1. Home
  2. Prezentacije
  3. Jednovremena premijera Mercedesove V Klase i modela Vito
Jednovremena premijera Mercedesove V Klase i modela Vito
4

Jednovremena premijera Mercedesove V Klase i modela Vito

383
4
Podelite sa prijateljima:

Velika porodica minibuseva srednje veličine iz palete marke Mercedes-Benz, onih s kodnim imenom 447, već je devet godina u proizvodnji. Ta gama uključuje skupu i prestižnu V Klasu, a tu je i, što bi Tomasović rekao „radnička varijanta“ i ona se zove Vito. Pride, tu su i baterijske modifikacije: EQV i eVito. Teoretski, datum lansiranja nove generacije se već bliži, ali je odložen. Modularna platforma namenjena čisto električnim vozilima, specijalna arhitektura Van.EA (Van Electric Architecture) će biti spremna tek 2026. godine.

Shodno tome, aktuelna gama je provučena kroz modernizaciju po drugi put i sada se ona ispostavila temeljnijim zahvatom od onog koji je realizovan pre četiri godine.

Najinteresantnije novine su naravno implementirane kod V Klase, uključujući i kamper Marco Polo, a koji je postao bogatiji i više luksuzan. Istina, intenzivan zaokret u ovom smeru je izveden još pre nešto više od tri godine, kada su iz asortimana isključeni bazična verzija po imenu V 200 d i manuelna transmisija, ali je zato na listu opcionala ubačen sistem vazdušnog ogibljenja.

Jasna stvar, promene su dovele do rasta inicijalne cene, pa je pre četiri godine V Klasa u Nemačkoj startovala s cenom od 37 hiljada evra, dok se sada prometuje uvek za više od 59 hiljada evra. I to važi samo dok u izložbeno-prodajne salone ne stigne restilizovana verzija, a tada će se ruka još dublje zavlačiti u džep.

Ono što odmah upada u oči jeste nova njuška s uvećanom maskom hladnjaka. Različito stilizovani odbojnik i rešetka hladnjaka će dočekati vlasnike drugačijih modifikacija noviteta, dok je u najprestižnijoj alternativi po imenu Exclusive, prednjica onakva kakva je kod S Klase prethodnog naraštaja (W222). Naime, ovo je prvi put u istoriji da V Klasa pruža trokraku zvezdu na haubi, ne na rešetki.

U ponudi dodatne opreme sada figururaju i farovi s tehnologijom matriksa. Nose komercijalnu oznaku Multibeam (84 dioda sa svake strane). Tu su i klizna vrata s leve strane, ali su kao takva deo standardne opreme već uvodne verzije.

Zadnje signalne grupe pružaju novo „punjenje“, dok je i zadnji branik promenje. Vidimo nove detalje koji su hromirani i na poklopcu prtljažnika su. Kolekcija točkova koji integrišu felne od lake legure integriše jedinice od 17 do 19 cola. Švabe se hvale i revidiranom paletom farbi namenjenih karoseriji.

Enterijer novajlije je modeliran po uzoru na putničke automobile Mercedesa, s dva ekrana od po 12,3 inča u dijagonali. Objedinjeni su i nemaju natkrivku. Lokacija ventilacionih otvora je revidirana, baš kao što su i neki tasteri.

Deo standardne opreme je i multimedijalni sistem MBUX, a on dolazi s glasovnom kontrolom, širokim izborom onlajn fukcija i s ekranom osetljivim na dodir. Ipak, zadržan je i zaseban panel kojim se putem dodira upravlja istim. Smešten je na istom mestu (centralna konzola, iako se vozila Mercedesa postepeno oslobađaju te stavke. Set elektronskih pomagala vozaču je proširen.

Radnička opcija po imenu Mercedes-Benz Vito je provučena kroz isti koktel promena, ali naravno, po nešto skromnijoj matrici. I dalje se nudi kao minibus i tada nosi indeks Tourer, a isto tako i kao kombi s dva reda za sedenje (Mixto). Što se tiče modela zvanog Vito, matriksovi farovi su ponuđeni po privi put, a to isto važi i za elektropokretana peta vrata.

Enterijer Vita je nov, ali ne tako da je identičan s onim koji je u V Klasi. Tradicionalna arhitektura koja podrazumeva i analogne instrumente i zaseban ekran multimedijalnog sistema MBUX (10,25 inča po dijagonali), je i dalje deo opreme osnovne opcije.

Takođe, standardni set sada obezbeđuje i dugme za pokretanje motora, multifunkcionalni obruč upravljača i poluautomatski klima uređaj. Verzije s automatskim menjačem mogu biti isporučene i s elektromehaničkom ručnom kočnicom, baš kao i V Klasa.

Avaj, Mercedes-Benz nije objavio nikakve informacije u pogledu mehanike. To je verovatno zato što izmena ovde nije ni bilo. V Klasa se sada naručuje s dvolitarskim turbodizelom i devetostepenim automatskim manjačem, a postoje verzije V 220 d (163 KS), V 250 d (190 KS) i V 300 d (237 KS), pa ti biraj bato!

Pogonski točkovi su zadnji, a ko doplati dobije i prednje kao pogonske. Električna verzija EQV poseduje samo jedan elektromotor s 204 konjske snage. Montiran je na prednjoj osovini. Ako kod motora nema šta da se probere, onda kod baterije može. Nude se s kapacitetom od 60 ili 90 kWh.

Mercedes Vito pruža veću dozu varijabilnosti u ovoj oblasti. Raspoloživ je dizel zapremine 1,7 litara, i dolazi sa 102 ili 136 konjskih snaga. Pogon je tu prednji, dok se kod verzija s dvolitarskim motorom (136 do 237 KS) dobijaju zadnji ili svi točkovi kao pogonski. Zadržan je i ručni menjač.

Električni eVito može biti opremljen motorom koji isporučuje od 116 do 204 konjskih sanga. Međutim, relevantne detalje možete očekivati u nekom trenutku koji je bliži početku prodaje. To znači, negde na jesen ih dobijamo.

Uzgred budi rečeno, električni modeli EQV i eVito će ustupiti mesto novoj generaciji za neke tri godine, što će doneti mnogo duži period proizvodnje i unapređenja postojećih Mercedesovih dizel minibuseva. Napsletku, u skladu s kompanijskim prognozama, čak i 2030. godine, tek polovina prodatih vozila u ovom segmentu će biti iz kategorije EV.

AutoRepublika

(383)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Lepo izgledaju oba. Spolja i unutra.

Bungi

Komšija ima ovakav prije redizajna. Mnogo je elegatniji. Što više povećavaju masku u vidu ajkulinih čeljusti, to je elegancija sve manja.
Ja bih lično masku smanjio do veličine prednjih farova i dobio jednu horizontalnu cjelinu.Isto to bih uradio pozadi.Dvodijelna svjetla iz E klase, povezana hromiranom lajsnom.Mercedes bez elegancije🤔To je kao žena bez duše.

J4ZZ3R

Ma i oni su tako, nego ove ogromne vrućine, istopila im se na suncu i prostrla do donje ivice branika 🙂 kad god dizajneri zas*** oni kažu da su dizajnirali z skladu sa željama kupaca iz Kine 🙂

Bungi

I onda se još vade kako njihova auta nisu najružnija, ima neki Domagoj Đukec koji crta još gadnija vozila. 🧐