1. Home
  2. Testovi
  3. AR uporedni test BMW X7: 40i ili 40d (VIDEO)
AR uporedni test BMW X7: 40i ili 40d (VIDEO)

AR uporedni test BMW X7: 40i ili 40d (VIDEO)

2.30K
135
Podelite sa prijateljima:

Imao sam prilike da se družim sa restilizovanim BMW-om serije X7 i to sa 40d xDrive u opcionoj M Sport opremi (na fotografijama spolja sive boje, a unutrašnjost tamno braon sedišta ) i sa 40i xDrive (spolja plave boje i unutra svetlije braon boje). Pa, da vidimo, kako se to meni sve zajedno učinilo, kako samo vozilo, tako i razlike u njegovoj motorizaciji, opremi i utiscima iz vožnje.

O klasnoj pripadnosti, dimenzijama, masama…

BMW X7 pripada SUV F segmentu i spolja je nešto duži od Audija Q7 i Range Rovera, a malo kraći od Mercedesa GLS-a. Dug je skoro 5,2 metra, širok tačno 2 metra (bez retrovizora), visok preko 1,8 metara i sa razmakom izmedju osovina malo iznad 3,1 metara.

Klirens vozila je podesiv, a u najvišem položaju je nešto preko 22 cm (u najnižem oko 4 cm manje), masa vozila (bez vozača i opcionala) je 2.490 kg (dizel) i 2.415 kg (testirana benzinska verzija, dok M60i sa V8 motorom ima 2.600 kg ), a pomenimo i da minimalni radijus okretanja vozila iznosi 12,4 metara ako je sa opcionim zakretanjem zadnjih točkova (kao ovde dizel) ili 13 metara bez toga (kao ovde benzinac, čijem je poručenom opcionalu naknadno “glave došao” nedostatak čipova).

Ako se eventualno odlučite da u X7 naspete njemu pripadajuće gorivo, računajte da je kod dizela zapremina rezervoara 80, a kod benzinca 83 litra.

Kako gde, našao sam različite podatke o koeficijentu otpora vazduha ove redizajnirane verzije, u rasponu od 0,33 do 0,35, što je ipak manje nego, recimo, za Toyotin model Yaris Cross 4WD (mada nema dileme ko tu ima veću čeonu površinu).

Pošto je benzinski primerak imao i opcionu kuku za vuču, pomenimo i da su obe verzije sposobne za vuču prikolice ukupne mase do 3.500 kg.

 O dizajnu eksterijera…

Po pitanju samog oblika karoserije i dizajna, X7 je meni u osnovi sasvim korektan (uvek mi se za ovu klasu više dopada „kockast dizajn“ ), pa i sa onim dvodelnom svetlosnom grupom na prednjem delu kola.

X7 inače standardno dolazi sa točkovima od 20“ (i gumama 275/50), dok je testirani dizel bio opremljen točkovima  od 23“ (gume 275/35 napred i 315/30 pozadi), a benzinac je imao točkove od 22″ iste širine, ali, sa nešto „više mesa“ (napred 275/40 i pozadi 315/35). Ne treba puno znanja matematike da se zaključi da standardna guma ima oko 4 cm ( ili preko 40% ) „više mesa“ od opcione od 23“, odnosno, oko 3 cm ( ili oko 25% ) više u odnosu na opcione točkove od 22“.

Dakako, na doživljaj spoljašnosti i kod X7 dosta utiče i izbor samih opcionih paketa opreme i/ili pojedinačnih opcionala, jer „M Sport“ oprema kod dizel verzije (uz još neke opcije) znači spolja poseban aerodinamički paket i dosta crnih detalja visokog sjaja, za razliku od benzinske verzije, koja je bila sa dosta svetlih hrom lajsni. Pošto slike uvek više govore od hiljadu reči, razlike ćete lako uočiti na priloženim zajedničkim fotografijama oba vozila.

Naravno, estetski doživljaj svih tih raznih spoljnih lajsni, colaže i dizajna felni, „mesnatosti“ guma ili opcionih crnih M kočionih klešta, uvek je samo subjektivan. Meni je estetski u svemu tome potencijalno sporna samo ta najveća dostupna colaža točkova (sa onako niskim gumama), koja mi nekako ne priliči samoj formi vozila.

A kao celina, više mi se uz X7 dopada onaj izgled i spoljni sjaj konfigurisanog benzinca, iako i spoljna oprema i dizajn dizela ima svoju nespornu lepotu.

O enterijeru…

U enterijeru opciona oprema “M Sport” dizela donosi unutrašnju oblogu krova u crnoj alkantari, kao i drugačiji, mesnatiji volan. Uobičajeno, crno nebo može da prividno stvara osećaj manjeg prostora, ali, pošto u X7 unutra ima baš dosta i prostora i svetlosti, sve to zajedno dosta „vadi stvar“. Za one koji žele dalju individualizaciju, dostupan je i veliki broj raznih opcionih unutrašnjih lajsni, pa je testirani dizel u enterijeru imao tamne sjajne lajsne (kao imitacija drveta), na centralnoj konzoli, centralnom grebenu i na vratima. A tu su bili i posebni sigurnosni pojasevi za vozača i putnike sa M šavom i dizajnom (jeste sitnica, ali, lepo to izgleda).

Suprotno njemu, benzinska verzija, budući lišena “M Sport” opreme, u enterijeru ima svetlo „nebo“, drugačiji volan, mat svetle lajsne (sa bojom i dizajnom drveta) na centralnom grebenu, prednjoj konzoli i vratima, kao i još neke jasne vizuelne detalje (na primer i još četiri zvučnika u unutrašnjoj oplati krova, zbog drugačijeg opcionog audio sistema).

Svaka varijanta tu ima svoje adute, ali, meni se ipak malo više dopao svetli enterijer benzinca, pa i standardna veštačka koža tog modela (ja bih možda izabrao svetlo sivu nijansu) u odnosu na opcionu „Merino“ prirodnu kožu kod dizela.

Sva sedišta su estetski veoma dominantna i komforna, pa i ona sedišta iz trećeg reda.

Ispred vozača je već uobičajeni dualni set displeja, jedan od 12,3“ koji tumači ulogu instrumentalne table, i drugi dijagonale od 14,9“ kojim se upravlja info-zabavnim setom u vozilu, pri čemu se sa njim može upravljati i preko iDrive točkića na centralnoj konzoli, a koja konzola je estetski veoma lepo rešena. Tu je i par tastera, pa i onih za izbor “režima” celog vozila (unapred definisanih „Sport plus“, “Comfort” i “Eco Pro”, kao i “Individaul”, u kom “režimu” možete da sami podešavate pojedine postavke).

Centralni greben benzinske verzije kao i detalji enterijera u mini galeriji iznad

Za one taktilne bih rekao da je sve u X7 veoma mekano na dodir, pa taman i da (spolja) dotaknete ostave u zadnjim vratima. Kada je opipa iznutra, ako ne primeti da je samo dno ostave jednim delom „gumirano“, neki vlasnik Škode će možda da ponosno kaže da su kod njegove Škode te ostave obložene iznutra nečim nalik tankom itisonu, koji sprečava zvecanje i klizanje sitnica koje tu ostavite (ja držah svežanj svojih ključeva u vratima X7 i ništa nije zvonilo ni na veoma lošem kolovozu na onom sa točkovima od 23”).

Naravno, dosta je tu još detalja enterijera koji daju i vizuelnom ugodjaju i prosto „na oko“ i „na dodir“, sve u tom vozilu odaje utisak sklada, kvaliteta i velikog bogatstva, a čemu dosta doprinosi i (vizuelno primetna) vrhunska završna obrada. Donja galerija se tiče enterijera benzinske varijante.

Ponuda prostora…

Mesta je u vozilu baš dosta u sva tri reda za sedenje, a cifarski posmatrano napred je „Headroom“ preko 106 cm, drugi red preko 101 cm, za treći red ne nadjoh podatak. U praksi, ja sa 193 cm (i dužim trupom) u drugi red mogu da sednem (figurativno rečeno) skoro “sa šeširom na glavi” (čak i da ne oborim malo naslon ledja), a u treći red može da se „uglavi“ i osoba normalnih proporcija od 190 cm (mada je tu do oko 180 cm optimalna visina za lep ugodjaj).

U drugom redu za kolena ime mesta u izobilju (pa čak i ako se suvozač „bahati“ i odgurne svoje sedište do kraja unazad ), ali je za tri odrasle osobe tu ipak baš knap širinom za ramena (drugi red sedišta ima korisnu širinu oko 153 cm), pri čemu onom u sredini nije baš udobno za ledja (ali, to je uobičajena cena središnjeg naslona za ruke pozadi) i mislim da će u tom slučaju petoj odrasloj osobi za njena ledja biti udobnije da sedne u treći red sedišta. Valjda je sve to razlog i zašto X7 postoji i u verziji šestoseda.

Što se tiče prtljažnika, deluje izdašno, a cifarski gledano, ako je treći red sedišta oboren (čime se dobija ravan pod), deklaracija zapremine glasi 750 litara, a uz podignut treći red, deklaracija je 300 litara. Kolika je zaista zapremina samo gornjeg dela prtljažnika – ne znam, ni kolika je ukupna deklaracija kada je ispod smešten i opcioni rezervni točak.

Obradovah se inače kada u gepeku benzinca videh i opcioni rezervni točak, ali se i (ponovo) setih trena kada sam se osećao kao dugouhi magarac kada mi je diler Toyote u značajno manjoj colaži za tu istoimenu opciju na aktuelnoj Corolli karavan sa 1,2T motorom pre neku godinu tražio oko dva puta više novca nego što je to plaćeno za ovaj X7 (a “zatražiše” u Toyoti celih 840 evra za “ćopavi” dimenzija T125/70×17, kao da je sav od nekog posebnog japanskog zlata, a ne od čelika i sa Falkenovim pneumatikom).

Vrata prtljažnika kod X7 su elektropokretna, iz dva dela, gornji i donji (donji deo otvarate posebno), nešto kao davno vidjeno i na Peugeotu 3008 prve generacije. Ima to svakako dosta prednosti, ali i jednu bitnu manu, a to je da kada su vam otvorena i donja vrata (koja tada ostanu u vodoravnom položaju), kola postanu privremeno pozadi duža za oko 40 cm, što vam čini više udaljen i teže dostupan prednji deo gepeka, posebno onaj uz drugi red sedišta.

Još jedan dokaz da idealno nikada ne postoji. Sećam se da je kod 3008 mk1 od strane marketinga naglašavan podatak da se ta donja vrata kada su otvorena, smeju opteretiti do najviše 200 kg (i da na to mogu lepo sesti i dve osobe i tu valjda “ćaskati” dok su kola parkirana negde u prirodi ili na peščanoj plaži). Valjda je slično i kod X7. Ne znam. Ne bih se usudio sesti na donji deo vrata kada su otvorena taman i da je u pitanju moj X7.

Oprema…

Mislim da se za BMW može reći da mu je standardna oprema veoma, veoma bogata, ali, naravno, sve je to osmišljeno kao dobar “niz udica” (za svakoga se nadje po neka) tako da tu zavisno od vaših želja uvek kao da “još nešto nedostaje”, a ciljana stavka je često uslovljena sa još nekoliko vezanih opcionala koje u startu niste ni imali u vidu, pa se kupac stimuliše da kroz lavirinte opcionala dodje do neke konačno željene opreme.

Centralni greben kod dizela

I naravno, da dodje do što više ukupne cene, pri čemu vam se kao laiku učini da cena tih pojedinih opcija kao da se odmerava po principu slobodne procene proizvodjača koliko bi “idealan kupac” (onaj kome su već dosta popustili razum i pažnja) bio spreman da to maksimalno plati samo da se toga „dočepa“, bez da tako tražena cena opcije mora da ima i bilo kakvu realnu osnovu u troškovnom principu i nekom razumnom profit, pri čemu će neko postaviti logično pitanje: “A šta je ovde uopšte razumno?”

Pa, tako svaki X7 ima kao standardnu opremu ne samo treći red sedišta, četvorozonski klima uredjaj, sistem vazdušnog vešanja, sedišta presvučena veštačkom kožom, adaptivna LED svetla i ko zna šta još, a već u osnovnoj opremi ima i dve panorame i to veliku, klasičnu dvodelnu, na otvaranje, za prva dva reda sedišta i dodatnu manju, fiksnu, za putnike trećeg reda, pri čemu putnici trećeg reda mogu samostalno da upravljaju i roletnom svoje panorame, a i svojom opcionom petom zonom klimatizacije i opcionim grejanjem sedišta trećeg reda (od pomentog, dizel verzija je imala samo opciono grejanje sedišta trećeg reda).

A ako poželite i opciono hladjenje prednjih sedišta (dizel ih je imao i to mi je vreli sunčani dan za volanom zaista činilo znatno prijatnijim) ili za masažna sedišta, shvatićete da su preduslov za to i opcione kožne presvlake sedišta. Zlo nikada ne dolazi samo. I tako redom.

Hoćete i držače za čaše na prednjoj konzoli sa podešavanjem temperature? Dizel je i to imao. Gledah to malo u čudu, ali na kasniji pomen tog detalja ukućanima, mladje dete mi je „kao iz puške“ objasnilo u čemu je potencijalni smisao da zavisno od uslova tu ohladiš ili zagreješ piće ili flašicu vode. Sve je to samo stvar lične percepcije. Opcija po opcija… Zlo za zlom…

Naravno, X7 standardno je opremljen i elektropodesivim svim sedištima. Ništa se tu ručno ne pomera ili podešava (pa ni nasloni za glavu), niti se sedišta drugog ili trećeg reda ručno preklapaju (pri čemu te komande imate dostupne na više mesta, maltene gde god se ta zeteknete), pa ni onda kada putnici trećeg reda treba da udju ili izadju. Taj poslednji detalj u vezi trećeg reda sedišta, ma kako bio uzvišen, malo mi je bio iritantan zbog vremena koje je potrebno da elektromotori lagano odrade svoj posao, jer ćete na “smrtničkom vozilu” to preklapanje da obavite ručno i “za tri sekunde” (a što kod ovog X7 može biti presudno ako putnik trećeg reda (npr. dete) ne kaže na vreme vozaču da želi “da ide tamo gde i car ide peške”).

Za ljubitelje, poznavaoce dobroga zvuka i sluhiste, ako nekome nije dovoljno ozvučenje „Harman Kardon“ (600 W, sa 16 zvučnika), kojim je bio opremljen dizel primerak, tu je i „Bowers & Wilkins“ (1.475 W, sa 20 zvučnika), koji je bio deo opcione opreme benzinske verzije. Tako je to danas, a kako će biti sutra, ko to zna.

Ja se i dalje rado sećam moje velike dečije radosti kada smo one godine kada je umro drug Tito na naš porodični Volvo 244 ugradili “Blaupunkt” ozvučenje sa samo dva zvučnika, koje je bilo snage samo 2 x 8W (ali sam ja tada mislio da “niko na ovome svetu nema bolju muziku”), dok mi danas standardno (navodno „premijum“) ozvučenje mog Jazz-a “znači” najviše utoliko što mi je zbog subwoofera, to jest pojačala u prtljažniku, isti par litara manji. Prosto, svi mi se menjamo.

I mada sam bio ubedjenja da mi “ozvučenje” odavno skoro ništa ne znači, kada sam uz neku baš “dobru muziku” ipak privremeno malo jače “odvrnuo” onaj „Bowers & Wilkins“, stvarno sam bio fasciniran akustičkim doživljajem, kao da sam u nekoj diskoteci. Neverovatno mi je da zvuk može biti onako glasan i čist.

Tek, čini mi se, kao i kod svakog premijuma, samo je nebo granica za opcionu opremu (i konačnu cenu) ovog vozila.

Ergonomija

Ja nisam uspeo da uočim bilo kakvu ergonomsku manu. Naravno, ako ćemo da sitničarimo kao prave sitne duše, svemu mana može da se nadje. Svemu.

I recimo, ne razumem zašto su u vezi radarskog tempomata, kao dela (opcione) „poluautonomne vožnje“ (čime je bio opremljen dizel primerak) podešavanje željene „distance“ do vozila ispred, komande za to podešavanje su izmestili sa volana (i tako to odvojili od svih ostalih komandi tog sistema koje su tu skoncentrisane, mada su tu, da apsurd bude veći, tako ostala i tačno dva prazna i logična mesta za taster „plus“ i „minus“, gde se „do juče“ to podešavalo baš tu) i to podešavanje tog parametra sada prebacili u onaj displej od 14,9“.

I tako, umesto da u vožnji možete, zavisno od željenog nivoa distance, da „na slepo“ samo jednim klikom na volanu povećavate ili smanjujete željenu „distancu“ (kako je uostalom to bio slučaj i na slično opremljenoj Seriji 3 pre restilizacije), vi bi sa ovim novim rešenjem trebalo da skrećete pogled sa puta na ekran, i da učinite 3 ili 4 vezana dodira prstom na različita mesta na displeju (zavisno u kom prikazu je prethodno bio displej). To novo rešenje nije doprinos ergonomiji (i bezbednosti), jer za to vreme pogled vozača nije usmeren na put.

Znam, neko će reći: „Pa, podesi to pre početka vožnje!!!“ Za mene to ima logiku jednako kao i kada neko od vas zatraži da pri spoljnoj povremenoj oblačnosti i promenjivim meteo prilikama, pre početka vožnje za taj dan podesite željenu temperaturu i to podešavanje više ne dirate do kraja te vožnje (pa taman za to vreme Sunce iza oblaka “izašlo” i iza njega se “sakrilo” 100 puta).

Jer, ja tu distancu tokom vožnje podešavam i zavisno od brzine i gužve u saobraćaju i kada je baš gužva pri većim brzinama, što je na primer nedeljom uveče redovna pojava na svim prilazima autoputem Beogradu iz svih smerova, a posebno iz smera zapada, nakon što se pre aerodroma tri autoputa uliju u jedan, kada saobraćaj na poslednjih desetak km auto puta u večernjim satima više liči na stampedo sa tri brze nepregledne kolone (jer tada mnogi kao muve bez glave voze i zaustavnom trakom autoputa) i tada često možete naići i na više lančanih udesa na toj deonici, jer ljudima tada valjda najviše popušta pažnja.

U takvim uslovima stampeda ja “distancu” u samoj vožnji prebacujem na maksimalnu, jer želim da u tom haosu radarski tempomat drži maksimalno definisano slobodno odstojanje ispred mog vozila i da tako izbegnem eventualna moja nagla kočenja zbog moguće iznenadne situacije ispred.

A uz ovo novo rešenje na X7 sa lokacijom komande za podešavanje “distance”, umesto da u tim posebno zahtevnim uslovima ja svoj pogled držim dodatno fokusiranim na drum, eventualno menjanje prethodno definisane „distance“ radarskog tempomata od mene traži da umesto na put, ja gledam u displeje neko vreme? A „do juče“ to nisam morao, jer je ta komanda bila dostupna „na slepo“. To bezbednosno nije korak unapred. Već unazad.

Takodje, iako uopšte nisam pristalica isključivanja Start&Stop sistema, nekada ipak poželim da ga na kratko deaktiviram. Vrlo su to retke situacije, ali, postoje. A za deaktivaciju Start&Stop sistema, i kod X7 opet mora da se “ide u displej”, u menije, submenije…

I da se gleda u displej, umesto na put. Da poludiš… Mada, vrlo brzo (i nekonvencionalno) rešenje tog “problema” je da se tada na kratko, na slepo (samo jednim povlačenjem/klikom selektora automatskog menjača ka unazad), menjač prebaci u Sport režim rada, čime će odmah biti deaktiviran i Start&Stop, ali, čime dobijate i Sport „režanje“ motora, a i nervozu motora pri svakom dodirivanju papučice gasa i kretanju, pa će vaši putnici da misle i da ste neki „baš napaljen lik“.

Ne znam da li bih šta više zamerio.

Motorizacija i pogon…

Što se tiče motorizacije, oba testirana X7 pogone redni šestaci, radne zapremine tri litra, dizel sa 340 ks i 700 Nm, benzinac sa 381 ks i 520 Nm, a oba imaju i ispomoć sistema blagog hibrida od 48 V (snage 12 ks i maksimalnog obrtnog momenta od 200 Nm ).

Dizel ima deklarisano ubrzanje 0-100 km/h za 5,9 sekundi, a benzinac za 5,8 sekundi, maksimalna brzina je kod dizela 245 km/h, a kod benzinca 250 km/h.

Menjač je dobro poznati osmostepeni automatski marke ZF, sa hidrodinamičkim konvertorom obrtnog momenta (naravno, nije u pitanju identičan menjač kod obe verzije, mada su u nekim stepenima prenosa čak i isti prenosni odnosi).

Vozilo ima pogon na sva četiri točka, koji kod svih BMW-a, pa i ovde, nosi tradicionalni trgovački naziv „xDrive“, bez obzira što sama izvedba tog pogona nije uvek ista. Ko baš želi da u realnom vremenu prati koja osovina, pa i koji točak u kom trenutku dobija koliko pogonske snage, može na centralnom displeju da postavi i prikaz toga, posle čega neće imati ni najmanje dileme da je kod X7 u idealnim uslovima trakcije, na tvrdoj i suvoj podlozi, uz neko razumno opterećenje (gasom), aktivan samo zadnji pogon, a da čim, primera radi, jače dodate gas (radi naglog ubrzanja), kao pogonska se javlja i prednja osovina. Ali, dakle, dok pod tempomatom “krstarite” auto putem uz neko razumno opterećenje, aktivan je samo zadnji pogon.

Sve to sa grafičkim prikazom distribucije obrtnog momenta po osovinama (i točkovima) se vidi i na priloženim fotogafijama.

Utisci u vožnji…

Najpre, kome je do bolje akustike i veće tišine, mislim da točkovi od 23″ sa veoma niskim gumama nisu baš srećno rešenje, jer ja nemam dileme da prave veću buku na abrazivnom ili oštećenom asfaltu (ne znam da li je samo do dimenzija gume ili možda tek do modela i do same deklaracija njihove buke, tj. da li je neki drugi brend ili model gume od 23” tiši od one kojom je bio opremljen dizel ).

Tek, buka pneumatika kod benzinca sa točkovima od 22” gotovo da uopšte nije postojala na nekim istim deonicama autoputa tamo gde se jasan zvuk točkova od 23” kod dizela čuo.

Naravno, ti točkovi od 23” smanjuju i udobnost, iako je istina i da dvostruko vazdušno ogibljenje taj problem dosta dobro kompenzuje, ali teško da se čovek ne upita i „čemu sve to?“ i „ko je tu lud?“, tj. zašto se istovremeno poboljšava udobnost skupocenim vazdušnim vešanjem, a onda i urušava tako neudobnim i skupim velikim točkovima?

Ništa manje bitno, zbog uvećanog rizika od lakšeg oštećenja gume ili felne na vozilu koje kao opterećeno može da ima i preko 3 tone (najveća dozvoljena masa je 3.200-3.300 kg), točkovi od 23″ (čija opciona cena zavisno od dezena može da dobaci do skoro 6.500 evra), čak potencijalno umanjuju i duhovni mir samog korisnika (posebno ako je on test vozač kasko osiguranog vozila sa ugovorenim učešćem u šteti od 10%).

Sa izuzetkom tog povremenog problema buke od točkova od 23″, sama zvučna izolacija vozila je toliko dobra, da ne samo da pri većim brzinama na auto putu ne čujete šum vetra, već vam je možda povremeno žao i što pri jačem dodavanju gasa u većoj meri ne čujete zvuk motora. A iako su oba vozila imala „dobru muziku“ (a posebno je benzinac imao zaista izraženu čistoću zvuka audio sistema), najveći deo vremena sam proveo ugašenog audio sistema, pokušavajući da uživam u koliko toliko prisutnom zvuku motora (iako je on zbog propisa o nivou buke toliko prigušen da je to meni veoma tužno).

Ako se postavka režima vožnje (jednim klikom) podesi na „Sport plus“, oba motora počinju veoma nervozno da reaguju na skoro svako jače dodavanje gasa i vozilo tada vrlo brzo počinje da subjektvno dosta jako ubrzava (a, kako i ne bi kada je, poredjenja radi, deklarisano ubrzanje za X7 samo za 4 do 5 desetinki lošije nego za aktuelnu Hondu Civic Type R od 329 ks), kao što pri svakom otpuštanju papučice gasa X7 odmah dosta grubo prelazi u jak režim mašinskog kočenja.

I koliko god ta neposrednost reakcije vozila i jačine ubrzanja može biti i jeste adrenalinski užitak za vozača, taj nivo dinamičnosti zna biti veoma naporan za putnike. I mislim da ako imate putnike u X7, a niste baš sebični, „Sport“ režim vožnje tada uopšte ne treba korisiti (osim eventualno za baš preticanja – ako vam je to zaista nužno).

Zavisno od raspoložanja, meni je u vožnji bio omiljen izbor ili standardan (“Comfort”) režim ili čak i krajnje opušten (“Eco Pro”) režim (u kome ima dosta perioda „jedrenja“, to jest vožnje u leru pri otpuštanju papučice gasa na ravnom). Mada ima dosta smisla i izbor postavke vožnje “Individual” i da se u tom režimu posebno podesi samo na tvrdje vešanje, a da se ostali parametri ostave na nivou koji se odnosi na režim “Comfort”). Stvar ukusa i raspoloženja.

Tek, za moje razumevanje, mada ovaj automobil, sa aspekta dostupne snage, ima potencijala i za dosta brzu vožnju, ja njegovu prirodu vidim potpuno drugačije. Kao krstaricu, za uživanje i neagresivnu vožnju, pri čemu mu na autoputu ni neka veća brzina ne stvara ni najmanju nelagodu bilo koje vrste.

Uostalom, sa masom od 2,5 – 3 tone, vazdušnim ogibljenjem, svojom visinom i klirensom, ovo vozilo po krivinama svakako dosta ljulja i verujem da nije za bilo kakva jurcanja po krivinama. Mislim, može da se proba, samo, ne znam gde će da se to završi.

Možda je verzija M60i i za to jurcanje po krivinama i podesna. Možda. Ali, ne verujem ni da bih je na taj način probao. Verovatno bih i tu nastojao da još više uživam u zvuku V8 motora, a što mi nekako potencijalno deluje mnogo privlačnije kao osobina od nešto boljeg ubrzanja (4,7 sekunde) ili veće maksimalne brzine (260 km/h).

Recimo i da je sam upravljač dosta neposredan, a da se kočnice veoma lepo doziraju.

Verziju s motorom V8 je vozio Zvezdan pa će i on izneti utiske kad kucne momenat

Menjač se „lepo snalazi“ i fino prebacuje stepene prenosa. Ako nekome znači, iz stanja mirovanja pa do brzine od 100 km/h pri forsiranom ubrzanju dizel stiže u trećem stepenu prenosa (u četvrti stepen prebaci negde na oko 110 km/h). Benzinac nisam tako probao. Znam da je mnogima ovaj ZF-ov menjač svetinja i nemam ja tu šta da zamerim, ali, iako nisu ista klasa (pa je to možda i smešno pomenuti u ovom testu), ja ipak moram da kažem da se meni dosta dopao način rada menjača sa dvostrukim kvačilom kod aktuelnog BMW-a X1 i 2 Active Tourera.

Mada su sve to samo finese, pri naglom dodavanju gasa do kraja, dizel hoće da odmah mnogo više “cimne” od benzinca (i da baš jače odmah “udari u ledja”), a što je verujem posedica različitog maksimalnog obrtnog momenta (700 Nm i 520 Nm), odnosno, činjenice da u području nižih obrtaja (koje područje rada motora će verovatno biti prisutno kod oba vozila ako se vozi ležerno pre nego se gas pritisne do kraja), dizel tada već ima razvijenu značajno veću snagu od benzinca. I mada to čini dosta grublje, on inicijalno svakako nešto brže kreće u juriš.

Ali, same deklaracije jasno kažu da čim se oba malo “zavrte”, benzinac (zbog veće maksimalne snage) u daljem ubrzanju lako “ispegla” taj inicijalni zaostatak u odnosu na dizela (i pobedi ga “za sitno”). Znači, ako ste eventualni ljubitelj “letećih startova” i želite da se tim “sportom” češće bavite i sa X7, mnogo će vam to biti prijatnije sa benzincem.

Nezavisno od toga, mada dizel zaista radi savršeno, lepoga je zvuka, bez ikakvih vibracija, nekako mi se čini da benzinac u svemu tome mnogo rafinisaniji.

I pošto sam ipak pristalica malo ležernije vožnje, ja bih ipak “glasao” za benzinca kao pogonski agregat u X7, pa i uz cenu nešto više potrošnje.

Na kraju utisaka o vožnji, rekao bih i da u urbanoj upotrebi testiranog benzinca nisam osetio neki dodatni hendikep zbog toga što nije bio opremljen opcionim upravljanjem na zadnjoj osovini kao dizel verzija.

Znači, ako ste svesni šta vozite, siguran sam da ćete zaista mnogo uživati u vožnji modela X7.

Pohvalio bih…

Posebno mi se dopalo što je u režimu aktiviranog sistema poluatonomne vožnje BMW učinio sve da umanji moguće posledice i rizike ukoliko bi vozač iznenada sa bilo kog razloga (npr. infarkt ili slično) izgubio svest i mogućnost da bezbedno zaustavi vozilo. Jer, nakon što bi takav vozač izgubio moć upravljanja, sistem bi ostao aktivan, a na kraju bi bezbedno sam zaustavio vozilo.

Za svaku pohvalu!!!

Na taj način, BMW je istovremeno „doskočio“ i vozačima koji pokušaju da na duže vreme sklone ruke sa upravljača, a ne preuzmu ponovo upravljač i upravljanje ni nakon više ponovljenih upozorenja tokom 15 -20 sekundi, a koja imaju svoju logiku i redosled, u vidu raznih signalnih lampica, zvučnih ili tekstualnih upozorenja (najpre ide upozorenje „Take over steering„, pa „Take over steering immediately“ i za kraj „Inability to drive detected. Emergency Stop„), a naravno, svo to vreme „poluatonomna vožnja“ je potpuno funkcionalna i vozilo „samo upravlja“.

No, ako vozač sa bilo kog razloga posle svih tih upozorenja ipak nije preuzeo kontrolu, pale se svi pokazivači pravca, uz poruku „Emergency Stop. Vehicle is stopping...“.  I vozilo počinje samo da koči i zaustavlja se bezbedno – osim ako tokom toga napokon ne preuzmete upravljanje. No, čak i da preuzmete upravljanje, sistem vam neko kraće vreme posle tog „incidenta“ uopšte neće dozvoliti da opet aktivirate „poluatonomnu vožnju“.

Imate i par vezanih fotografija sa svim tim porukama i upozorenjima.

O potrošnji…

Dizel verziju sam preuzeo sa životnim prosekom potrošnje od 11,1 litara na 12.370 km (i prosek brzine oko 33 km/h), a sa njom sam prešao oko 500 km (možda i 1/5 po gradu) uz prosek potrošnje 8,0 (i prosek brzine oko 48 km/h). Uglavnom sam krstario i na autoputu se kretao u granicama dozvoljenih brzina. Pri brzini od 130 km/h troši nešto ispod 8 litara. Za zabeleženi “životni prosek” potrošnje ovog vozila (koji je gori nego li WLTP deklaracija za to vozilo u najneekonomičnijem WLTP ciklusu), treba ipak imati u vidu da je u pitanju testno vozilo, tako da sam siguran da se sigurno dosta koristio u jačem ritmu od uobičajenog.

Što se tiče benzinca, pošto sam se sa samim vozilom detaljno upoznao vozeći najpre dizela, sa njim sam prešao značajno manje (možda nešto preko 100 km, od čega oko 80 km van grada), tek da uočim razlike u vožnji i reakcije pri naglim ubrzanjima. U čisto vangradskoj vožnji sam imao prosek potrošnje 8,8 (i prosek brzine oko 72 km/h). Sa jedne strane, možda je imao nešto lakšu testnu rutu (čisto ravničarsku, za razliku od dizela), ali je i bio veći udeo autoputa, uz napomenu da pri brzini od 130 km/h troši možda oko 9,5 litara. “Životno”, ima prosečnu potrošnju od 10,8 na dosadašnjih oko 1.470 km (i prosek brzine od 44 km/h).

WLTP deklaracija potrošnje za mešoviti ciklus za dizel verziju glasi 8,6-7,7 litara, a za benzinca 10,7-9,6 litara (sve zavisno od opreme i dimenzije guma).

Imajući u vidu masu, čeonu površinu i snagu ovih vozila, potrošnja mi ne deluje preterana, posebno ako se prisetim da sam sa svojom davnom Suzuki Vitarom (mk1), mase svega 980 kg, dužine 363 cm, sa benzinskim motorom 1,6 od 75 ks, tokom prvih 100.000 km imao prosek potrošnje od 10,8 litara.

O cenama…

Mislim da osnovna cena ovih vozila nije toliko važna (jer je tajna konačne cene uvek samo u opcijama), ali, recimo da za benzinca cena startuje sa oko 110 hiljada evra, dok će vas prelazak na dizel verziju koštati dodatno oko 9 hiljada evra, a sa dizela na M60i još oko 26 hiljada.

A iako nisu istu klasa, koliko sam ja bio sposoban da to procenim gledajući i neke aktuelne konfiguracije za taj model, čini mi se da je cena jednako motorizovanog i slično opciono opremljenog modela X5 neznatno niža od cene modela X7 u takvoj opremi.

X5 xDrive40i Zvezdan 14.05.

Zavisno kako to posmatrate, to možda ima, ali i nema neke logike, jer su to ipak vozila iz dve različite klase. Ovo je samo moje zapažanje, a ne sugestija da je “bolje uzeti” jedan ili drugi model.

Kod dizela je jednostruki završetak izduvne cevi sa svake strane, dok je kod benzinca dvostruki levo i dvostruki desno

Umesto zaključka…

Nisam načelno baš detaljni poznavalac SUV F segmenta (u odnosu na neke druge klase), ali, kako je tu veoma malo konkurenata, mislim da kupac iz te klase treba da kao mogućnost svakako sagleda i model X7. Činjenica je da po ulicama Beograda ima već dosta primeraka redizajnirane verzije modela X7 (neki dan ih tokom samo jedne kraće gradske vožnje videh čak četiri primerka), a što svakako znači da je relativno dosta ljudi u tom modelu već prepoznalo “najbolju kupovinu” u toj klasi. Sad, da li je to argument “za” ili nije, za slobodnu ocenu je.

Pa, ko šta voli, nek’ izvoli.

Šta me je nasmejalo…

Mada je ovaj X7 ogromno vozilo i veoma moćna mašina, njega je skoro pa veoma lako zaustaviti, pa i kada to uopšte ne želite. Naime, kada eventualno sidjete sa puta (kao što sam ja malo “zalazio u šumu” radi fotografisanja), dovoljan je samo jedan maslačak ili drugi cvet, pa da senzori BMW-a detektuju prepreku i automatski “ukopaju vozilo”. I ma koliko vi “stiskali gas” (i rasli obrtaji motora), ovaj ogromni BMW sam neće “zgaziti maslačak”… Na vama je tada odluka šta ćete, da manuelno isključite senzore, “zgazite” onaj cvet ili da se vratite…

Što na to u šali reče jedan drugar: “Kao opcioni Off Road paket treba da ponude trimer za travu ili slonića Ćiru u gepeku“.

Za kraj…

Greh bi najveći bio reći da mi je bilo teško voziti ova vozila i da u tome nisam uživao. Jer, blago rečeno, mislim da samo “lud čovek” ne bi uživao vozeći ove krstarice. Osim povremeno u uslovima gradske vožnje i gužve (što mi se dešavalo sa dizelom), tamo gde su ulice bile jako uske, a uz to negde i visoki i jako oštri ivičnjaci (sa tragovima mnogih koji su za njih već bili “zapeli”), a kojih ivičnjaka me sa ovim felnama od 23” bilo strah koliko i “zmije šarene”.

U tim trenucima sam se zaista pitao “A zašto je meni sve ovo trebalo?” Istina je da sam tokom vikenda kada sam testirao ova i druga vozila uspevao i da prošetam meni dragom Fruškom gorom (pa i da kao pešak stignem do omiljenih Srnećih i Dumbovačkih vodopada i ko zna gde još), pa i da provozam bicikl (samo svako preuzimanje i vraćanje vozila je podrazumevalo i oko 25 km vožnje bicikla, što mi se posebno dopadalo), ali me u kasnijoj analizi fotografija i zapisa bord kompjutera zaista malo užasnula spoznaja da sam za upravljačem dizel verzije X7 tog vikenda proveo više vremena od onoga koje mi je i po najvećoj letnjoj gužvi potrebno da iz Beograda stignem do Boke Kotorske…

Ali, to je tako u životu – ne može nikada “I jare i pare.”

Aleksandar Dragović

(2299)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

135 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Za cijena je skočila ovom konkretnom primjerku zato što ga je testirao maestro 🎻 moron. Nisi svjestan, ali i svoj primjerak bi sada, zbog ze činjenice, mogao skuplje prodati 😉😀

Izmenjeno 9 meseci pre od strane BB
BB

Ovim pogledom ma vrata prtljažnika evocirah uspomene na Citroen C2. Nosam imao problema da dohvatim stvari „u dubini“ 😜. A sjećam se i situacije gdje je na donjem poklopcu „ugravirano“ Max 110 kg i ja sjednem na poklopac a žena drekne na mene: Ali ti imaš 115 kg 🤣😂
I ja spustim težinu na 106, ali prodamo C2… 😜

Uglavnom, dosta praktično rješenje, pogotovo što je sva oprema (trougao, prva pomoć, itd) stajala u taj donji poklopac (imao pregradak sa vrtaašcima)

moron

Neverovatno, ali istinito – nisam imao pojma za tu osobinu kod C2 😊 Što se tiče (telesne) mase (i nosivosti zadnjih vrata), sve je to uvek relativno šta je „puno“, a šta „malo“ … 😊 Elem … Posle samo oko predjenih 1.000 km sa e-bajsom ( koji vozim maltene samo jednom nedeljno, čisto za zdravlje baterije), došlo je do pojave čudnog zvuka povremenog zveckanja, ali i malo slabije kočione sile, kada sam utvrdio da mi je od 6 šrafova koji drže zadnji kočioni disk pričvršćen za felnu, „ispalo“ (bukvalno) 4 komada, a da su preostala 2 komada takodje malo olabavljena… Pročitaj više »

BB

Kod mog električnog bajsa, motor je direct drive u zadnjem točku, pa ima mogućnost motornog kočenja (i dopune baterije), tj osjećaj je moćan kad imaš „retarder“ kao na kamionu… 😀

Njegova Visost

Na 1 93 imaš 76 kila? Jedes li šta? Meni moj drug Hasan reče da jedeš ko obelisk, kad ono…🤓

Laki

Svaka čast junače, stari šofer malo gleda a puno vidi.

Njegova Visost

Nagrada onome ko ovo pročita, zaspah kod druge rečenice. Skrati ga, brate. Btw, imal tu išta drugo osim Musine gore? Pa daj odpeljaj ta auta nekamo, vrati se vozom i skuhaj ručak, ljencugo jedna 😜
Pošte su gume za ove babuškaste spodobe iz Minkena?

moron

Pogledah i ja (u startu) iz znatiželje cene guma i rekao bih da su „šarene“. One od 22″ su „oko 500″, zavisno od brenda i modela. Gume od 23“ nisam našao ( gledah samo na dva sajta ). A ima i dosta slika – baš zbog onih koji ne vole previše da čitaju 😊 Znam da je ovo što ima predugačko i tu imate „moje izvinjenje“. Drugi put ćemo barem „upola“ 😊 Ali, veruj mi, moglo je o ovim vozilima da se napiše i dva puta više. Zaslužuju ona to. Što se tiče „sporne lokacije“ ( „ima li išta osim… Pročitaj više »

Njegova Visost

Dje onaj Šeki? Pa kakvi ste vi drugovi redakcijski, što ne uzmete auto neko i fino test so Pariza na 3-4 dana ili koji više , pa druženje sa sekijem, pa da snimiš video ( e pohvale na umetanje videa ali i on je kriminalan, daj go pro kameru na celenku i snimaj iz prve perspektive ) malo Pariz ovo ono ..a on do Fruške gore….pa ni do Hasana na ćevape da odete, iZem ti test, ako bi on pohvalio auto, onda znaš da valja, vako….više -manje.🤓 P.s. htjedoh napisat kod sekija na tečaj fotografije al mi kanuo desert na… Pročitaj više »

Izmenjeno 9 meseci pre od strane Njegova Visost
moron

Pošto je on u to vreme trebalo da bude u Srbiji, „Bog mi je svedok“ ( a i Peki može da potvrdi) da sam predlagao Pekiju da se sretnemo na FG prilikom testa BMW-a X1, da i on provoza onaj X1 i da napravimo i zajedničke fotografije ( pa i da on da neki svoj sud o tom vozilu ). Na žalost, sudbina nije htela … 😊

Njegova Visost

En, čekaš napaćenog gastarbajtera da dodje, umjesto da ti iz domovine odeš malo do njega, napraviš putopis, strpas i ovog Zvekija i na tečaj fotografije. Ima se u Parizu šta slikati, vjeruj mi na riječ. Pa nije skupo, valjda, a vamo se bmw i Honde i razna splovila kupuju…biće dobra zabava (čujem da je Šeki šaljivdžija), a mi imamo šta za citat…Ako matori Šeki može nabit u jednom danu par hiljadarki, valjda morete i vi bez kuhanja večere..(a nikako ih čovjek nagovoriti na neku akciju , rostiljadu na Musinoj gori , vikend u Parizu i posjet diznilendu, ljetovanje u turskoj,… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Pa ja nisam kao pojedini mudraci, auto eskperti koji kupe auto pa mu posle tri sata sve po spisku. Ja kad kupim, prvo izaberem, probam, mozgam, pitam ženu :), pitam decu, opet piram ženu, pitam druga, drugaricu, pitam sebe…i sam sebi potpišem. Nisam nikada testirao auto koji nisam kupio, e tome bih sve po spisku ko Piroški Mazdu CX5 🙂 ali ja bih makar objektivno, a ne troši 15 litara, ima 3 tone i niko neće da je kupi u Srbiji. Što se tiče puta u Pariz ili makar NP, ko če tu da plati gorivo? 🙂 Da može drug… Pročitaj više »

Njegova Visost

Ma nemres samo probat, trebaš umočiti koji put više da bi Skonto šta fali, ja gledao testove svi hvale i hvale….e kad sam počeo da vozim, prvo sam bestimao par sati svim testerima sve po spisku, trebao sam tebe slušati pa ili hondu ili mazgu al ipak hondu…al prodaše mi…a onoj dizelki sa automatskom tek nakon mjesec skinuli cijenu …šta ćeš…nemre se, nema se.
Diktatura, počeli po dva bmw sedmično…kad se sjetim da je onaj Dacie tako izbacivao…slabo mi dodje.🤓😜

moron

BMW diktatura? Misliš da ja nisam pokušavao (u ime AR) doći do testnih vozila drugih brendova? Nemaš pojma koliko puta sam pisao, odlazio, vreme svoje gubio, pri čemu sam posebno „targetirao“ one brendove koji u FR Pekiju na daju na test vozila tog brenda, uz ubrazloženje da za test vozila tog brenda AR treba da se obrati uvozniku u Srbiji. Ovo ti je jedan od negativnih odgovora: ———- Forwarded message ——— Од: Date: сре, 9. нов 2022. у 10:02 Subject: RE: auto test ( „Auto Republika“ ) To: Aleksandar Dragovic Poštovani Aleksandre, Hvala što ste zainteresovani za saradnju sa kompanijom… Pročitaj više »

BB

Ako dođeš u BL, dam ti Mokku da testiraš, naspem gorivo i plaćam ćevape… Dovoljno? 😀

moron

Verujem da ni tada svima ne bi bilo pravo … 😀😀😀

J4ZZ3R

Nema sad smejanja, nego put pod noge pa za Banjaluku, pa Mokkom lepo do Pariza i da mi doneses taj domaci sok od grozdja, makar do Beograda 🙂

BB

Možeš doći i na biciklu 😂
Samo ćeš više ćevapa pojesti 😜

moron

Da do tebe može „Putem AVNOJ“-a ( koga je drug Tito svečano otvorio, mislim 1973. ), došao bih i bajsom, da obidjem spomen domove:

– Prvog zasedanja ZAVNOBIH-a,
– Prvog zesadanja SKOJ-a
– Prvog zasedanja AVNOJ-a,
– Drugog zasedanja ZAVNOBIH-a,
– Drugog zasedanja AVNOJ-a …

I tako redom …

A to tim putem ide idealno bajsom. Samo lagano …

😊

Njegova Visost

I šta se čeka?!?!? Strpaj to u gepek Honde i daj malo života….što se ne ugledas u Sekija…vagabundo! I hoću slike sa svih tih mjesta

J4ZZ3R

Imaš li i fotoaparat? 🙂

BB

Telefon 😜

Njegova Visost

Koji….aaaaaa, kad će test berlinga?

Izmenjeno 9 meseci pre od strane Njegova Visost
BB

Svaki dan ga testiram, ali mi se ne da napisati 😜

Njegova Visost

I neka…pa da ljudi pitaju isto kao i za ovaj BMW : stvarno, koliko malu cunu moras imat da bi ovo kupio :)))

Njegova Visost

Šta će ti njima, vidiš da ne znaju, ima kod sekija pa bježe od njega ko djavo od tamjana

Laki

👍👍

Njegova Visost

Ma neće taj dalje od Fruške gore, toliko mu lanac dug, ne pušta žena 😜inače će večeru i ručak kuhati

Izmenjeno 9 meseci pre od strane Njegova Visost
J4ZZ3R

Trebao si im i amortizaciju tj gubitak vrednosti zbog pređenih 500km platiti 🙂 E svaka ti čast, ali ozbiljno! Ja znam da si ti i oprao onu Hondu Civic koju si testirao i to svojerucno.

moron

Čak i kada bih ja ovim distributerima moje utrošeno „vreme vožnje“ dao gratis, a fakturisao im samo po 5 Eur po jednom času vreme koje sam utrošio za fotografisanje vozila (pa i estetsko sredjivanje vozila pred fotografisanje ), kao i vreme za pisanje teksta i još neke usputne stvari, ja bih bio bogat čovek 😊

Njegova Visost

S kim se ti svadjas? Zar ne vidiš da te se podjebava (bar ja) a on ozbiljno…e vala otkad si otišao u novinare nisi isti.

Izmenjeno 9 meseci pre od strane Njegova Visost
Njegova Visost

To će mi bit sljedeći Nik, auto mudrac…ili tako nešto

Njegova Visost

500 eura po gumi???

moron

Pa, ja za Yarisa jesenas platio oko 500 evra set all season guma od 16″, a isto toliko sam za Jazz-a zimus platio set zimskih od 16″ ( oba puta GoodYear).
Neće valjda isto toliko toliko da bude i set brendiranih guma od 22″ ? 😊

BB

Kakva je to ljubav prema skupim automobilima ako ne osjećaš bol? 😜😂🤣

Njegova Visost

Lele …ja za kladu trošio 50tak eura po gumi, za ovo smeće moram 130eura….a ovaj na jarisa toliko…onaj u americi se u krevetu okreće! :)))) Slabo mi dodje, bol što reče BB

moron

Izvinjenje, slagao sam malo, bez (mnogo) zle nemare. 😊
Sada pogledah u aplikaciju i gume za Jazz nisam platio 500 kako sam gore napisao, već 472 evra …
A gledah sada i nisu ni za Yarisa bile toliko (500), već nešto sitno manje, oko 450.

M M

Ček, pa šta je bolje na „uporednom testu“?
40i ili 40d ?

Ruku na srce, jako je dobro opisano gde koja glava stane a gde ne….
Što meni nije od presudnog značaja, to jeste nije uopšte od značaja.
BMW ima dušu – srce, nije to Mazda – Honda.
Greota je to posmatrati na ovako banalne načine

M M

Neki dan sam komentarisao, da ko kupuje ovakav premijum automobil, za njega ne važe realni i racionalni parametri. Tu važe drugi kriterijumi. A pod jedan, potrošnja goriva bi tebalo da bude skoro nebitna, benzinac bi bio prestiž ako se može nositi sa dizelom. A ovde izgleda da (skoro) može. Pri tome dizel je postao „demode“. Ako bi se i tražila razlika, vidi se u brdu + za dizel. Na autoputu + za benzinca. To ako bi racionalno razmišljali. Pri tome, koliko god bi se potapao gas (kako kaže tester) automatski menjač uštoji tih dizelskih 700Nm, zaštiti i sebe, kvačilo ceo… Pročitaj više »

Izmenjeno 9 meseci pre od strane M M
J4ZZ3R

Voliš ti mene potkačiti čak i kad nemam ništa sa ovom te(k)stom. Ali ti tvoje ponašanje su dokaz da su moji testovi pogodili u sridu. Imam svog ličnog hejtera! Wow! Vidi, ono kako ti razmišljaš razmišlja moj najmlađi sin od 13 godina. I nemam ja ništa protiv tvog ugla razmišljanja, ali to da ti želiš da svi ostali razmišljaju kao ti (tj konjske snage i njutnmetri, reli, bituebo, ubrzanje, wow) i to je vec agresija,a sa njom ode frustracija, mržnja i sve što je prati. Jeste stari, ja se oduševljavam sa Hondom od tri klipa i oduševljavam se sa Mazdom… Pročitaj više »

M M

S tobom o ovome nisam vodio diskusiju. Nego je Moron neki dan testirao „neku“ Hondu s 3 klipa, a postao je veliki pobornik Mazd-ice asmatičarke.
I sa nekim „lazarom“ vodih diskusiju, kojji je valjda vlasnik asmatičarke 120 ks (još samo malo pa premijum).
Tek s tobom veze nema, a i ne uzimam te za ozbiljno uopšte,

Moron mi neće zameriti…..nisam ni ja mnogo bolji, razlika je što ja ovakve slične često vozim (samo Audi uglavnom), a ista je što ga ne posedujem

J4ZZ3R

Mrn nikada nije testirao Hondu sa tri klipa, ali pozdravljam tvoj odgovor. Ispao si pametniji od mene. To je pravi stav. Dobio si plus od mene

moron

Ja nikada nisam pisao „test“ Honde sa 3 cilindra. Niti Honda ima tako nešto danas u ponudi za Evropu.
A jesam je vozio, za svoju dušu.
I jako lepo ide. Odlično.
Kao i mnogi drugi motori sa 3 cilindra, pa i onaj BMW 218 AT koji jesam „testirao“.
I odmah da znaš, za neki naredni period sam aplicirao za test još nekih sa 3 cilindra, benzinac i dizel. Nadam se da će to biti.
Kao što će biti i nešto što nije BMW.

M M

Evo ovo je bilo neki dan:
https://autorepublika.com/2023/05/17/ar-test-honda-civic-advanced/
Mislio sam da je 3 klipnjak, ali je „Atkins“, 4 klipa asmatičar. Samo ga čupa ovo „Atkins“ 🙂

moron

A ja sam mislio da ćeš ti ovom BMW-u „da zameriš“ što ima onaj „cajger“ za „angažovanu snagu“ 😊 Šalim se, ne zameri. A oba ova BMW su zaista (meni) fascinantna motorizacijom i mogu samo misliti kakav li je onaj M60i sa V8 od 4,4 litra. Da li je i kome prijatniji dizel ili benzin, samo je to stvar ukusa. A četo i samo trenutnog raspoloženja. Ja svakako nisam mrzitelj dizela. Naprotiv. Ja dizele volim zbog nekih njihovih osobina, jer za njih načeno važi ono pravilo (koje si i sam pomenuo ) „da ne osete brdo“. Ali, ni ovaj 3,0… Pročitaj više »

M M

Nisam primetio cajger (doista).
Vidim da je to u EKO modu, tako da taj blesimetar ima svakakva pokazivanja.
Moj Megan iz 2016. god, ima pokazivač angažovane snage i obrtnog momenta. Što bi rekao čovek, „naprednije“ od ovoga 🙂

Vozio si ga u ECo modu ? 🙂

Uzgred, nije problem za one prave vlasnike vakih krstarica potrošnja, nego obično mali rezervoar. MOra da se keca svakih 500-600km po pumpama, dok ja s Oktavijom, obično pređem 1100 bez zaustavljanja na točeće mesto. To ih najviše nervira 🙂

moron

Sa mnogih fotografija možeš da vidiš i da sam ga vozio u „Sport Plus“ modu 😊 Vozio sam ga u svim modovima i mislim da ga ( ako imaš putnike u kolima ) nikako ne treba voziti u Sport Plus-u, a ako to ipak činiš, da (sa dizelom) treba biti jako pažljiv pri jačem dodavanju gasa. Ja nemam dilemu da je onaj ZF menjač perfekcija o svetu te vrste menjača, ali, veruj mi, u kombinaciji sa onim momentom dizela, kada „jedriš“ magistralom, pa si u ravnici na niskim obrtajima ( jer on 80-90 ide „na vrhu gasa“, sa smešmo malom… Pročitaj više »

M M

Slušaj, to je ozbiljan auto. Ne može se gas uvek „patosirati“. To je osetljiva komanda na takvim vozilima koja se nežno dozira. Ako je tako, taj dizel je mnogo ubojitiji u startu, bez obrira na vreme od 0-100. Tako kad bi vozio one nešto starije motorcikle, ti odma nadrapio :), ili neki starij iauto bez kontrole proklizavanja sa moćnijim motorm, ESP i sl pomagala. Zato i ne trena voziti u sport modu. Taj auto nije za ono zašta bi ga ti smatrao. Tek žalosno je što je „čardak“, inače pun pogodak. Zapammti, nema viška snage, i obrtnog momenta, samo treba… Pročitaj više »

moron

Ja nigde nisam napisao (ni u tekstu, ni u komentaru), niti sam pomislio, da ovaj BMW treba voziti na način koji podrazumeva „česta patosiranja“ (iz niskih obrtaja), već sam napisao da ćeš upravo u toj situaciji primetiti najveću razliku izmedju izmedju dizel i benzin verzije i da će ti trenuci (u samom početku, zbog inicijalnog jakog „udara“ i „cimanja“ ) biti nekako neprijatniji kod dizela. Za mene, u svakoj varijanti motorizacije, ovaj X7 je velika ladja za prelepo krstarenje … I ako se lepo dozira gas ( pa i pri jačem ubrzanju ), kao i ako je vozač svestan šta… Pročitaj više »

Lazar

Nisam ja neki „lazar“ sa malim pocetnim slovom , ja sam Lazar Bojanic .
Ako si zaboravio a vidim da jesi ja sam bivsi vlasnik dve asmaticarke a sada vozim CX-5 Carbon Edition Turbo 2.5 sa 250 KS .

Kako se ti krijes iza pseudonima , sto je skroz OK , molim te da postujes tudja prava imena.

Hvala unapred.

M M

Ti si ovde „Lazar“, ili „lazar“, nige ne piše Bojanić, ili Koviijanić…. Ja se ne krijem iza nick-a MM, već sam ja Mad Max i glavom i bradom. Pre toga bio Car Expert, a pre toga mange….. Sad vozim Oktaviju A8 VRS sa 245 ks (2,0TSI). I još jednu Oktaviju Ranije sam vozio i Mazdu, i mnogo šta Inače, u slobodno vreme „testiram“ vozila, koja ti verovatno nisi imao prilike da sedneš. Malo drugačija i mnogo brža. I nemoj se kur***čiti s tom „Mazdicom“ jer je ovde reče punokrvnom premijumu a ne o japanskoj konfekciji. I da ti odgovorim na… Pročitaj više »

Lazar

Mnogo toga si ti bio sudeći po raznim nick-ovima …

Na tvoju konstataciju :
„I da ti odgovorim na ono tamo pitanje. Naravno da sam vozio slične Bembare ovoj, malo starije doista, ali slične“ ću ti odgovoriti novim pitanjem :

Koji sličan BMW model si vozio kad je X7 relativno nov model i izrazito veći i teži od dosada najvećeg X5 ?

M M

Da X5 prethodna generacija dizel razni od 260 do 310, a i ovu novu sam samo probao na kratko sa benzincem kao u ovom gore testnom i da otkida otkida. I to je preko 2t auto, kolko mi se čini.
I mnogo šta drugo, od Audija raznih klasika
Vozim i Q7, blindirani oko 3,7 t, sa atmo 4,2 sa stejdžom od preko 400ks..

M M
Neko sa strane

Ukoliko se da verovati Vikipediji, ovaj menjač podnosi 1000 Nm obrtnog momenta tako da nema potrebe da ‘štroji’ tih 700Nm.

Inače, vidim da se ovde spominje naglo „potapanje gasa“ do kraja, „patosiranje“. WTF???!!! Od ovakog vozila očekujem da sve što može da me snadje u normalnim uslovima saobraćaja on odradi sa nekoliko stotina obrtaja gore-dole, sa mojim blagim „vrpoljenjem“ palca desne noge. Upravo je poenta luksuznog vozila u tome da sve zadatke odradjuje sa lakoćom i bez ikakvog napora. Ukoliko je potrebno ili poželjno „potapanje gasa“ do kraja, onda smo mi u nekoj drugoj, za mene sasvim pogrešnoj priči.

M M

Pa baš zato i može da menjač „podnese“ 1000Nm To i pričam. Tu su kontrolisani trzaji, to jeste udari. Za klasične automobilske menjače i 400Nm je mogo. Zato nikad nćeš naći ovakve motore sa manuelnom – mehaničkom transmisijom.
To što ti voziš na „liz“ gas je OK, vozim i ja tako većinom, ali čemu BMW ako ga ne opleteš?

Neko sa strane

A po čemu je ovo BMW kako ti (i ja) zamišljamo BMW osim po znački pa da ga opleteš? ‘Ultimate driving machine’ sa šta napisaše, 3200-3300 kg i 1,8m visine? Neće da bidne! Ovo je drumska krstarica koja treba da je u stanju sve uslove legalne vožnje obaviti na kako ti kažeš „liz“ odn da motor ne oseti.

M M

MOže ovo da pegla dobro po krivinama. Malo se vratiš u realnost kad koči, mada zna da otkoza ceo ako se pogubiš, posebo za ljude koji nisu naučili na brzinu. Brzina je nešto što se svikne, do neke granice, a nju kad pređeš onda je često iznenađenje. Recimo, peglam standarno po putevima do nekih 160, preko kad uzmen nešto što puni preko 200++, shvatim da postoje krivine koje do tad nisam viđao i shvatao. Treba se prilagoditi. Ove Bembare su pravljene za autoban. Rođen za to, da krstariš sa 200+. Kod mene prošle godine izginuše 4 momka u sličnoj Bembari.… Pročitaj više »

BB

Pa kad imaš takav primjer ishoda nasilnika čke vožnje (prema sebi i drugima) čemu tolika jurnjava? Šta kad se nađe koje zrnce pijeska na cesti?

Lazar

Probao si pa nam prepricavas utiske?
Mislim na ovaj deo da ne bude zabune :
„MOže ovo da pegla dobro po krivinama. Malo se vratiš u realnost kad koči, mada zna da otkoza ceo ako se pogubiš, posebo za ljude koji nisu naučili na brzinu“

Njegova Visost

Mora da razumiješ morona, ostario mačak čije je vrijeme za zamjenu a ne restajling, od čitavog svijeta on smije samo Fruške gore i onda ona hondica ima 200tinjak nm i kad iz takvog stanja sjednes u kamion i 700 nm i onda opet samo do Fruške gore a ne do pazara…fakat, kako da nisi poželio stisnut gas na autoputu pa makar i 140 pa lagano a jedno par stotina km do ćevapa u pazar …znam,znam, zajebavam samo , uzimao sam i ja tudja auta na test i preznojio se a kamo li da uzmem 170k auto, pa mene su iz… Pročitaj više »

Izmenjeno 9 meseci pre od strane Njegova Visost
moron

😊😊😊

Lazar

Stanislave …preterano , znaš ti već šta !

Kitittelj

Svakako je onaj M paket po meni ogavan, doplatiti 26000 e za njega je ludilo, a plus mi je lepsi benzinac sa hromiranim detaljima i svaka cast na izboru, da se ja pitam i ja bih preskocio M paket u ovom slucaju. Bravo za test i pozdrav iz Nisa!

moron

„Ček, pa šta je bolje na „uporednom testu“?
40i ili 40d ?“

Pa, piše jasno u testu: “ … ja bih ipak “glasao” za benzinca kao pogonski agregat u X7 …“ ( u delu kod utisaka iz vožnje )

BB

Kad će uporedni test bilo čega sa Mazdom? 😜
Izgleda kao da M M održava auta Piri 😂🤣

Njegova Visost

Kolika je razlika u potrošnji? Nisam čitao…ako ubrzavaju isto, a dizelaš imaš Pun kuki momenta više, s obzirom da su kamioni, ne znam šta će benzinac tu.

moron

Recimo da je razlika u potrošnji „oko 2 litra“ u sličnom režimu ( piše ti i to u tekstu 😊 ), znači, zavisno od uslova od oko 1 do 3 litra. Ali, da si kupac ovih novih kola, koja su, zavisno od motora i opcione opreme, recimo, 130-160 hiljada evra , za koja kola svake godine plaćaš osiguranje, registraciju, servisiranje, neku garažu …, a godišnje prelaziš 20 hiljada km ( što mislim da je i previše za većinu kupaca ove klase ), bilo bi ti zaista bitno da li si godišnje dao 500 evra više ili 500 evra manje za… Pročitaj više »

Njegova Visost

Kojim trikovima on troši tako malo u odnosu na dizel , isključivanje cilindara? Onda ta tvoja logika za dizel nikad ne bi imala smisla tj ne bi se nikad dizel ugradjivao u kamione neg bi svi furali benzince. Uostalom , ako imas firmu kupis ovu nakaradu samo da ne daš vise poreza državi, stavljaš kineske gume i naravno da gledaš koliko troši jer da nije tako ne bi kukao poslije na cijene servisa, pad vrijednosti kamiona i slično. 500€ ti je na mjesečnoj bazi razlika a ovaj benzinac ima da pije brat bratu 4 do 5 litara vise pa da… Pročitaj više »

Njegova Visost

A to je dildovani benzinac?

moron

Ima i EM od „čak“ 12 ks 😊

Njegova Visost

U je…

BB

Kod nas (Republika Srpkska) porez na dobit je 10% (i kad se podiže dobit nema poreza na dohodak) a putnički auto nije odbitna stavka ni za porez na dobit ni za PDV. Neki pikap bi bio, jer je teretni. U Sbiji je taj porez 15%. U EU taj porez je dosra veći, ali imaju poreske odbitke na sve svašta i onda se kupuje sve i svašta da bi se „spasli poreza“, u suštini opet ga plačaju BMW-u, Mercedesu i ostalim firmama… Za temlje proizvođače vozila to je OK, a ta one koje nisu to je prilično loše.

BB

Pa mogu te nove stvari i da imaju manje kubika i ukupno gvožđa u sebi. A cilj poreske politike je novo zapošljavanje i vraćanje para u privredu a ova sprava ne ulazi u tu kategoriju.

Njegova Visost

Ma na zaradu ti država uzme 48% pa ti gledaj…znači, ako si dobio na lutriji 100 000 eura draža sebi uzme bezmalo pa pola tj 48000 a tebi Kita. E sad, kad svi tako rade ovdje, valjda im se isplati. Ne znam, nisam više i tim vodama, ja sam na onoj strani kad je zdravlje najvažnije …

moron

Na tu stranu da mu je zdravlje najvažnije, čovek dodje tek kada bez zdravlja zauvek ostane …

BB

Ja dobio, nije lutrija ali jeste nagradna igra. Platio 15%.

E sad i to je više nego što bih dao za auto, ali neću da se bunim 😜.

Njemačka je poseban slučaj, tamo možeš auto da odbiješ od poreza jer postoji dogovor o „kupovini cigle“ pa zacijene ove aute i onda neka Njemačka firma koja ostvari profit kupi BMW „ciglu“ i taj profit opet ode u Njemačke ruke .. a onda se mi balkanci na to upecamo pa hoćemo i mi za sebe jednu „ciglu“ jer švabo ne griješi… Da li to doprinosi našoj privredi? Eto procijenite sami…

moron

Pa, šta misliš, u periodu dok se kod nas sklapao 500L, zašto su ( direktni i indirektni ) korisnici budžetskih sredstava daleko više kupovali uvozne škode, nego „naš“ 500L ?

BB

Pa opet Njemačka (da ne kažem Češka, „cigla… Duga je to istorija, do te mjere da je ušlo u mitologiju
https://youtu.be/c1SC0gjUdNM

Njegova Visost

Nemoj me vući za jezik

moron

Inače ćeš nam ovde „kasti“ šta ( u afektu ) ?

Poznavalac

Benzinac u nečemu što zamalo treba C kategorija? Pa ne koriste kamioni bez razloga ono što koriste.

Njegova Visost

Kako pacifikovane, Nemoguće…meni u gradu popije 10l dizela dok su rekli Keks…a da će benzinac manje…a ovi i veći i teži i sa takvim tockovima i kurtonima na njima. Protjeraj to kroz gradske gužve u stani kreni ko Šeki kad vozi i zacas na ceneru a sa benzincem i 15.

Njegova Visost

E pa to da…

moron

Celi život sam bio mišljenja da nikada ne može da postoji „višak obrtnog momenta“. Možda i ne može – ali, zavisno od vozila i namene. Da je ovaj X7 neki klasičan terenac, pa da mu za neke posebno teške i zahtevne terenske uslove treba kamionski obrtni moment, ja bih rekao da je i onih 700 Nm „potaman, a da bi moglo i više“. Ovako, ovo je ipak u osnovi putničko vozilo, namenjeno ne samo ugodjaju vozača, već i svih putnika. A pri naglom „potapanju gasa“ do kraja, ovaj dizel motor odmah „lomi kičmu“. Hajde što je polomi vozaču, on je… Pročitaj više »

Njegova Visost

Znači, ostario pa mu i moment smeta, a oće da vozi dilde (eto oni nemaju ubrzanje i momente).

moron

Uzmi od nekog dilera u Germaniji na kratku test vožnju oba ova vozila, pa odradi i „leteći start“ sa jednim i drugim i sam proceni sa kojim je „prvi trenutak“ posle „potapanja gasa“ prijatniji ili neprijatniji. Ja ni najmanje dileme nemam koji će mnogo jače da (uzastopno) „cimne“, skoro do neprijatnosti pri inicijalnom naglom šaltanju na niže … „Šoferu“ tog dizela će to možda i da bude „Vauuu“, ali će mu svi putnici verovatno „pomenuti ma.ku“. I što više razmišljam, sve mi je jasnije zašto je u novu „sedmicu“, u dizel verziju oznake 40d, sa istim blokom od 3 litra,… Pročitaj više »

Njegova Visost

Lako za mene a sta ćemo za dilde? Zar nije svaki video o dildama počinjao sa velikim osmijehom testera kod ubrzanja od 0 do 100?
Uostalom, potapljaju li svi gas? Btw, davno sam ja ganjao x5 m i još cipovanu ali BMW ni kamion mi se ne dopada pa dzaba a i nista nisam osjetio spektakularno tako da ne vidim oduševljenje kamionima.

moron

EV nema menjač i u trenutku neposredno nakon „potapanja gasa“ (do kraja), se neće ponašati isto kao ovo čudo sa 700Nm,jer neće početi da najpre uzastopno šalta na niže i da „cima“ pod tolikim opterećenjem obrtnog momenta, pre nego u konačno izabranom stepenu još jače krene u juriš. Benzinac će sve to da odradi uz manje „udara“ i sa blažim „cimanjem“. Ti inicijilalni trenuci su meni kod benzinca prijatniji. To je moj osećaj, a valjda svaki čovek ima pravo na neki lični osećaj. U svetu čisto objektivnog, dovoljno je samo pogledati deklaracije. Svega što čoveka interesuje. I benzinac tada (sitno)… Pročitaj više »

Izmenjeno 9 meseci pre od strane moron
BB

Zato ima tanje gume u odnosu na benzinca… Obrusio ih o asfalt 😜😂

Njegova Visost

To je kurton to nije guma…

moron

Pa, merio sam i dubinu šare na prednjim i zadnjim gumama dizela i benzinca (da bih video koliko je onaj dizel uspeo „da obriše“ profila za 12 hiljada km ), ali, obrisao sam sve te slike (fotografiju očitanog stanja svake gume) čak i iz moje arhive. 😊
To merenje dubine profila ( uz onaj zapis potrošnje od 11 litara „mazuta“ od njegovog „rodjenja“ ) je i bilo jedan od osnova za zaključak da se sa ovim testnim X7 do dosta „muški vozilo“. Neki ljudi su ga zaista „testirali za sve pare“, rekao bih.

Njegova Visost

Prihvati činjenicu : ostario si :+)))))

moron

I to još veoma davno …

Njegova Visost

Jesil to prebacio u eco pro mod?

Njegova Visost

Da bilo mal ne reko a ne ugladjenija za putnike (bebe će lanut, ja sam fin 🙂 iz Finske :). Čudi me da nije 1.0 i tri cilindra da bi bila ugladjenija za putnike …. Aj bjež tamo grrr

moron

Možda je ipak bolje Fiatov Twinair 😀😀😀

BB

Ma on je mislio na uglađeni dildo 😜

Njegova Visost

Jes, Jes, hehe..ima bmw tri cilindra, 1.5 dizel pa će i on u seriju 7 i još koji elektro motor za ove što im je okretni moment dizela prejak, ove ostarjele..😜😜 nego, ima i do bmw, ne znaju napraviti…hajd za promjenu nadji neku drugu makinu sličnih karakteristika i usporedi, sad da li Maserati ili mercedes tebi na volju. Čisto me zanima šta ćeš reć , ako sve bude ok, onda je do bmw. A ti baš hoće sjebat

Izmenjeno 9 meseci pre od strane Njegova Visost
J4ZZ3R

Imam ja 2021 GLS 400d na raspolaganju u full opremi (gume 23 inča) ali ne znam ko će platiti gorivo, a i gume će otanjiti drug MRN 🙂 Čevape mogu i ja finansirati 🙂

Njegova Visost

Dje imaš, poster na zidu?

moron

Mogao bi ti lep test sa time napraviti …😊 Siguran sam da bi od strane uvoznika ili dilera MB-a bio jednako bogato plaćen i nagradjen kao i ovi što su testirali BMW 😊

Njegova Visost

Lijepi moj poster …taj kad bi i o posteru pisao, kako piše, nagovorio vi nas da uzmemo …nema, coj’k je talent.👍🥰

'79 DeVille

Ne ide mi u glavu zbog cega bi ovo neko uporedjivao na ovakav nacin.

'79 DeVille

Meni licno ovo zvuci kao poredjenje crnog i belog auta.

Upredjenje moze da bude po pogonskoj osnovi, za to se potpuno slazem. Razlicita resenja za isti problem.

Sve preko toga je u rangu poredjenje jabuka i pomorandzi.

'79 DeVille

Jedino sto vredi poređenja jeste poređenje identičnog paketa opreme u dizelu i benzincu. Ovo je uglavnom upoređivanje šminke. Na to sam mislio.

s mile

Još jedno BRAVO za test / tekst. To što je dugačak, nije problem, pun je detalja. Ja ga lično ne bih kratio, ali bi mogao tekst da se objavi iz dva dela, da nas drži u neizvesnosti jednu sedmicu… Mogla bi redakcija da se „otvori“ za par Go Pro, i da drug MRN postane valjan youtuber, pomislih na onog nemca sa oko 30min dugim klipovima (Autogefühl)… detaljno do bola.. Misljenja sam da je nepotrebno puno slika sa jednim ili oba BMWa, (iz daleka/udaljeno ) a malo slika detalja unutra. U potpunosti se slažem da su nepotrebno izmeštene komande tempomata, i… Pročitaj više »

s mile

Da dodam, sve pohvale za snimljen zvuk izduva… prva stvar…

Rikošet

Prije par danas sjedoh s dobrim prijateljom nakon dugo vremena. Razgovor klasika, gdje si, šta si i dokle si dobacio. Kud trčimo i dokle ćemo još moći… Negdje napola tog sabiranja i oduzimanja on iznosi dvije dvolitre sa rakijom i kaže meni. Išao sam kod čovjeka da kupim rakiju i dao mi je za probu po dvije litre, ali ne mogu nikako da se odlučim koja je bolja. Hajde probaj i ti… I tako naspi jednu, pa naspi drugu. Pa ponovimo opet, jednom, dvaput, triput… Nismo se odlučili koja je bolja, ali smo se dobro napili. I naravno on je… Pročitaj više »

Izmenjeno 9 meseci pre od strane Rikošet
Njegova Visost

Na sreću nisu svi alkoholičari i ne zaključuju pijani .
Ti ko radosav i onaj kad su pili rakiju, koja nam je ovo po redu? ( sad će bb naći link)

BB

Hoće… Pele ga izdriblao samo tako 😂🤣

https://youtu.be/EQKEdzjXW4o

Izmenjeno 9 meseci pre od strane BB
moron

😀😀😀

Njegova Visost

E to, to….najlegendarnija scena. Jebo me pas ak se nisu stvarno napili 😜 e tako sam ja zamislio Rikoseta i ovog njegovog Peleta 🤓😜

Izmenjeno 9 meseci pre od strane Njegova Visost
moron

Mislim da si ti dao suštinu o pokušaju da se uporede ova dva vozila.
Od mene – „palac gore“ !

Njegova Visost

Zar nije isto vozilo a dva pogona Ili sam nešto propustio u naslovu?

moron

Pa, ako si i pročitao samo naslov ( i ništa ispod, osim slike pogledao ), dobro si zaključio, bez greške 😊

Rikošet

Ostadoh nedorečen. Moram ovo zbog mladih vozača da naglasim!

Kući me je vozila trijezna osoba, znači ne sjedati pijan za volan ni u kojoj opciji čak i ako vam čika moron tvrdi da X7 može prepoznati kada ste ozbiljno šlagirani 😉

Što se mene tiče samo je djedov Zekan znao njega pijanog kući sigurno dovesti na konjskim kolima.

I to je više puta praktično dokazano da ne bude zabune.

BB

Jes vidio kad je još autopilot izmišljen? I koš dođe pred kapiju, rže da babu probudi da otvori vratnice…

moron

I da se zna istina, za fotografiju slonića Ćire i onaj pomen opcione opreme, sve zasluge pripadaju samo „koautoru“ B.B.-u, sa kojim sam podelio neke moje misli i iskustva u fazi pisanja …

Pa i njemu „Hvala“ !!!

Kao i hvala Zvezdanu za fotografiju „Blaupunkta“. Ona me baš „strefila“ …

😊

Njegova Visost

Znao sam da ćeš sjebat te(k)što čim je beba upleten 😜

BB

Hvala…
Pošto su dva primjerka bila, na istoj misiji a tek u nečemu različita, ako je jedan Ćira, onda drugi mora biti Spira… 😂🤣

moron

😊😊😊

smile sm

Izvinjavam se unapred za komentar jer ne verujem da cu moci sebi priustiti jedan auto ove SUV F klase kako kaze „gazda“ ( a mozda i nize) za zivota. Ali volim automobile i pratim jos od „auto magazina“ made in Slovenia i Martin Cesenj…da ne gnjavim dalje….. Moje misljenje , ako je neko pazario ovakav auto tipa X7 , mislim da je vlasniku bas svejedno da li trosi benzina malo vise od dizela i da li je o.moment veci ….. U ovom slucajuje bitno da je auto pouzdan ,udoban , prefinjeniji od D varijante sto mislim da jeste, potrosnja je… Pročitaj više »