1. Home
  2. Vesti
  3. BMW dodaje još jedan turbo punjač 18d i 20d modelima
BMW dodaje još jedan turbo punjač 18d i 20d modelima
1

BMW dodaje još jedan turbo punjač 18d i 20d modelima

2.05K
1
Podelite sa prijateljima:

Od sada će 18d i 20d modeli biti efikasniji i trošiti manje goriva nego ranije.

BMW svom 2,0-litarskom, četvorocilindarskom dizel motoru dodaje još jedan turbo punjač u verzijama sa manjom izlaznom snagom. Reč je o motoru B47, koji je sada preimenovan u B47TU1.

Dok u većini slučajeva drugi turbo punjač znači više snage, u slučaju 18d i 20d je situacija nešto drugačija. Naime, obe jedinice će nastaviti da generišu 150 i 190 ks, ali će biti efikasniji, odnosno trošiće manje goriva. U isto vreme, obe varijante će biti u skladu sa Evro 6c standardima.

Nema tačnih podataka za konkretne modele opremljene ovim motorom, ali je BMW saopštio a će emisija CO2 biti niža za četiri do pet odsto u proseku, u najvećoj meri zahvaljujući poboljšanoj termodinamici. Takođe, revidirane su forme i površine košuljica cilindara i klipova, dok je pritisak ubrizgavanja povećan. Slične mere su premenjene i na trocilindarskom B37, koji sada postaje B37TU1.

Kao sporedan efekat drugog turbo punjača, motori će pružati subjektivan utisak veće snage i boljeg odziva nego ranije. BMW koristi dva potpuno različita turba u ovoj postavci, jedan mali sa varijabilnom geometrijom koji prima izduvne gasove i aktivan je pri nižim obrtajima i veliki turbo punjač fiksne geometrije za veća opterećenja.

Još jedan pozitivan efekat ove revizije je i redukcija nivoa buke koju proizvodi motor. U zavisnosti od opterećenja agregata i uslova vožnje, on je sada „nekoliko decibela“ tiši nego ranije.

Očekuje se da i najsnažnija verzija ovog motora u automobilima sa 25d oznakom dobije isti tretman. Ona već poseduje dva turbo punjača, a dobiće slična mehanička unapređenja u cilju bolje efikasnosti, ali verovatno i snage. Trenutno isporučuje 234 ks.

 

(2047)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
IMT--539

Ispunjavaće posle modifikacije Evro 6-c zahteve?

Mislim da mnogi već imaju motore koji ispunjavaju Evro 6-d standarde.