1. Home
  2. Prezentacije
  3. Debitovala šesta generacija pikap kamioneta po imenu Mitsubishi L200
Debitovala šesta generacija pikap kamioneta po imenu Mitsubishi L200
2

Debitovala šesta generacija pikap kamioneta po imenu Mitsubishi L200

704
2
Podelite sa prijateljima:

Konstruktori pikap kamioneta nazvanog Mitsubishi L200 slave njegov 45. rođendan ove godine. Ukupno je 5,6 miliona primeraka ovog modela sišlo s proizvodnih traka tokom trajanja ponude pet generacija slavljeničkog kamioneta, prodavanog u više od 150 zemalja na svetu (uključujući Srbiju). A sada je evo pred nama šesti naraštaj.

Premijera je obavljena u domovini pikapa, odnosno u čarobnom Tajlandu, gde je glavna fabrika za proizvodnju istog i izgrađena. Konkretan model Mitsubishija se na tom tržištu nudi pod imenom Triton.

Novi pikap kamionet je u potpunosti razvijen od strane firme Mitsubishi Motors, i to nije čudno jer se zna da je upravo taj brend zadužen za razvoj tog tipa vozila u okviru alijanse Renault-Nissan-Mitsubishi. Shodno tome, logično je da i predstavnici sledeće generacije ovih vozila, s amblemima Nissana i Renaulta, dakle Navara i Alaskan, budu utemeljeni na novom L200-u. Istina, svaki od njih će ponuditi neke osobenosti.

U skladu s navedenim, i L200 će zadržati neke svoje karakteristike, one po kojima će prepoznatljiv biti i sam za sebe.

I dalje su raspoložive tri kabinske opcije. Tako je dostupan L200 sa samo jednim redom za sedenje i ta verzija se zove Single Cab, a moguće je dobiti i verziju „jedan i po“ i ona ima komercijalni indeks Club Cab. Naposletku, modifikacija s dva reda za sedenje se zove Double Cab. U isto vreme, novi Triton postaje osetno gabaritniji od prethodnika.

Na primer, međuosovinski razmak je impozantniji za 130 milimetara i dobacuje do 3.130 mm, iako aktuelna Navara nudi čak i više (3.150 mm). Dimenzije najpopularnije verzije s dvostrukom kabinom i integralnim pogonom su sledeće: dužina – 5.360 mm (plus 135 mm), širina – 1.930 mm (plus 115 mm), visina – 1.815 mm (plus 40 mm).

Doba koketiranja s aerodinamičnim oblicima i nežnim linijama je stvar prošlosti: novi L200 postade više uglovit i brutalan. Vetrobransko staklo je dobilo uspravniji položaj, dok su mnogi elementi uvećani, masivniji. To se odnosi i na ručice za otvaranje vrata, pa čak i za poklopac rezervoara goriva, koji inače i dalje prima 75 litara.

U strukturi karoserije je značajno mesto zauzela upotreba čelika ultra-jake čvrstine (do 1180 MPa na pragovima i na prednjim vratima), pa je vozilo sada lakše no što je bilo pre smene pokolenja.

Očuvana je struktura okvira, ali je sama šasija nova, izvedena od jačeg čelika i poseduje uvećane sekcije, preseke lamela (plus 65%). Krutost okvira u odnosu na uvijanje je uvećana za nekih 40%, dok je torziona čvrstina bolja za čak 60%.

Arhitektura šasije je identična, ali je sistem vešanja drugačije koncipiran. Napred se nalaze dvostruka poprečna ramena s oprugama, dok su viljuške izmeštene nešto više, što je donelo duži hod sistema vešanja na prednjoj osovini, i to za 20 milimetara. Nazad je montirana kontinualna osovina s oprugama i kočnim sistemom utemeljenom na dobošima. Podsetićemo da je navara dugo posedovala zadnje vešanje na bazi opruga.

Visina utovara je snižena za 45 mm (i sada iznosi 820 mm), ali nam Mitsubishi nije pružio pune informacije o dimenzijama tovarnog prostora. Jednostavnije verzije su lišene zadnjeg odbojnika koji je povezan diraktno s okvirom i može izdržati masu jedne odrasle osobe.

Enterijer je posato komforniji i skuplji – s proširenim presvlakama i kvalitetnijom plastikom. Iako, radne verzije pikap kamioneta koje su veoma popularne u Aziji, i dalje pružaju prostu plasitku i najmanji broj opcionala.

Nije se zbila ni radikalna digitalizacija, pa je L200 zadržao analognu instrumentaciju, kontrolu rada klima uređaja putem običnih dugmića, a tu je klasična, fiksna ručica menjača. Dodatni ventilacioni otvori su se pojavili na plafonu.

Turbodizel s oznakom 4N15 je zamenjen unapređenim motorom 4N16, a koji je debitovao prošle godine pod haubom minibusa Nissana Caravana. Nije bilo fundamentalnih unapređenja pa je zadržana čak i ista radna zapremina motora (2,4 litra).

Dizel motor je kod Tritona, ponuđen u tri različite varijante a sve tri nude turbopunjače s varijabilnom geometrijom lopatica. Mogu isporučivati 150 konjskih snaga i 330 Nm najvišeg obrtnog momenta, 184 KS i 430 Nm, što je ranije i bila najpotentnija modifikacija. Sada više nije, najsnažniji Triton poseduje 204 „grla“ i 470 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Menjačke kutije mogu biti šestostepene ručne sada s kablovskom vezom, ili šestostepene automatske (kao i ranije). Novi pikap neće moći da se dobije sa hidromehaničkim sedmostepenim menjačem tipa Jatco (koji je ugrađivan u Navaru). Isto važi i za Aisinov osmostepeni automatik (koji nosi Mitsubishijev Pajero Sport).

Rudimentarni Trito pruža zadnji pogon, malo bolje opremljen nudi sistem prenosa snage na sve točkove i zove se Easy Select (s čvrstom vezom), dok skuplje verzije imaju sistem nazvan Super Select 4WD-II.

Ovde imamo posla sa sledećom generacijom sistema integralnog prenosa pogonske sile i ona je u mogućnosti da onemogući dotok pogona ka prednjim točkovima. Instaliran je i diferencijal s ograničenim proklizavanjem i on je središnji. Omogućava početnu proporciju u raspodeli sile u odnosu od 40:60 (u korist zadnje osovine) ali poseduje čvrsto zaključavanje.

Moguće je odabrati jedan od pet režima rada elektronike u kontekstu vožnje na najnezgodnijim terenima. Nov je sistem AYC (Active Yaw Control), a moguće je da vam je ime poznato iz super sedana po imenu Lancer Evolution. Tokom of roud vožnje, smanjuje se prečnik okreta unutrašnjeg točka prednje osovine.

Još jednu važnu inovaciju registrujemo kod elektro asistiranog sistema upravljanja. Omogućava uvođenje adaptivnog tempomata ojačanog funkcijom pomoći pri održavanju pravca unutar saobraćajne trake (uz izvestan broj i drugih sistema ispomoći). Istina, sve ovo se odnosi na pikap u najsnažnijem izdanju, onaj s 204 turbodizel „konjića“. Prizemnije verzije su i dalje lišene ovakvih elektronskih komponenti.

S prodajom novog Tritona će se krenuti ubrzo, ali samo na Tajlandu. Potom bi se krenulo i s izvozom. Povratak na japansko tržište je očekivan početkom 2024. godine, a odatle je zbog skromne tražnje povučen još pre dvanaest godina. Eltkrični Triton je u procesu razvoja, dok se nova generacija povezanog SUV-a po imenu Mitsubishi Pajero Sport očekuje tek 2025.

AutoRepublika

(704)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

“ … Omogućava uvođenje adaptivnog tempomata ojačanog funkcijom pomoći pri održavanju pravca unutar saobraćajne trake …“

Pohvalno za jednu „radnu mašinu“. Mada, mnogi to imaju i od ranije kao deo standardne opreme. Bar u višim paketima opreme. Npr. Isuzu D-Max.

BB

Bojim se da taj navedeni, uspješno se drži sredine traka na parkingu 😜