1. Home
  2. Testovi
  3. AR test: Ford Mustang Mach-E 269 KS
AR test: Ford Mustang Mach-E 269 KS
40

AR test: Ford Mustang Mach-E 269 KS

696
40
Podelite sa prijateljima:

Ford Mutant

Ford Mustang na baterije umesto famoznog 5.0 V8, pa uz to još i SUV, sasvim je dovoljno da se šokiraju obožavaoci ovog mitskog modela! Na stranu emocije i tradicija, finalno radi se o veoma uspešnom električnom automobilu, koji bez imalo kompleksa konkuriše Teslinim modelima.

Od početka prošle godine Ford Mustang, kršten Mach-E, mutirao je u nekakav električni krosover od 4,7 metara dužine, koji evidentno nema nikakve veze s legendarnim Mustangom i njegovim „osmakom“od 450 konjskih snaga. „Mon bon dieu pourquoi“ (zašto zaboga), zapita me jedan prolaznik, merkajući ga iz svih uglova, očigledno dobar poznavalac spomenute SUS verzije.

I nije bio jedini, brojni su bili komentari i debate, ne toliko u vezi dizajna, koliko same koncepcije, zbog čega sam morao objašnjavati kako klasični Mustang Mach 1, šeste generacije, nije ukinut, odnosno da će ubrzo dobiti naslednika s istim agregatima (dakle 2.3 EcoBoost/290 KS i 5.0 V8), verovatno u nekoj lakoj hibridnoj verziji ili PHEV, kako bi se smanjio nivo CO2. Upravo zbog prevelike količine istih, proteran je s mnogih evropskih tržišta, u Francuskoj, takozvanom „bonus-malus“ (ekološka taksa), za njega kazna iznosi 40.000 evra, razlog zbog koje više nije u ponudi!

„Pravi“ Mustang s V8 motorom

E kada smo i to razjasnili vratimo se našem „električaru“, koji je nakon jednosedmičnog druženja dokazao da ova tehnologija nije strana Fordu! Štaviše, iznenađujuće je kako je ovladao materijom, posebno uzevši u obzir da je Mustang Mach-E prvenac, te da izvesna Tesla, na koju se očigledno ugledao, ima bezmalo dve decenije prednosti! I to ne samo u tehnološkom, već i estetskom smislu, bez obzira što Mustang ima obline i detalje koji u izvesnoj meri asociraju na SUS verziju.

Ford-Mustang_Mach-E_GT-2021.

Ne toliko prednja maska, bez otvora za hlađenje, koja mi deluje pomalno banalno, koliko svetlosne grupe, zadnja je recimo sastavljena od tri vertikalna i prepoznatljiva bloka. Već kao po običaju, neću vas zamarati opisivanjem, tu su fotografije pa procenite sami.

Moram ipak spomenuti par na prvi pogled neuočljivih detalja kao što su vrata bez kvake, koja su zamenjena električnim prekidačem, dovoljan je samo lak pritisak na dugme kako bi se samostalno odškrinula par santimetara.

U podzemnom parkingu pres voznog parka Forda pokazaše mi i kako se naš Mustang može otključati i pokrenuti bez ključa, na vozačevim vratima (B stubu) se po prilasku vozilu upale brojevi, kojima se ukuca šestocifrena kombinacija. Isto je izvodljivo upotrebom vašeg smartfona, praktično ukoliko ste zaboravili ili zagubili ključ! U vezi izgleda još samo napomena da sam na test vožnju tražio i dobio osnovnu verziju, koja se distancira od snažnijih s nekoliko detalja (bez dvobojne karoserije i crne prednje maske, skromnijim točkovima od 18 cola…), čime je za nijansu manje agresivna.

Naprotiv, kod svih verzija uočljiv je reljefni poklopac motora, posebno kada se smesti za upravljač. I još jedno zapažanje, kao i kod Mustanga Macha 1, nigde na karoserije ne može se pronaći ovalni znak Forda, na prednjoj rešetki i petim vratima samo je dobro poznati konj u galopu…

Kako sam osedlao Mustanga

Nakon stila pozabavimo se upotrebljenom tehnologijom, sada bih rekao opšte prihvaćenom. Naime, Mustang Mach-E poseduje litijum-jonske baterije u podu, čime je sačuvan unutrašnji prostor i ujedno spušteno težište vozila, s motorom smeštenim na zadnjoj i prednjoj osovini.

U našem slučaju samo na zadnjoj jer pokreće točkove pozadi, no kako je u ponudi i verzija s integralnim pogonom, možemo ga pronaći i na prednjoj osovini. Konkretno predviđene su četiri verzije, vožena s „malom“ baterijom od 75,7 kWh (navodno upotrebljivih 68 kWh) i motorom od 269 KS (440 km autonomije po WLTP normama), odnosno ista ta baterija ali i uz pogon na sva četiri točka (400 km autonomije).

Sledi zatim velika baterija od 98 kWh (upotrebljivih 88 kWh) u paru s slabijim motorom od 269 KS i zadnjim pogonom (610 km autonomije), kao i baterija iste snage ali uz snažniji motor od 351 KS, s pogonom na sva četiri točka (540 km autonomije). Zapravo ni tu nije kraj, izvedba GT AWD ima čak 487 KS (860 Nm), s njim Mustang je sposoban ubrzati do 100 km/h za samo 3,7 s!

Po pitanju autonomije, Ford više voli navesti broj kilometara koje možemo rekuperisati za određno vreme punjenja, odnosno maksimalnu snagu punjenja koju može da primi Mustang Mach-E. Naizmeničnom strujom, preko kabla „Type 2“ i uz ugrađen serijski punjač od 11 kW, na sat se povećava autonomiju za 62 km, drugim rečima da bi se od 0 do 100 % napunila baterija treba oko 7 sati, ukoliko se radi o najslabijoj od 75,7 kWh (9 sati za snažniju od 99 kWh).

Na jednosmernu struju sve ide znatno brže, preko konektora Combo CCS snaga punjenja iznosi 115 kW za ovde ugrađenu bateriju (150 kW za snažniju), kada se za 10 minuta rekuperiše izmedu 85 i 91 km autonomije (107 do 119 km za snažniju bateriju). Ispada tako da se voženi Mustang može napuniti od 0 do 80 % maksimalnog kapaciteta za manje od sat vremena, preko toga sve je gubljenje vremena i para (punjenje je znatno sporije).

Da, samo teorija je jedno a praksa drugo, po davanju kontakta dupke puna baterija mog Mustanga pokazala je autonomiju od oko 300 km, što isto tako treba uzeti s rezervom jer je procena zasnovana na proseku bivših vozača. Biće kako bude, uostalom ovoga puta se nisam previše brinuo, u Fordu mi dadoše karticu s kojom se besplatno može napuniti na većini snažnih punjača, što mi je ulilo samopouzdanje da se upustim i na malo duži put, bez imalo ekonomisanja.

Drugima rečima često „gas“ do daske, čak i na autoputu, kako bih se uverio da iako najslabiji ovaj Mustang ima veoma dobre perfomanse. Poterah ga bogami i do maksimalne brzine od 180 km/h (za sve verzije je elektronski ograničena na 180 km/h), što je više nego li dovoljno čak i za pojedine deonice nemačkih autobanova bez ograničenja brzine.

Još impresivnija su međuubrzanja i ubrzanja (430 Nm), do „stotke“ se stiže za nekih 6 sekundi, podrazumeva se bez ikakve buke, osim ukoliko se izabere veštački zvuk koji imitira V8… Šumovi od vetra i buka od kotrljanja točkova su na veoma niskom nivou, s ovim Fordom putovanje je zaista udobno, sve dok je asfalt vredan tog imena. Naime ogibljenje je prilično tvrdo, čak ni „mesnati“ pneumatici dimezija 225/60 R18 ne uspevaju apsorbovati oštećenja na putu, što pre svega osećaju putnici na zadnjoj klupi.

Inženjeri Forda bili su prinuđeni na ovakvo rešenje kako bi koliko-toliko neutralisali preterano naginjanje i ljuljanje teškog Mustanga. Jer iako se radi o najlakšoj verziji, s bezmalo 2 tone, daleko je od lepršave balerine! Dakle iako odlično ubrzava nije ni malo talentovan za brdsko planinski šampionat u reliju, posebno kada je samo s pogonom na zadnje točkove.

To nikako ne znači da se ne može voziti dinamično, daleko od toga, jednostavno ovde predstavljen preferira porodični stil, kome je do jurcanja i dokazivanja, sreću će verovatno pronaći kod najsnažnije verzije s integralnim pogonom i elektronski kontrolisanim amortizerima. U voženom su klasični, napred je već kao po običaju MacPherson ogibljenje a pozadi multilink.

Moj kopilot i ja bili smo više nego li zadovoljni (mogu samo zamisliti kakva je zver najsnažnija verzija), uostalom upravljanje je veoma precizno a kočnice snažne i lake za doziranje. Ipak ne treba zaboraviti na veliku masu vozila, iako sam par puta na autoputu započeo s kočenjem na vreme, shvatih da se prebrzo približavam vozilu ispred, što se na kraju završilo urgentnim kočenjem, neprijatnim po saputnike.

Performanse svakako zavise i od izbora programa, Ford je predvideo tri: Whisper (šapat) za „cool“ voznju, Active (aktivan) za nazovi normalu i Untamed (neobuzdani) kada se od motora želi izvući maksimum. Uprkos dinamičnoj vožnji, i uz obilatu upotrebu grejanja, prosečna potrošnja na kraju testa stabilizovala se na posve prihvatljivih 21 kWh na 100 km. Znatno je niža u gradskoj vožnji, gde se zadovoljava s 15-16 kWh, što je manje nego li kod jednog Renaulta Zoea!

U takvim okolnostima autonomija od preko 400 km je sasvim zadovoljavajuća, pod uslovom da se izabere opcija „One Pedal“ (jedna pedala), na centralnom ekranu. Radi se o sistemu za rekuperiranje energije, kada se stopalo podigne s papučice za gas, vozilo snažno usporava, isti efekat se dobija i kada se na kružnom selektoru u funkciji ručice menjača, pritisne njeno središte, tj izabere program „L“.

Na otvorenom putu, gde sam vozio brzinom između 70 i 110 km/h, odnosno 50 km/h prilikom prolaska kroz manja mesta, zadovoljio se s nepunih 18 kWh, što je isto tako hvale vredan rezultat. Tim bolje ali pre ili kasnije Mustang mora da se napoji, kada počinju muke! Podsećanja rada nemam ni kuću ni garažu, električne automobile punim na javnim punjačima, kojih je evidentno sve više, ali je isto tako evidentno da su sve više su u kvaru!

Po povratku s prvog dana test vožnje stadosmo na jednu veliku benzinsku pumpu na auto putu A1, koji povezuje Francusku s Belgijom, reče nam Mustang (na ekranu se mogu pronaći sve stanice u blizini) da na njoj ima 2 snažna punjaca od 175 kW. Kad tamo haos, produžen vikend od tri dana (petak, 11. novembar je u Francuskoj „Amistice“, dan kada se obeležava završetak Prvog svetskog rata) i lepo vreme izmamili su silne domaće i strane turiste, nigde mesta za parkiranje, stali ljudi čak i na mesto za punjenje električnih vozila.

Oterasmo ih nekako ali ne lezi vraže, oba brza punjača su u kvaru, jedino jedan „polu-brzi“ od 43 kWh radi. Šta je tu je, k’o velim da popijemo kafu i odemo do toaleta, valjda će se baterija malo dopuniti za 15-20 minuta… I jeste, za 3 %, trebali smo ostati više sati da bi je napunili do vrha. OK, idemo dalje, sutradan odoh do velike Totalove pumpe na kružnom toku oko Pariza (naziva se „Periferique), opet ista priča, brzi u kvaru s jedne strane, napravih krug s druge, gde je još jedna stanica, ali ni tamo ne funkcionišu, izuzmemo li taj polu-brzi.

Iznerviran reklamiram problem kod prodavca na pumpi, kaže tako je već par dana, zovi ih telefonom. Javi mi se nakon poziva jedan „plavi ženski glas“, u želji da mi pomogne ugasila ga je i ponovo startovala na daljinu. Džaba muke, opet ne radi, kaže mora da dođe tehničar od ponedeljka, jer je eto vikend (subota ujutru)! Šta ću jadan, ostalo mi je 35 %  baterije (oko 100 km autonomije), a za sutradan smo planirali „na selo“, oko 150 km puta tamo i nazad.

Nema mi druge, priključih ga nekako na taj slabiji punjač (kablovi ugrađeni u punjače su nedovoljno dugački) i odoh peške do tržišnog centra u blizini, te potroših nepotrebno pare na nekakve gluposti. Sva sreća te dok tako „blejao“ par sati, dopunila se baterija na nekih 70 %, no i to mi je malo. Da bih sutradan bezbrižno otišao kod prijatelja na roštilj, te u ponedeljak ujutru u pres centar udaljen tridesetak kilometara od kuće (kraj test vožnje), treba mi maksimalna autonomija, zakačih ga zato posle podne na punjač male snage, nedaleko od kuće (7,4 kW), na kojem ga ostavih sve do uveče.

Ni ovde ne beše sve „glatko“, od ukupno pet raspoloživih jedan nije radio, dok su dva mesta zauzeli vlasnici običnih automobila, parkirali se i otišli… Za kritiku je što se priključak kod Mustanga nalazi na prednjem levom krilu (najbolje rešenje je na sredini prednje maske), osim toga ne stavlja jasno do znanja vlasniku da je punjeno uspešno započeto. Nema na ekranu ni na istrument tabli nekakva dioda ili lampica da mu to potvrdi, jedino na bočnom otvoru, gde je priključen kabel, svetluca svetlo plavo osvetljenje, jedva vidljivo pri jačem Suncu.

Inače s mojim Mustangom nisam se upustio u nekakave „off-road“ ekskurzije, iako smo na selu imali krš zemljanih puteva. Verujem da za tako nešto nije predviđena ni 4×4 verzija, pre svega zbog skromnog klirensa od nekih petnaestak centimetara, toliko sam izmerio, jer nigde ne pronađoh fabrički podatak. Na kraju u brvnari ne ispekosmo roštilj, već na francuskom „Smederevcu“ (srpski smo sahranili, nakon više godina upotrebe izgoreo je lim u furuni) spremismo čorbicu od povrća, prsa od patke i jagnjetinu u sosu, sve zaliveno odličnim crnim vinom.

Ma milina jedna!

 „Tok-tok“ plastika

Pojedini električni modeli, računajući i Teslu Y, zakidaju na kvalitetu upotrebljenih materijala, verovatno kako bi njihova vozila koliko-toliko postala finansijski pristupačnija. Često je i izolacija slabija jer se treba uštedeti na težini, uostalom elektromotori ne stvaraju buku kao SUS agregati. Ne treba zato očekivati ni od ovog Forda bog zna kakav luksuz, svemu u svemu enterijer električnog Mustanga nije me impresionirao!

Izuzmemo li ogromnu „ekrančinu“, da ne kažem televizor, na centralnoj konsoli, ništa drugo ne zasluže da bude istaknuto. Naravno da je i ovoga puta za uzor poslužila Tesla, no ukoliko ovoliki ekran u estetskom smislu ne donosi ništa posebno, svako doprinosi odličnoj preglednosti informacija. Nema potrebe stavljati naočare niti približiti glavu ekranu na 20 centimetara, sve je vidljivo i iz „aviona“.

Dobar ekran, krcat informacijama i brz, tim bolje jer sve prolazi preko njega. Posebno mi se dopalo veliko mehaničko dugme za jačinu zvuka, pri dnu, bukvalno ubodeno u njega. Naprotiv, ispred vozača je jedan omanji neugledan ekran, s tek nekoliko najvažnijih informacija, kao što su brzina kretanja, stanje baterije i autonomija. Dizajn komandne table je posve klasičan, izdvaja se jedino integrisanim zvučnicima ispred suvozača, izvrsnog kvaliteta.

To se ne može reči i za upotrebljenu plastiku, većinom je tvrda kao kod vozila u B segmentu. Naprotiv, pozicija za upravljačem i ergonomija su bez zamerki. Vozač u rukama ima „mesnati“ upravljač i globalno uzevši odlično se oseća na svom radnom mestu. Sedišta s mehaničkim komandama su retko udobna, ali su bočni oslonci nedovoljno snažni. Selektor u funkciji ručice menjača smešten je tamo gde smo navikli da bude, što će reči na tapaciranoj središnjoj konzoli.

Na istoj pronalazimo mesta za bežično punjenje dva smarfona, čak i ispod nje, na donjem delu, ima prostora za odlaganje sitnica. Globalno uzevši Mustang Mach-E je prostran automobil, pored izdašnih spoljašnjih dimenzija treba istaći i međuosovinsko rastojanje od bezmalo 3 m. Putnici pozadi se komotno osećaju iza vozača od nekih 1,8 m, računajući i treću osobu u sredini.

Naime, osim što je širok (1,88 m bez spoljašnjih retrovizora), Mustang nema centralni tunel, pod pozadi je potpuno ravan. Između prednjih sedišta je konzola s izduvom za topli/hladni vazduh i USB priključak, a na plafonu rukohvati s integrisanim spotovima.

Po ugledu na prednja sedišta i klupa je veoma udobna, podrazumeva se s deljivim naslonima. Prtljažnik je dovoljno prostran i pre svega pristupačan, zahvaljujući velikim petim vrataima. Ford navodi zapreminu od 402 litra do mekanog pokrivača, odnosno 519 litara ukoliko se ovaj ukloni, na šta treba dodati još 80 litara ispod prednje haube. Kako je elektromotor na zadnjoj osovini ovde je povelika „rupa“, zgodna za odložiti dva kabla za punjenje.

Pored njih u serijskoj opremi je i navedeni ekran od 15,5 inča, odličan hi-fi sistem, GPS i svi mogući aktivni i pasivni sigurnosni sistemi, računajući i „pametni „regulator brzine, kao i dispozitiv za poluautonomnu vožnju, koji uzgred rečeno funkcioniše besprekorno. Bogme da ga nije bilo, verovatno bih se dobro „zakucao“ u jedno vozilo ispred (proradio je sistem za urgentno kočenje), lagaću vas ukoliko kažem da nisam kuckao poruku na mom smartfonu…

Početna cena za voženi Mustang iznosi u Francuskoj 61.650 evra i ide do 87.200 (GT 487 ks AWD), zbog čega ne može da računa na državne subvencije od 6.000 evra za električna vozila (samo za ona koja ne prelaze 45.000 evra). Mnogo, no i dalje ubedljivo jeftinije od brojnih konkurenata tipa Tesla Model Y, Jaguar I-Pace, Mercedes EQC, Audi E-Tron…

U cenovnom rangu je recimo jedan Volvo XC40 P8 Recharge AWD, ali je kraći za čitavih 30 cm, ili recimo VW ID 4, isto tako kraći za 15 cm, ali s većom autonomijom i skromnijom snagom od 204 „konja“. Dakle, nakon laganog hibrida mHEV (Puma), te hibrida s spoljašnjim punjenjem PHEV (Kuga), Ford se okušao i sa 100 % električnim modelom.

Mustang Mach-E je iskreno govoreći dobar dobar elektromobil, uz to Ford je lukavo uspeo uglaviti ga između premijum predstavnika i takozvanih generalista. Manje-više poseduje sve kvalitete koji se očekuju od jednog ovakvog vozila, posebno jer je ponuda agregata i baterija bogata. No, ne mogu a da još jednom ne ponovim, nisu elektromobili prilagođeni svačijim potrebama, čak i ukoliko imate mogućnosti za njihovu kupovinu.

Ukoliko niste u poziciji da ih svakodnevno dopunite/napunite kod kuće, odmah odustanite od nabavke, javni punjači su i dalje retki, nesigurni i skupi, čak i u razvijenim evropskim zemljama! Ne kažem, da mogu rado bih posedovao ovaj Mustang kao drugi automobil u kući, prvi bi se isto tako zvao Mustang, ali bi ispod haube bio jedan 5.0 V8…

Tekst i slike: Perica Rajković

Ford Mustang Mach-E 269 ks

Tip: SUV
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina:  4,71 x 1,88 x 1,62 cm
Međuosovinsko rastojanje: 2.980 mm
Zapremina prtljažnika: 405/519/1.420- lit
Masa praznog vozila: 1.969 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: Sinhroni elektromotor
Radna zapremina:  –
Snaga: 269 KS
Maks. obrtni moment: 430 Nm

Pogon

Tip: Na zadnje točkove
Menjač: automatski

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/Multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 225/60 R18

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 6.3 s
Maks. brzina: 180 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Električna energija
Zapremina rezervoara: 75,7 kWh
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 21 kWh
Emisija CO2: 0 g/km
Cena testiranog u Francuskoj od 61.650 evra

Dobre strane:

Uspešan dizajn, ponašanje na putu i perfomanse, unutrašnji prostor, potrošnja, bogata oprema, cena 

Loše strane:

Težina, previše tvrdo ogibljenje, skromna autonomija s voženom baterijom, previše jeftinih materijala

Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8 Ukupno 7,5
Enterijer: 7
Kvalitet izrade
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,25
Kabina: 7
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Komfor
Napred: 7,5 Ukupno 7,25
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 7,5 Ukupno 7,75
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 7 Ukupno 7,25
Kočnice: 7,5
Motor
Performanse: 8,5 Ukupno 8,25
Potrošnja: 8
Menjač
Preciznost: 7,5 Ukupno 7,75
Efikasnost: 8
Cena
Prihvatljivost: 7,5 
Ocena: 7,611

 

(696)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

40 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Suki

Jutro Peki. Predivno izgleda taj Mustang izvana. Ali, nazalost, za vecinu ljudi to je jedino sto se moze izdvojiti kao prednost na tom elektromobilu ( i na vecini drugih). Sve ostalo su minusi. Kao npr. raspolozivost punjaca, vrijeme cekanja na punjacima ( ja nemam to vrijeme na raspolaganju), planiranje i neizvjesnost kod duzih putovanja ( nismo svi za to spremni- niti neki znaju), sirina i duzina vozila nisu prilagodjena parkiralisnim mjestima ( nisu svi ljudi profesionalci u prometu), previse jarko svijetlecih ekrana u skoro svakom novom automobilu koji jako umaraju nas koji nosimo naocale za vid…..itd…..itd….. jos jako puno sitnih… Pročitaj više »

BB

Živim u gradu koji nema puno registrovanih elektroautomobila (po mojoj procjeni nekih 15). I čovjek bi očekivao da vidi samo domaće elektro tablice… Ali svaki dan je neki auto je privezan za punjač u blzini a koji je stranih tablica (Njemačka, Austrija, Italija, Slovenija itd ..), dakle to ljudi iskoriste i za duže puteve. U ulici je hotel Tesla koji ima Teslin destinatiom charger, svaka tri dana gost hotela je neka Tesla. Punjač je 11 kW, dakle ljudi planiraju put da dođu na destinaciju, privežu električnog konja na električno pojilo a oni večeraju, drže sastanak, šetaju, spavaju, itd.. i ujutru… Pročitaj više »

moron

„Ima elektro auto mana, ali ova organizacija punjenja, nije mana auta nego mana ljudi i nemojmo im to stavljati na teret“ ???

Bolju pošalicu odavno nisam pročitao 😊😊😊Ali, već smo na to navikli 😊

TheStig

„Nije mana auta nego mana ljudi“. Otkad si ti to globalista haha? Ne, to je osobina sistema koji hoće da te reprogramira da misliš da je normalno da čekaš da se automobil puni, a ti za to vrijeme moraš sebe da reorganizuješ da ti obavio ono što si inače prije mnogo lakše obavljao jer nisi morao da budeš logistički mag da sebi isplaniraš dan. Možeš to i da ovako gledaš. Ja sam voljan da platim gorivo malo skuplje nego li ranije ali ne moram da planiram ništa. Vozim gdje poželim jer pumpi ima. A neko drugi mora da plati više… Pročitaj više »

BB

Pa vidi, moj đed nije imao auto, pa ni traktor ni električni ni SUS, ali je imao ugrađen kalendar u sebi kad se rodio, nije znao na sat, ali nikad nije zakasnio, ni jedan svetac nije promašio, znao je kad se sije, kada žanje, kad se kolju krmci, kad se peče rakija. Prognozu nije pratio ma tv, nije ga ni imao, ali je znao kad će kiša, kada snijeg itd… Kada je kravu vodio pod bika, znao ke kad da očekuje tele a i prihod po tom osnovu. U tom i jeste problem što si spreman platiti više da bi… Pročitaj više »

moron

Vozim kola 34 godine. Vozio sam razna putnička kola, sa upotrebljivim dometom 350 – 1.200 km. Naravno, uvek sam PLANIRAO i točenje goriva, ali, ako bih zanemario neke izlete po planinskim „vukojebinama“ Crne Gore ( kada sam u gepeku Lade Nive znao nositi i metalne kante sa gorivom – za svaki slučaj ), „točionice“ za gorivo su mi uvek bile „na svakom koraku“, pri čemu je „vreme točenja“ obično trajalo samo par minuta. Tako izgleda moje PLANIRANJE. Mog vremena. Mog putovanja. Pa i „točenja“, kao potpuno efemerne stvari. A kako bih ostvario željenu mobilnost. Da se lako i brzo prebacim… Pročitaj više »

moron

Izvini ak sam juče bio malo nepimeren u komentaru. Neki (pravi ) električari su mi malo pokvaili dan 😊

BB

Vidim da si poseban pik juče imao ma struju 😂🤣

moron

😊

Iznogud Časni

Samo ti daj, planiraj, deder…uzmi dildu pa do Pariza kod Sekija na dernek, da vidim kako ces proc. A drug moron može da te prati ocvalim Fiat dizelom. Ne da prati nego da skupa krenete od bl do Pariza, svako svojim tempom, pa da vidimo koliko ces kasniti i kako će ti biti. Ovaj test ćemo odraditi bez limitiranja brzine, nek se poštuju prometna ograničenja , tamo dje 130 vozi 130 nema manje A ni vise pada vidimo. Sponzor turneje je generalni direktor.

moron

Ne, krećemo istovremeno, ja ću da vozim do najviše 100 km/h ( on koliko hoće ), a ja ću stići dan-dva ranije … 😊

Izmenjeno 1 godina pre od strane moron
Iznogud Časni

Jok, sve da bude realno, nema limitiranja ali da se poštuju propisi, ak je 120 onda vozi toliko…neće ni do Zagreba stići, a ti ćeš biti u Parizu.

BB

Jesi li ti to mene shvatio kao kupca ovog konja od 150 hiljada maraka? E pa nisam ni ka baš toliki konj…
A i da jesam, odakle mi pare? A Mustanga ne dijele na nagradnim igrama 😜
A i šta ću u Parizu? Da se podsjetim svoji tinejdžerskih dana kada sam čekao gorivo po dva kilometra?
Imam ja smederevca i ovdje, pardon nije smederevac nego Alfa 😜🤣😂
Eto, i j aimam Alfu a ti Kladu vozaš. A znaš šta Alfa uradi kladi? Sagori je 🔥😂🤣

Iznogud Časni

A nisi ni tonalea kupac bio? Šta fali malo kod Sekija na parti, a? Ima i on smedervca pa mu odnesu klada u dildi, ako te dovede uopće. Napravite video reportažu, dildom u bespuća…ah, ta današnja omladina bez avanturistickog duha. Kad već braniš dildi, deset malo da vidiš kako je.

BB

A đe mi je dildo? Struju imam ali dilde nemam (a t ni jedno ni drugo 😜).
Tonale sam računao da se zaletim kao direktorsko auto u manjoj firmi, ali mi se čini cijena pretjerana, nema mjesta nazad (nekima je to bitno a ja sam među takvima)… A vaš sam fa bio upikirao…

Iznogud Časni

Pa uzmi ga na probu, da se nabijas pardon dildas kad već pišes kako je planirati lagano itd. Deder nam onda i pokaži, nadam se da si član ADAC jer slepanje je par Stoja €.

BB

Ja sam balkanac koji živi na balkanu kao i svi moji preci hiljadama godina, nisam tip balkanca da se vrzmam po Njemačkoj ili Vrancuskoj pa nemam potrebu da putujem na daleko. A ako bih trebao na tu dalj, onda bih uzeo avion…

moron

„Početna cena za voženi Mustang iznosi u Francuskoj 61.650 evra i ide do 87.200 (GT 487 ks AWD)…“

A u Srbiji AWD verzija sa 371 ks ima cenu od 89.990

https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/20564656/ford-mustang-mach-e-4x-awd?attp=p1_pv0_pc1_pl1_plv0

Koliko bi kod nas koštao tek onaj od 487 ks ?

Peki

Bicu iskren, zaboravio sam da pogledam cene za nase trziste, bio sam uveren da elektricni Mustang nije u ponudi…

moron

Ja ga sinoć videh na oglasima i začudih se.
Ima i 5,0 sa V8. Nije ovo Francuska pa da nema 😄

BB

I ja sam se pitao kad ću biti u priliku da vidim tu spravu uživo… To pitanje me mučilo ravno pola sata, krenu u prodavnicu i vidim neki konj privezan za električno pojilo, čak i da nisam pročitao test, ne bi bilo nedoumice jer piše na njemu velikim slovima Mustang 🐎

BB

comment image

Izmenjeno 1 godina pre od strane BB
BB

Da, to je taj…
Smiješno mi ke ono zvonce kao na kućnim vratima (iz doba kada je prvi Mustang nastao 😜) a još smješnija kvaka kojom prstima izvlačiš vrata. Koliko god je to smiješno, cijena je tužna, mada – ruku na srce (ne na novčanik) ima i tužnijih priča 😉.

Eto malo egzotike vidjeh, nisam zažalio što nemam te pare (za tu potrebu), zvonce ipak na skupljoj imovini imam 😂

moron

Korisničko iskustvo koje nam jeovde Peki opisao meni liči na horor priču.
Ali, jako lepo je on to napisao.

Branko

Pozdrav Peki, kad ovo pročitam, Hr je pravi raj na zemlji za EV. Auto ceste su premrežene standardnim, brzim i ultra brzim punionicama i gotovo nikad se ne čeka (osim ponekad u sezoni). Od kad naplaćuju punjenje nema baš ni taksista u gradu koji “okupiraju” priključke. Cijena “brzog” punjenja je 30-40 Euro centi / kWh što je donekle prihvatljivo… ali i dalje stoji da bi korisnik trebao imati vlastiti priključak za struju. 🙂

Peki

Jbg ovde su elektromobili i PHEV sve brojniji, cim ti nemas pratecu strukturu za toliko broj vozila eto problema. To ti je kao da u gradu imas par pumpi za gorivo umesto par desetina, videces kakve guzve i haos ima da nastupe! S elektromobilima je jos gore jer im umesto par minuta treba barel pola sata „po glavi“…

moron

Da, vrlo je bitan i taj odnos broja EV i punjača.

Iznogud Časni

Cisto informacije radi ja sam plaćao kuci struju 79€ mjesecno, sad došlo za sve isto da se plaća 129€ mjesecno, a posla se nema pa ti vidi. Jebla ih struja i Tesla.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud Časni
BB

Pa ti kupi agregat i benzin i riješen problem 😜

Iznogud Časni

Ne navijam za dinamo.

Iznogud Časni

Koliko ti plaćaš struju mjesecno i koja ti je potrošnja? Nas dva i jedna sijalice kažu preko 3000 nečega mjesecno….

BB

Imam tri brojila, otprilike po jednom potrošim 3500 kWh godišnje, svjetlo, tri pumpe za grijanje (pelet), bojleri, dvije veš mašine, tri šporeta, malo dogrijavanja… ukupno nas pet. U prosjeku po jednom brojilu (po stanu) bude oko 20-25 EUR mjesečno. Ogromna većina sijalica mi su obične sijalice, nisu LED

Iznogud Časni

Ne da mi se citat, Jesil se to napatio sa dildom? Neka, neka…. Tako treba.
Vidim da danas već najavljuju nestašicu dizela po Evropi koja se po njihovom planubzreba desiti u martu. Vidis kako je sve ovo planirano.

moron

Ako sam ja razumeo test, Peki se maksimalno zabavljao i provodio kako nikada sa SUS-om ne bi mogao … : „Nema mi druge, priključih ga nekako na taj slabiji punjač (kablovi ugrađeni u punjače su nedovoljno dugački) i odoh peške do tržišnog centra u blizini, te potroših nepotrebno pare na nekakve gluposti. Sva sreća te dok tako „blejao“ par sati, dopunila se baterija na nekih 70 %, no i to mi je malo. Da bih sutradan bezbrižno otišao kod prijatelja na roštilj, te u ponedeljak ujutru u pres centar udaljen tridesetak kilometara od kuće (kraj test vožnje), treba mi maksimalna… Pročitaj više »

Iznogud Časni

Čuj, neki su zbog tekstova, makar 100% istiniti bili, završavali na robiji, ako ti tekstovi ne pašu valdajucoj garnituri, tako da neće valjda pišat uz vjetar? Eto neki dan, dolazi mi neka starina i veli do’ar dan, doture. Kako votazi, čujem da te muka safatala? Rekoh, ide…on veli, ide ko u Hamide. Ja ga gledam, kojim dobrom? Veli mi, i ti pazis na rijeci,a? Kaže mi on, jesil to poučen primjerom Alije Nametka? Rekoh, ne znam ništa o dotičnom. Sjećam se kroz maglu da je neki pisac bio, i ništa drugo. Jes, veli mi stari, pisac, al zbog teksta osuđen… Pročitaj više »

Rikošet

Pregazilo me vrijeme jer baš nikako ne mogu da shvatim zašto bi neko tamo u Francuskoj ko ima 60 ili 80.000 Eura na računu u 21. vijeku pristao na ovaj automobilski „sado mazo“ ako istovremeno zna da u salonu BMW npr. za iste pare još uvijek može da kupi recimo „peticu“ 540i xDrive i da s njom od 0 do 100 km/h ubrza za 4,9 sekundi i ne zaustavi se dok kazaljka ne pokaže 250 km/h, odnosno dok ne isprazni rezervoar od 68 litara benzina… Kao on treba da uzme Mustanga E-Mach da se prebija po podzemnim garažama, parkinzima, tržnim… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Rikošet
Bungi

Uobičajena priča proizvođača elektromobila.Nalicka ga okolo, podari mi izgled i ime nekog slavnog modela iz prošlosti i kad skontaju da su potrošili previše para na baterije, maksimalno ga useru sa jeftinim materijalima i izgledom unutrašnjosti.Kineski MG strujaš je za ovog „Mustanga“ RolsRojs u unutrašnjosti.

BB

Vidio ga u testu i odmah uživo, ne djeluje mi ništa posebno s vana. A baš su izvukli cijenu sa 10 kila jeftinije plastike (2 dolara jeftinija po kili)…
U pravu si, ako bih birao između ove nekretnine sa zvoncem na vratima i MG eHS, kineza bih radije vozio a osim toga to je dohvatljivo, za razliku od ovog kljuseta…

Iznogud Časni

Ja sam sjedio u ovom auto mnogo mjeseci prije nego ga je šeki vozio, ne sjećam se nikakvih jeftinih materijala.🤷 Ne znam šta bih rekao, sve je relativno.