2012: Nakon pređenih oko 500.000 kilometara na autoputu, kreću istraživanja u kompleksnijim, odnosno gradskim uslovima,

2015: testna vozila analizirana u uslovima koji isključuju vozača, obruč upravljača i pedale kočnica i gasa

Decembar 2016: Waymo lansira novi projekat u kome učestvuju miniven vozila, sa sposobnošću izvođenja težih manevara

Januar 2017: Waymo najavljuje početak obavljanja testova na javnim putevima

April 2017: Waymo traži pomoć dobrovoljaca koji bi uzeli učešće u sprovođenju testova.

Naposletku, život sa autonomnim vozilima, možda i nije tako daleko, kako nam trenutno izgleda.

Izvor: Dailymail

 

(190)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments