1. Home
  2. Prezentacije
  3. Bufori CS stiže iz Malezije
Bufori CS stiže iz Malezije

Bufori CS stiže iz Malezije

180
0
Podelite sa prijateljima:

Ko je pratio prilike u automobilskoj industriji na samom kraju prošlog veka, taj poseduje ozbiljne izglede da je već upoznat s markom Bufori koja je praktično stvorena 1988. godine. “Roditelji” mladog brenda su Entoni, Džordž i Džeri Huori. Potpuno neobičan naziv marke Bufori u stvari predstavlja akronim engleskih reči; Beautiful (prelep), Unique (jedinstven), Funtastic (fantastičan), Original (autentičan), Romantic (romantičan) i Irresistible (neodoljiv).

Kompanija svoje izvorno sedište ima u Australiji, ali je tokom 1998. godine ono preseljeno u Maleziju. Tokom svoje istorije, kompanija se bavila proizvodnjom maloserijskih luksuznih roudstera i kupea koji svojim stilom evociraju uspomene na tridesete godine prošlog veka, dok je model u središtu galerije ispod bio praktično prvi izdanak marke.

Bilo kako bilo, braća su odlučila da promene imidž kompanije pre deset godina. Predstavljen je veliki sedan Bufori Geneva a on je kombinovao retro stil sa modernim proporcijama. Uporedo s njim, predstavljen je projekat sportskog automobila pod nazivom Bufori.

Trkačka verzija istog je izrađena u partnerstvu sa timom Axle Motorsports, a na stazi se našla 2009. godine. Ipak, razvoj varijante namenjene civilnoj upotrebi se nekako razvlačio, a radovi na istoj nisu zaokruženi ni do današnjeg dana. Kompanija je ipak, naposletku rešila da prikaže predserijsku verziju kupea.

U svom aktuelnom obličju, Bufori CS je klasičan sportski automobil u konfiguraciji 2 + 2, a po gabaritima je veoma sličan Porscheu 911. Naš sportista je dugačak 4.555 milimetara dok među osovinama stoji 2.620 milimetara. Arhitektura počiva na konceptu cevi, to jest cevastoj konstrukciji (Tube Frame) dok su paneli izrađeni od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima i kevlara. Amortizeri su elektronski kontrolisani, kočnice potpisuje Brembo, a radi se šestoklipnom mehanizmu napred i četvoroklipnom nazad.

Prototip poseduje atmosferski benzinski motor s šest cilindara u V rasporedu. Zapremina istog iznosi 3,6 litara a razvila ga je italo-amerčka grupacija FCA. Dakle, ovaj motor možemo naći i u modelima marki Chrysler, Dodge i Jeep, a u tim verzijama ovi četvorotočkaši razvijaju 320 konjskih snaga. Pogonska osovina se nalazi iza vozača, motor je uparen s osmostepenom automatskom transmisijom marke ZF,  a novitet poseduje i diferencijal s ograničenim proklizavanjem.

Kabina takođe obiluje komponentama pozajmljenim iz FCA grupe. Tu je ručica menjača, obruč upravljača, instumenti, kontrole uređaja za klimatizaciju, baš kao i mali ključevi kakvi se (u vrlo sličnoj formi) viđaju i kod vozila iz game Chryslera i Jeepa.

Povrh svega, tu je i multimedijalni sistem dijagonale sedam inča koji obezbeđuje i prikaz snimka koji načini kamera namenjena relaksaciji vozača u situacijama gde vozilo mora da se kreće unazad. Sportska sedišta je izradila kompanija Sabelt. Što se tiče bezbednosti, nužno je spomenuti dva vazdušna jastuka napred kao i ESP sistem.

Ipak, finalna odnosno serijska verzija će se razlikovati od, ovom prilikom prikazane. Bufori CS će krasiti nešto pitomije proporcije, odnosno međuosovinski razmak će biti uvećan za 350 milimetara. To će doneti nešto prostraniji enterijer, a i luksuz će na serijskoj verziji biti podignut za najmanje jedan stepenik.

Šestocilindraš će dobiti kompresor a ovaj će uzvratiti s oko 500 konjskih snaga. Najprestižnija varijanta će kupcima ponuditi poznati Hemi V8 motor zapremine 6,4 litra. Ova jedinica razvija oko 750 konjskih snaga. Tako opremljen novajlija teži oko 1,4 tona a iz mesta do “stotke” ubrzava za oko 3,5 sekundi.

Serijska verzija Buforija CS će biti predstavljena u prvom delu 2020. godine, a braća Huori gaje velike planove za uspeh ovog modela. Pogoni za montažu su postavljeni i sada više nema nazad.

AutoRepublika

(180)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments