1. Home
  2. Vesti
  3. Audi želi da koristi električnu platformu drugog proizvođača
Audi želi da koristi električnu platformu drugog proizvođača
4

Audi želi da koristi električnu platformu drugog proizvođača

1.26K
4
Podelite sa prijateljima:

Prema pisanju medija, Audi razmatra kupovinu platforme za električne automobile od konkurenata iz Kine. Pozadina je kašnjenje razvoja nove platforme SSP, na koju Audi ne može ili ne želi da čeka. U Volfsburgu očigledno postoji moćni pristalica ovog plana.

Ovo prenosi Automobilwoche, pozivajući se na korporativne krugove. Odgovarajući obrazac trebalo bi da bude pripremljen za vanrednu sednicu nadzornog odbora. Izvršni direktor Volkswagena Oliver Blume je rekao da je već odobrio projekat i Audi je već u pregovorima sa proizvođačima. Sam Audi je za Automobilwoche izjavio da nema saznanja o planovima.

Nameravana kupovina eksterne e-platforme se vrši u pozadini da Audi mora da ostane „isporučiv“ do odloženog lansiranja električnog VW-a Trinity (a samim tim i nove grupne platforme SSP), kako se navodi u članku. Očekuje se da će se Trinity lansirati na tržište tek 2029. godine (u nekim izveštajima se čak pominje 2030. godina), tako da se nijedan Audijev model na ovoj platformi ne može očekivati ranije. Prema prvobitnom rasporedu, Trinity je trebalo da debituje 2026. godine.

Audi trenutno nudi modele na platformi MEB: Q4 e-tron i Q5 e-tron u Kini. Ovaj poslednji nema ništa zajedničko sa konvencionalnim modelom sa motorom SUS (proizvodi se u Meksiku), ali je Audijev izdanak i VW ID.6 X, električni SUV za kinesko tržište. Oba modela zajedno silaze sa montažne trake u Antingu. Zajedno sa FAW-om, Audi trenutno gradi fabriku čisto električnih automobila u Kini, gde će se godišnje proizvoditi do 150.000 jedinica od kraja naredne godine. U pitanju su modeli zasnovani na platformi PPE. Drugim rečima, platforma na kojoj se zasnivaju nadolazeći modeli A6 e-tron i Q6 e-tron.

PPE već donosi neke dalje promene u poređenju sa MEB-om, kao što je promena napona sistema od 800 volti. Sledeći veliki iskorak, na primer u pogledu autonomne vožnje, softvera i proizvodnje, trebalo bi da se desi sa SSP.

U izveštaju se ne pominje sa kojim proizvođačima Audi pregovara. Teoretski, neki kandidati bi se mogli uzeti u obzir. Na premijeri svoje električne arhitekture SEA, Geely je već najavio da namerava da je učini dostupnom drugim OEM-ovima kao rešenje otvorenog koda. Sa svojim MIH-om, ugovorni proizvođač Foxconn je razvio sopstvenu platformu za električne automobile koji će se proizvoditi po narudžbini za druge brendove. A BYD je takođe osnovao sopstveni brend pod nazivom FinDreams za svoje poslovanje treće strane – ali za električne pogone i baterije, ne za celu platformu.

AutoRepublika

(1263)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Ajd dok su unutar „kuće“ davali i uzimali, ali sad su počeli da pozajmljuju i van „kuće“…. i to još sa istoka…. ccc…

MRN

Ne mogu reći da mi ih je žao …
Ili, da me i najmanje pogadja bilo šta u vezi problema sa kojima se susreću proizvodjači BEV vozila.
Šta ću kada sam „zlo od čoveka“.

Matija

Porse i Audi su veoma brzo razvili jednu zajednicku platformu koju koriste Porse Taycan i Audi E-Tron GT. Nije poznato sa kakvim sve problemima su se sudarili pri razvoju svoje platforme. Predpostavljam da koren problema lezi u nemackom mentalitetu – sve se radi „temeljno“ i zato polako! Dalje, slepo se postuje volja sefa – ako sef nije bio u stanju da precizno definise zadatak onda nastaje haos od sukoba ideja na nizim „spratovima“ hijerarhije.

BB

Zato je „Cvećka“ otpustio Dušmana da bi uzeo „žutu“ platformu… Ili će žuta platforma uzeti Audi? Kao Volvo što su uzeli… Sve mi miriše na to…

I vidjećeš onda kako se Audi prodaje u Kini, kad bide kineski brend 😉