1. Home
  2. Vesti
  3. Caracal je novo vojno vozilo za Bundeser na bazi G Klase
Caracal je novo vojno vozilo za Bundeser na bazi G Klase
0

Caracal je novo vojno vozilo za Bundeser na bazi G Klase

192
0
Podelite sa prijateljima:

Bundesver dobija novu vojnu opremu: vazdušno-desantno vozilo Caracal (karakal je vrsta divlje mačke). Očekuje se da će Rheinmetall isporučiti više od 2.000 takvih u narednih nekoliko godina. Prema rečima proizvođača, vozilo je opremljeno „širokim spektrom mogućnosti“.

Bundesver će od 2025. godine u svoje redove dodati novo vozilo. Zajedno sa holandskim, nemačke oružane snage su potpisale ugovor sa grupom za naoružanje Rheinmetall, koja će isporučiti ukupno 3.058 vozila Caracal sa vrednošću porudžbine do 1,9 miliona evra. U Holandiju će ići 1.004 vozila, a za Bundesver 2.054 vozila.

Proizvođač Rheinmetall hvali vozilo kao „odgovor na predstojeće zahteve za vazdušna vozila u Nemačkoj i raznim armijama širom sveta“. Shodno tome, jedinstveni modularni dizajn omogućava Caracalu da se koristi u različitim ulogama u operacijama u vazduhu. Prema Rheinmetallu, „Karakal“ nudi „široki spektar mogućnosti, od jednostavnog transporta trupa i medicinskih operacija do borbenih grupa inženjera i raznih logističkih aplikacija“.

Dizajn Caracala je inspirisan novim Mercedes-Benz G Klasom i zasnovan je na militarizovanoj šasiji, saradnji između proizvođača automobila i specijalizovanog dobavljača ACS Armored Car Systems. Vozilo se odlikuje „najvećom pokretljivošću, laganom strukturom i opciono montiranim zaštitnim elementima od balističkih i minskih pretnji“, saopštila je grupa za naoružanje.

Sa pogonom na sve točkove i šestocilindričnim dizel motorom, vojno vozilo od 4,9 tona ima 249 KS i najveću brzinu od 140 kilometara na čas. Terensko vozilo može biti opremljeno i raznim naoružanjem, poput teškog mitraljeza i protivoklopnog sistema SPIKE, navodi se u izveštaju lista „Bild”.

Vozilo je „skrojeno prema zahtevima platformi za vazdušne jedinice ili jedinice za specijalne operacije“, objasnio je Rheinmetall. Do dva Caracala se mogu brzo prevesti u operativnu zonu sa transportnim helikopterima CH-53K King Stallion ili CH-47F Chinook. Bundesver treba da dobije 60 novih jedinica tipa Chinook. Na nemačkoj strani nabavka se vrši sredstvima iz specijalnog fonda za Bundesver.

AutoRepublika

(192)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments