1. Home
  2. Prezentacije
  3. Volkswagen predstavio specijalno izdanje Jette
Volkswagen predstavio specijalno izdanje Jette
0

Volkswagen predstavio specijalno izdanje Jette

1.07K
0
Podelite sa prijateljima:

Sećate se Volkswagena Jette? Iako je povučena s evropskog tržišta još pre pet godina, Jettu i dalje možete da kupite u Sjedinjenim Američkim Državama i Kini. Štaviše, Jetta je zapravo zaseban brend u najmnogoljudnijoj državi na svetu i može se pohvaliti s tri modela, od čega je jedan onaj koji možete da vidite na priloženim fotografijama.

Današnja priča stiže iz SAD gde je Jetta dugo godina bio najprodavaniji Volkswagen i prodaja je dostigla brojku od 180 hiljada jedinica pre desetak godina. Nažalost, ovaj automobil je platio ceh popularnosti krosovera i prošle godine je isporučeno svega 38.260 primeraka, ali nas nemački proizvođač vozila ubeđuje da još uvek nije spreman da se preda i Jetta će još dugo godina da bude u njegovim planovima.


Jenkiji mogu da kupe ovaj automobil u dve konfiguracije. Bazni 1,4-litarski turbobenzinac razvija 158 konjskih snaga dok je opcioni 2,0-litarski turbobenzinac moćniji za 70 „grla“. Takođe je jedan od retkih četvorotočkaša „preko bare“ koga možete da kupite i sa manuelnim menjačem.

Važan detalj u istoriji Jette se desio 1984. godine kada je svetlost dana ugledalo izdanje nazvano GLI sa 1,8-litarskim benzincem i 90 „konja“. GLI danas razvija impresivnih 228 konjskih snaga, a u čast svog pretka koji je predstavljen pre tačno četiri decenije (u Americi automobili za narednu godinu debituju sredinom prethodne godine pa je tako GLI modelske godine 1984. debitovao u julu 1983. godine), Volkswagen nam je podario specijalno izdanje.

I šta je onda novo na „rođendancu“? Zapravo jako malo toga. Takva konfiguracija je dostupna u tri boje (siva, bela i plava) i donosi opremu kao što su nešto izmenjena maska hladnjaka, crni retrovizori i mali spojler. Felne su 18-inčne, a kočnice ofarbane u crvenu boju. Ako zađemo u enterijer, videćemo nešto izmenjena sedišta i dosta oznaka da je reč o specijalnom modelu za četrdesetu godišnjicu.

Ispod haube se ponovo krije 2,0-litarski turbobenzinac sa 228 „konja“, što omogućava ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h za 6,1 sekundu uz maksimalnu brzinu 202 km/h. Izbor menjača je šestostepeni manuelni i osmostepeni automatski, a pogon na prednje točkove. Ovakvo zadovoljstvo inače košta 29.235 američkih dolara, a fabriku će napustiti 1.984 primerak – po uzoru na godinu kada je prethodnik debitovao.


Trebalo bi da smo srećni što se barem još neko trudi da ponudi putničke automobile na američkom tržištu, ali su šanse velike da ćemo i Jetti uskoro pisati čitulju, baš zbog još jednog u nizu krosovera.

AutoRepublika

(1073)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments