1. Home
  2. Vesti
  3. Rivian kreće da nudi i civilne verzije Amazonovog kombija
Rivian kreće da nudi i civilne verzije Amazonovog kombija
4

Rivian kreće da nudi i civilne verzije Amazonovog kombija

878
4
Podelite sa prijateljima:

U moru novih proizvođača električnih vozila koji obećavaju da će postati „buduća Tesla“, Rivian se pokazao kao veoma ozbiljan igrač kome tako nešto možda i krene za rukom. Postali su prvi brend koji je na ulice isporučio električni pikap kamionet pod imenom R1T, i na taj su način nadmašili Ford F-150 Lightning za nekoliko meseci, a uspeh je još veći kada znamo da na rivala od strane Tesle moramo da čekamo još nekoliko godina.

Međutim, ono što je stavilo Rivian na mapu sveta je ugovor sa Amazonom iz 2019. godine. Tada je stigla narudžbina po kojoj bi kompanija isporučila Amazonu 100 hiljada električnih kombija proizvedenih konkretno za ovog partnera do 2030. godine.

Ovaj detalj je bio izuzetno bitan iz razloga što su zaposleni u Amazonu direktno učestvovali u njegovom razvoju tako što su inženjerima i dizajnerima govorili koje bi detalje voleli da vide.

Rivian je prošle godine proslavio proizvodnju hiljaditog takvog kombija, ali je Amazon naglo usporio sa narudžbinom ove godine zbog stopiranja izgradnje dodatnog sedišta firme u američkoj saveznoj državi Vašington. Štaviše, partner želi da kupi svega deset hiljada jedinica,iako Rivian ima kapacitet da napravi značajno više. To je nateralo kompaniju na traži raskid potpisanog ugovora iz 2019. godine prema kojem će praviti takav kombi samo za Amazon, pa je Rivian želeo da ga prodaje svakome ko je voljan da ponudi novac.

<Ova vest je kružila automobilskim medijima još početkom godine, a Rivianu nije išlo u korist što je Amazon posedovao 20% vlasnišva ovog američkog proizvođača vozila. Dve strane su očigledno pronašle zajednički jezik pošto je Rivian upravo objavio da će prodavati svoj električni kombi i „običnim smrtnicima“. Bazni model Delivery 500 će koštati 83 hiljade dolara dok će opcioni Delivery 700 biti za četiri hiljade „zelembaća“ skuplji.

Delivery 500 je manji od dva kombija i pruža 13.790 litara prostora, a deklarisana nosivost tereta iznosi 1,2 tona. Delivery 700 je nešto veći zahvaljujući višem krovu i može se pohvaliti sa dodatnih 4.672 litra prostora. Oba kombija su dostupna samo sa pogonom na prednje točkove, a onaj manji model je nešto ekonomičniji.

Pruža autonomiju od 258 kilometara sa jednim punjenjem baterije dok Delivery 700 može da pređe trinaest kilometara manje. Rivian nije bio voljan da podeli mehaničke informacije i takvi detalji će biti poznati kako se budemo približavali zvaničnom datumu isporuke.

Delivery 500/700 ima težak posao ispred sebe pošto je rival Ford e-Transit već na tržištu, a i General Motors sprema novi električni kombi. Relativno mala autonomija bi mogla da odvrati kupce od Riviana, ali barem za sada, kompanija sigurno slavi što uopšte može da prodaje svoj model civilima.

AutoRepublika

(878)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Elektricna dostavna vozila su sigurniji i lukrativniji biznis od e-automobila: vozila su jednostavnija, nema luksuza, nema visokih performansi, konstrukcija je jednostavna. Ford e-Tranzit nije nikakva opasnost jer je trziste ogromno i nezasiceno. Osim toga, Ford je sigurno skuplji jer je pravljen da primi oba pogona, gorivni i elektricni.

BB

Cijenim da su električni dostavnjaci jedan od rijetko pametnih poteza, međutim, ne razumijem ovoliko veliku cijenu i šta sve u nju ulazi. Što reče Matija, nema luksuza, a opet, iako je to teretno vozio, mase nisu ništa veće od električnih automobila (onih malo boljih), pa ne treba bi puno veća baterija.

Biće da je dovoljno da se ima nešto „cool“, nešto „novo“, nešto „wau“ pa da se nalijepi velika cijena. Nije ni ludo što je Amazon smanjio svoju narudžbu…

Matija

Jos malo komentara o Rivianu: – Pogon napred?! Zasto kada je teret pozadi? Jedini koliko-toliko logican razlog bi bio da se realizuje sto niza tovarna platforma. Isti ili jos bolji efekat bi se dobio ugradnjom motora u tockove zadnje osovine. U tom slucaju vezna greda moze da lezi sasvim nisko. – Cena od 83.000 $ je nerealno visoka. Novi Mercedes eSprinter, koji ima vrlo slicne tehnicke karakteristike, ima pocetnu cenu od 54.000 evra sa zatvorenom karoserijom. Osim toga, Sprinter sada ima pogon pozadi – kombinacija torzione osovine i e-motora koji je pricvrscen za sasiju preko pomocnog rama sa gumenim osloncima… Pročitaj više »

Izmenjeno 5 meseci pre od strane Matija
Matija

U gornjem komentaru sam rekao da je zadnja osovina kombinacija torzione osovine i e-motora koji je pricvrscen za sasiju. Greska! U medjuvremenu sam pretrazio internet trazeci vise infomacija o novom Sprinteru i naisao na sliku koja objasnjava koncept osovine. Radi se o krutoj osovini koja ima „U“ formu da bi poluosovine bile priblizno u osi rotacije tockova. Na donjoj slici se vidi da se karoserija oslanja na zadnju osovinu preko dva uzduzna gibnja, kao i kod svih drugih modela Sprintera. Na slici se vidi da je gibanj veoma tanak i da ima promenljivu debljinu – razlog je sto je gibanj… Pročitaj više »