1. Home
  2. Prezentacije
  3. Mitsubishi posle samo dve godine osvežio model Eclipse Cross
Mitsubishi posle samo dve godine osvežio model Eclipse Cross
5

Mitsubishi posle samo dve godine osvežio model Eclipse Cross

558
5
Podelite sa prijateljima:

Ne baš tako davno, svi smo se divili Mitsubishiju i maštali da jednog dana vozimo njegove cenjene modele kao što su Lancer Evolution, 3000GT/GTO i Eclipse, ali u današnja vremena ovaj japanski proizvođač vozila je samo senka nekadašnjeg giganta. To se posebno odnosi na zapadna tržišta, poput Evrope i Sjedinjenim Američkih Država, gde kompanija još uvek zavisi od nekoliko zastarelih automobila. Takvu činjenicu nije krio ni sam Mitsubishi, koji je ne baš davno izjavio kako vidi svoj oporavak u tržištima poput Azije i Južne Amerike, gde su očekivanja kupaca daleko umerenija i gde ime ove marke još uvek nešto znači.

Firma je takođe predstavila i veliki broj električnih krosovera koji bi jednog dana mogli na ugledaju serijsku proizvodnju, a zahvaljujući njima, Mitsubishi je ušao u poslovnju saradnju sa Renault-Nissan grupacijom.


U svakom slučaju, najmlađi model marke je Eclipse Cross, koji je stigao u izložbeno-prodajne salone 2018. godine. On zapravo i nije bio nov u onoj meri u kojoj bi Mitsubishi voleo od javnosti da pomisli, a poticao je sa GS platforme koju su Japanci razvili još pre skoro dve decenije sa tadašnjim partnerom Daimler-Chryslerom.

U prevodu, Eclipse Cross je bio ništa više od većeg i skupljegm zaboravljenog Lancera. U takvoj tvrdnji su se složili i mediji, pa iako je ovaj krosover bio napredak u poređenju sa prethodnicima, ipak se ni po čemu nije izdvajao u moru rivala. Tokom protekle godine u Americi je isporučen 19.661 primerak, dok je popularnost u Evropi bila nešto izraženija (realizovano 27.110 vozila). Njegovo glavno tržište je i dalje domaće gde godišnje preko 100.000 kupaca potroši novac na ovaj krosover.

Ispred nas je Eclipse Cross za 2021. godinu i kao što se može zaključiti iz priloženih fotografija, nije se mnogo toga izmenilo. Krosover je pozajmio mnoge stilske linije od spomenutih električnih koncepata, kao što su uži farovi i crna maska hladnjaka, ali nema sumnje da će svi odmah shvatiti da je reč o Mitsubishiju.


Mnogo veće izmene se mogu primetiti u zadnje delu vozila, koji je u prošlosti često kritikovan da previše liči na Pontiac Aztek. Svetlosna grupa se ponovo prostire do samog krova, ali i horizontalno. Novinari se slažu da Eclipse Cross deluje privlačnije nego što je slučaj bio u prošlosti, ali je izgubio prepoznatljivi stilski detalj koji ga je razlikovao od konkurencije.

Enterijer je dobio nekoliko novih boja kao što su crna i siva, a generalna ideja je ostala ista. Poveći 8,0-inčni monitor je deo standardne opreme na svim verzijama. Umesto opcije koja bi omogućila da se komande koriste dodirom monitora, Mitsubishi je predstavio nekoliko dugmića, što je plod obavljene konsultacije s kupcima.


Većina kupaca se odlučuje za 1,5-litarski turbobenzinac sa 152 konjske snage, ali su u ponudi i 2,0-litarski benzinac i 2,2-litarski dizel. Izbor menjača se svodi na šestostepeni manuelni, osmostepeni automatik i na kraju CVT, uz pogon na prednje ili sva četiri točka. Mitsubishi je podelio i informaciju da će plug-in hibrid biti opcija narednih godina.

Eclipse Cross sigurno neće poboljšati situaciju unutar japanske kompanije i budućnost Mitsubishija sigurno zavisi od budućih električnih vozila. Ukoliko se oni ne pokažu velikim uspehom, šanse su realne da će ovaj proizvođač postati jedan od retkih iz Japana čija je proizvodnja automobila obustavljena.

AutoRepublika

(558)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Dikh tu kava

„Većina kupaca se odlučuje za 1,5-litarski turbobenzinac sa 152 konjske snage“ Kod nas se nudi sa KW/KS 120/163. Je l ovo neki downgrade?

Yankee

Isti je, izgleda da je u Evropi nesto mocniji od ostatka sveta.

Branko

Motor od 152 KS nije niti će biti za EU tržište, samo USA i Australija. Novi Eclipse Cross za EU će biti isključivo PHEV sa 149 kW / 203 KS (EM 70kW + 60kW i Atkinson 72 KW). Na EU tržišta dolazi u februaru 21. Btw, Lancer i Eclipse nisu na istoj platformi, nego ASX, Eclipse Cross i Outlander.

Yankee

Svi se proizvode na istoj GS platformi koju su Mitsubishi i tadasnji Daimler-Chrysler razvili.

Mitsubishi

2006–present Mitsubishi Outlander
2007–2017 Mitsubishi Lancer
2007–present Mitsubishi Delica
2008–2016 Mitsubishi Lancer Evolution
2008–present Mitsubishi Racing Lancer
2010–present Mitsubishi ASX/RVR/Outlander Sport
2017–present Mitsubishi Grand Lancer
2017–present Mitsubishi Eclipse Cross

Chrysler/Fiat

2007–2012 Dodge Caliber (PM)
2007–2016 Jeep Compass (MK)
2007–2017 Jeep Patriot (MK)
2007–2010 Chrysler Sebring sedan (JS)
2008–2010 Chrysler Sebring Convertible (JS)
2008–2014 Dodge Avenger (JS)
2009–2020 Dodge Journey|Fiat Freemont (JC49)
2011–2014 Chrysler 200|Lancia Flavia (JS)

Citroën/Peugeot

2007–2012 Citroën C-Crosser/Peugeot 4007
2012–2017 Citroën C4 Aircross/Peugeot 4008

Proton
2010–2015 Proton Inspira[

Branko

Razlika je u među-osnom razmaku:
Lancer 2.635 mm
ASX, Outlander, Eclipse Cross: 2.670 mm