1. Home
  2. Vesti
  3. Prve informacije o obnovljenoj najprestižnijoj porodici modela marke DAF
Prve informacije o obnovljenoj najprestižnijoj porodici modela marke DAF
3

Prve informacije o obnovljenoj najprestižnijoj porodici modela marke DAF

687
3
Podelite sa prijateljima:

Upriličena je virtuelna prezentacija najsvežijeg pulena iz game kamiona marke DAF, a koji je nastao počev od crteža na praznom listu papira. Razvoj ovog modela je kompaniju koštao više od milijardu evra, i on svakako zaslužuje veću pažnju nego što će je ovom prilikom dobiti. Zato obećavamo da ćemo mu se vratiiti, dok ćemo se sada zadržati uglavnom na uvodnim informacijama i fotografijama koje su dostupne.

Zahvaljujući činjenici koja govori o tome da je propisima Evropske unije dozvoljeno blago uvećanje dužine kabine, pre svega iz bezbednosnih razloga, njuška DAF-a je minorno razvučena po tom pravcu, pa su teškaši iz ove palete postali komforniji.

Porodica modifikacija modela koji igra ulogu perjanice marke sada uključuje tri imena: poznati XF s kabinom visine od oko dva metra, zatim XG koji je bogatiji za 33 centimetra, i XG + s prostranijom kabinom čija je visina 2,2 metra.

Nov je i izgled radnog mesta vozača. Krasi ga digitalni displej uz ekran osetljiv na dodir i retrovizore s video prikazom, ukoliko se to ispostavi kao želja kupca.

Međutim, obruč upravljača ostaje poznatog stila, a isto se može reći i za oblika kontrolnog panela. Vozačima kamiona ne preostaje ništa drugo nego da se naviknu na novu sliku pred očima. Ona više ne uključuje nikakve tastere, već je sve izmešteno na ekran.

DAF je oduvek bio poznat kao proizvođač koji na tržište izbacuje kamione s veoma prostranom kabinom. Tako ni novi modeli ne razočaravaju po tom pitanju. U kabini noviteta se praktično može organizovati i svakodnevni život.

Dafovci su ostavili čvrsti rasklopivi sto, dok su krevet učinili još luksuznijim. Dugačak je čak 220 centimetara dok mu je širina 80 centimetara, što u prevodu znači da vozač može „nešto i da privede“, ukoliko se ukaže prilika tokom putovanja. Dodatno, ležaj omogućava i više ortopedskih prilagođavanja, dok se sedište vozača može rotirati, na koji način se dobija nova doza praktičnosti.

Po narudžbi se na desnim vratima može dobiti i prozor, kao što je to slučaj kod kamiona iz segmenta dostavnih vozila. Pogled kroz taj prozor je prikladan, čak i kada je desno sedište u sklopljenom položaju, da bi se osmotrila situacija s te strane teškaša.

Kamkorderi su montirani kako na krovu, tako i na gornjem desnom ćošku. Kamere montirane u visini iznad glava putnika, mogu biti sklopljene i grejane, sve s ciljem da ostanu funkcionalne u svim uslovima.

Prodaja novih kamiona marke DAF startuje na samom kraju godine. Tako će se u ponudi prve naći verzije s pogonskom konfiguracijom 4×2. Pogonske jedinice u osnovi ostaju iste, što znači da će motor biti PACCAR-ovi, uz radnu zapreminu od 10,8 i 12,9 litara. Sklop dopunjava i robotizovana menjačka kutija ZF TraXon. Ipak, to što su generalno iste komponente u pitanju, ne znači da nisu unapređene.

Dakle, kabinska i zadnja osovina su dobile novi sistem vešanja. Pride, ekonomičnost je sada izdignuta na viši nivo (+10%) i to pre svega zbog tehničkih promena, kao i zbog unapređenja na polju smanjenja otpora vazduha. Spoljna rasveta je izvedena u LED tehnologiji. Naposletku, servisni intervali su sada produženi pa su mandatorne posete mehaničarima izmeštene na zaista impresivnih 200 hiljada kilometara.

Sve ovo što smo upravo saznali deluje fenomenalno, jedino se još uvek ne zna kada će ostale varijante „perjanične game“ krenuti na tržište.

AutoRepublika

(687)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Prednja maska od Skanije, bok od Volvoa. Ne vidim ni trun orginalnosti.

Milan

Nema je nijedan kamion

Bungi

A Reno Magnum?