1. Home
  2. Prezentacije
  3. Stigao je Renault Austral! (GALERIJA)
Stigao je Renault Austral! (GALERIJA)
23

Stigao je Renault Austral! (GALERIJA)

4.50K
23
Podelite sa prijateljima:

Renaultov novi SUV stiže kao zamena za Kadjara. 

Francuska marka pokrenula je dug i mukotrpan proces obnavljanja portfolija. Tom prilikom će mnogi nekadašnji asovi ovog brenda nestati sa scene, a jedan od njih je i Kadjar. Nije tajna da je Renault nezadovoljan komercijalnim rezultatom Kadjara, stoga su odlučili da mu ne daju novu šansu, već da trud usmere u potpuno drugačiji model.

Njegov naziv je Austral i predstavlja novi SUV za ovog franačkog proizvođača. Što se tiče dizajna, ne može se reći da je u pitanju neko veliko iznenađenje, jer smo do sada kroz razne tizer fotografije i crteže dobili poprilično jasnu sliku o tome kako će izgledati novitet. Austral ima poprilično mišićavu figuru sa posebno naglašenim oblinama na haubi dok je ceo anfas imao inspiraciju u električnom Meganeu.

Novi pripadnik SUV game dug je 4,51 m, širok 1,83 i visok 1,63 m. Međuosovinsko rastojanje iznosi 2,67 m, i ovaj model smešten je na CMF-CD platformu. Zapremina prtljažnika je od 500 do 575 l kod SUS verzije, u zavisnosti da li ista poseduje zadnju klupu na klizačima, dok je kod hibrida zapremina, naravno, manja i iznosi od 430 do 555 l.

Austral deluje impozantno iz bilo kog ugla da se sagleda, i čini se da je Renault želeo da napravi otklon od nešto blažih i umerenijih linija dizajna koje su bile prisutne kod Kadjara. Francuzi ističu da će novi SUV biti dostupan sa felnama od 17 cola u osnovnom trimu, ali da će u ponudi biti i veći točkovi, sve do 20 inča u prečniku. Inače, Renault je i ovde ponudio upravljanje na sva četiri točka, pa tako Austral ima prečnik okretanja od samo 10,1 m…

Losange se posebno potrudio da enterijer Australa bude naročito primamljiv novijim generacijama. Digitalizacija je opet ključna reč – ispred vozača je ekran od 12,3 inča koji igra ulogu instrumentalne table, zatim na vrhu centralne konzole je još jedan displej (vertikalno orijentisan) dijagonale 12 cola, a tu je i HUD od čak 9,3 inča!

 

Renault je odlučio da postavi ogromnu konzolu između prednjih sedišta, sa posebnim osloncem za ruku odnosno lakaz zarad lakšeg upravljanja informativno-zabavnim sistemom. Ističu i da su upotrebljeni materijali na višem nivou u odnosu na prethodnika, kao i da je poboljšana ergonomija za samog vozača. Predstavnici francuske marke navode da je ukupan kapacitet za odlaganje sitnica u enterijeru čak 35 l.

Paleta motora

Za razliku od Kadjara, Austral nema pravo na dizel agregate. Prava šteta, jer teško da će neki benzinski motor, bez obzira na ispomoć elektrifiakcije moći da parira efikasnosti dizelaša. No, uvodna pogonska jedinica je novi 1,2 TCe koji dolazi u paketu sa sistemom blagog hibrida od 48 V. Ovaj blok isporučuje 130 ks i snagu prenosi na prednje točkove putem šestostepenog manuelnog menjača. Prema zvaničnim podacima, prosečna potrošnja bi trebalo da iznosi 5,3 l na 100 km u kombinovanom ciklusu vožnje.

Dalje, u ponudi je i 1,3 TCe, takođe potpomognut sistemom blagog hibrida, ali ovaj put od 12V. Kada je ovaj motor uparen sa šestostepenim ručnim menjačem, raspolaže sa 140 ks, dok sa X-Tronic transmisijom dolazi do 160 „konja“.

Renault je odlučio da isprva ne ponudi plug-in hibridnu varijantu, mada je moguće da će ona doći nešto kasnije. Umesto toga, tu je klasični hibrid gde centralnu ulogu opet ima trocilindarski 1,2 TCe. Ovaj hibridni sklop kombinuje pomenuti SUS agregat sa jednim elektromotor i starter-generatorom.

U ponudi će biti dve verzije hibrida, slabija će dostavljati 160 ks, a snažnija 200 „grla“. Francuski brend hrabro navodi da je hibridni Austral u stanju da čak 40% vremena u vožnji koristi isključivo električnu energiju. Deluje pomalo nerealno, pre svega jer baterija ima kapacitet od svega 1,7 kWh.

Zbogom RS Line, dobar dan Espirit Alpine

Renault Sport odeljenje je nedavno ukinuto, te je posao usavršavanja performantih vozila u ovoj kompaniji sada pripao brendu Alpine. Stoga je došlo i do izmene trimova, pa je tako novi vrhunac ponude paket po nazivu Espirit Alpine. Austral je prvi model koji će biti dostupan sa tim trimom, a za očekivati je da uskoro i drugi automobili iz game dobiju mogućnost da nose isti sufiks.

Austral Espirit Alpine ima nešto sportskiji i agresivniji izgled u odnosu na standardnu verziju, a posebno su impresivni točkovi od čak 20 cola. Na sve strane se mogu videti „Alpine“ značke, a Renault je sačuvao i specijalnu boju za ovu varijantu koja nosi naziv Satin Shale Gray. U kabini je primetna upotreba Alcantare i Nappa kože sa kontrastnim plavim štepom. Sve u svemu, reč je o „našminkanom“ izdanju, bez ikakvih pretenzija na neke ozbiljne performanse…

Francuzi su potvrdili da će Austral stići u izložbeno-prodajne salone u Evropi tokom poslednjeg kvartala tekuće godine. Kako zvaničnici Renaulta navode, još uvek nije sigurno da li će Austral biti ponuđen i kupcima sa druge strane Lamanša.

AutoRepublika 

(4500)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

23 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
J4ZZ3R

Prvi uradak ex Pezovog dizajnera Zil Vidala. Meni isti kao ovaj elektricni Megane… copy paste. Pohvale za enterijer!

Pomponije

Šanse nema da je istinita ova tvrdnja za EV režim vožnje!

S mile

100 % istina. Ali u prvih par km vožnje. Kada bi napisali u kojim uslovima se ovo može ostvariti, shvatili bi da je to npr 10% vožnje.

Čudo su statistike, umesto da budu sve iskrenije i realnije, one su sve više nerealne i teško ostvarivo.

BB

Pa zašto nije ako ideš kroz Pariz? Ima da bude u pogonu i 90%, jer većinom stoji u gužvi … 😂🤣😂🤣

YugoFlorida

Spolja jako lep, pomalo me podseća siluetom na prvi Koleos. Enterijer mi se i ne sviđa zbog prevelikih ekrana. Volan isto ružnjikav, podseća na volan Austina Allegra, koji svojevremeno kritikovao Clarkson. Šteta što neće biti dizela, ovakvom automobilu to baš leži. Verujem da će cenom debelo otići naviše u poređenju s Kadjarom.

BB

Možda bi i odgovarao ali ime mi se ne sviđa, nek ga vozi Skot…

Iznogud Časni

Djeluje ok na prvu. Btw, dizel danas 2.2, 20 centi na dan poskupljuje! Niko se ne buni. Neki dan idem se sisati, kad tamo prosvjed . Bla,bla… rekoh koji vam je 8====D ? Kažu, protestvujemo zbog – nadzornih kamera! Jebo vam konj mater, protiv takvih gluposti ste našli da protestvujete a nećete zarad skupljeg goriva ?!
To pokazuje samo da su svi prosvjedi izrežiran, uvijek bili i bice. Naradod se nikad ne buni sam ni za sta, mos ga tlačit dokle god hoces.

Rikošet

Ništa brate traži odmor par dana kod nas na Balkanu su ti protesti svaki dan, jedan dan protestvuješ za Ukrajinu, drugi za Rusiju, treći za benzin, četvrti za dizel, peti za brašno, šesti za germu i tako ćeš vezati sigurno desetak dana…

Izduvaš se emotivno i vratiš se u Njemačku nazad pun pozitivne energije 🙂

Iznogud Časni

Sviđa mi ideja, bolje neg protiv nadzornih kamera.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud Časni
BB
Iznogud Časni

A kako ćemo riješit rast cijena dizela? Sve raste, samo plate čvrsto zauzele svoj položaj i ne mrdaju.

Rikošet

Dildo 🙂

Od početka rata u Ukrajini nema više korone, a vakcine se ne spominju.

Ovi iz vojne industrije su rekli ovima iz farmaceutske sjašite sad malo da mi uzjašemo…

Uz njih se krpe strujaši, koji sad vide odličnu šansu da prodaju svoje šklopocije…

A sve to plaća narod…

Izmenjeno 2 godine pre od strane Rikošet
Iznogud Časni

Bas tako

Marko

Da li ima 4×4 pogon. To ne mogu da nadjem

Luka

Ništa revolucionarno,malo Koleosa,malo novog Megana…i da,verovatno cena + 7-8000 u odnosu na Kadjara.

Renault Terminator

Čardak brate…ja ne volim ovakva vozila.
Ona ekrančina ispred vozača mi je odvratna.Podseća me na Mercedes,tako oni kaleme..
Ovo ostalo unutra je ok.
Motorizacija je očajna…
Generalno-osuđen na propast što se tiče prodaje.Bravo Renault,napravio si još jedan promašen auto…

moron

Na Fiat forumu za ovaj E-Tech Hybrid, piše da kombinovama WLTP potrošnja iznosi 4.6 litara na 100 km, a emisija CO2 105 g/km. Meni je to neverovatno, jer bi to bilo u klasi Yaris Cross-a hibrida 2WD, koji je značajno manje vozilo. Što se tiče Reno 1,2 MHEV sa 130 ks na 48V, piše da taj blagi hibrid troši 5.3 litra na 100 km, a emisija CO2 iznosi 123 g/km. Teško za poverovati, jer je to onda isto kao npr HRV-ov klasičan hibrid 1,5 od 130 ks, pri čemu je HRV manji, a i klasičan je hibrid, a ovo je… Pročitaj više »

moron

Ovaj novi 1,2 HEV u Astralu je isti HEV koji dolazi uskoro i u Nissan QQ i MORA IMATI iste deklaracije.
A sada čitam za Nissan QQ „…u kombinovanom ciklusu, potrošnja goriva je 5.3 l/100 km, a emisija CO2 iznosi 119 g/km prema preliminarnim podacima…“

Pa, ne može da bude toliko u QQ, a u Astralu da bude sa istim motorom „kombinovama WLTP potrošnja iznosi 4.6 litara na 100 km, a emisija CO2 105 g/km“

Luka

Ma svi troše od 8 do 10l a može i više.Ne znam kada će kažnjavati proizvođače za laganje .

BB

Kazniće tebe što iznosiš „neprovjerene“ informacije. 😜 Sjeti se kako je Trump prošao kada je iznio informacije o Hunteru i njegovim poslovima…. Znači bogat čovjek i još predsjednik pa ne može protiv „aligatora u močvari“ a gdje smo mi…

Iznogud Časni

Naivni sto smo se dizali na Hej Slaveni…ovaj, onaj:-)

BB

Tu je himnu tito donio sa sobom iz Poljske…

Renault Terminator

Videh danas ovaj čardak u Steyr-u…Sigurno među prvim primercima u Gornjoj Austriji.