1. Home
  2. Vesti
  3. Električna Fordova Fiesta na Volkswagenovoj platformi čini se mogućom?
Električna Fordova Fiesta na Volkswagenovoj platformi čini se mogućom?
2

Električna Fordova Fiesta na Volkswagenovoj platformi čini se mogućom?

246
2
Podelite sa prijateljima:

Ford Fiesta je izašla iz proizvodnje prošle nedelje nakon 47 godina i sedam generacija, kako bi se napravilo mesto za novi električni SUV Ford Explorer, zasnovan na Volkswagenovoj platformi MEB, da ga zameni na proizvodnoj liniji u Fordovoj fabrici u Kelnu u Nemačkoj. Ford nije izrazio planove da Fiesta dobije električnog naslednika, umesto toga cilja na segmente sa većom maržom jer zamenjuje svoju evropsku liniju putničkih automobila na veliko.

Ali sada, u intervjuu za Automotive News Europe, Fordov evropski šef Martin Sander ponovo je nagovestio dugotrajnu mogućnost da takav automobil postane realnost, s obzirom da je ranije sugerisao Autocaru da projekat nije u potpunosti isključen.

Rekao je da Ford ima „veoma konstruktivnu i pozitivnu saradnju sa Volkswagenom i da možda istražujemo mogućnosti da to podignemo na viši nivo“. Ford je već potvrdio planove da prati Explorer sa drugim električnim SUV-om zasnovanim na arhitekturi MEB pune veličine (za koju se mislilo da se zove Capri), i ostavio otvorenu mogućnost buduće saradnje sa Volfsburgom izvan toga.

Još uvek nije doneta odluka o tome da li će Ford koristiti manju platformu MEB Entry za jedan od svojih automobila, ali kao što je Sander ranije rekao za Autocar: „Neodlučeno ne znači da smo odlučili da to uradimo“.

Sander je rekao za Autocar da, bez Volkswagenove platforme, Ford „trenutno ne bi imao električno vozilo na tržištu u Evropi“.

Platforma MEB Entry je debitovala kao osnova za koncept Volkswagen ID 2all, koji predstavlja kompaktni i pristupačni električni hečbek sa Golfovim nivoom praktičnosti.

ID 2all, koji će postati ID 2 kada stigne u proizvodnju 2025. godine, sličan je po obliku i veličini od sada penzionisane Fieste, a i cilja cenu ispod 25 hiljada evra.

Ali prvo, Ford razvija sopstvenu globalnu arhitekturu električnih vozila za upotrebu na budućim proizvodima i proizvodiće ih na ovoj platformi u Valensiji.

„Naš prvi prioritet je da svoju platformu i sopstvenu tehnologiju prenesemo u Evropu, jer zaista verujem da gradimo veoma, veoma konkurentnu platformu“, rekao je Sander za ANE.

Kompanija takođe priprema električnu verziju Forda Pume na prilagođenoj arhitekturi aktuelnog termičkog modela, koja će takođe biti osnova za električnu verziju novog Forda Tourneo Couriera i Forda Transita Couriera.

Šef VW-a Tomas Šefer nije mnogo obraćao pažnju na pitanje da li bi njegova kompanija mogla da razmisli o partnerstvu sa drugim proizvođačima kako bi razvila svoju manju arhitekturu MEB Entry. „To bi mogla biti opcija“, rekao je on na otkrivanju ID 2. „Ali za sada mislimo da sa razmerom koju imamo, možemo to da uradimo sami. Trenutno razmatramo nekoliko opcija.“ Juče smo pisali o tome da Audi želi od Kineza da kupi električnu platformu, ako ste propustili vest, potražite je na portalu.

On je, međutim, rekao da će firma biti otvorena da ponudi platformu trećim stranama kada bude spremna.

Direktna zamena za Ford Fiestu ni u kom slučaju nije neposredan prioritet za Ford. Kao što je Sander rekao: „Moramo biti mudri u svojim izborima i odlučiti gde ćemo potrošiti svoj novac, gde da napravimo neophodnu investiciju kako bismo došli do pozitivnog poslovnog slučaja.

Dodao je: „U ovom trenutku, sa troškovima baterije tamo gde jesu, ne vidim električnu Fiestu u skorije vreme. Ali Sander želi da pozicionira Pumu kao „korisnu verziju“ Fieste i rekao je da će ostati u prodaji „dugi niz godina“ nakon uvođenja električne verzije sledeće godine.

AutoRepublika

(246)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Dva velika invalida pokusavaju medjusobno da se podupiru. Ni malo zabavna prica.

Matija

Dijalog Ford – VW: „ja tebi Rendzer a ti meni ID2!“