1. Home
  2. Vesti
  3. Honda radi na velikom elektromobilu
Honda radi na velikom elektromobilu
3

Honda radi na velikom elektromobilu

178
3
Podelite sa prijateljima:

Rukovodstvo Honde je potvrdilo da će prvi električni automobil utemeljen na novoj arhitetkuri biti model srednjeg do velikog formata. Na tržište bi trebalo da stigne tokom 2025. godine i pojaviće se s, u potpunosti novim operativnim sistemom.

Platforma koja se u uvodu pominje je predstavljena prošle godine, što će reći da je sasvim taze. Nosi naziv e:Architecture. Objava ovih navoda je došla kao deo velike prezentacije koju su upriličili predsednik i izvršni potpredsednik Honde, a u kojoj je najviše reči bilo na temu tehnologije i elektrifikacije. Međutim, o samoj novoj platformi se malo pričalo, pa će biti neophodno sačekati 2025. godinu, kako bi se ona i videla na delu.

Međutim, za nestrpljivije možemo da najavimo da će Honda već 2024. uvesti model Prologue, dok će nadmarka Acura predstaviti ZDX. Oba pomenuta modela pripadaju klasi električnih vozila i oba će biti postavljena na General Motorsovu platformu Ultium. Dva proizvođača su dogovorila kooperaciju do 2027. godine. U skladu s tim dogovorom dolazi i ideja da japanska Honda pretvori svoje odaje u Ohaju (SAD), u severnoameričko čvorište za proizvodnju električnih automobila.

Honda je konceptni SUV e:N predstavila na Salonu automobila u Šangaju, a mi smo ga prikazali na naslovnoj ilustraciji. Na toj manifestaciji je prikazan veliki broj vozila poreklom iz Japana i Kine, a koji će uskoro na tržište. Pomenuti krosover u serijskom izdanju stiže već sledeće godine, ali će verovatno ostati „zarobljen“ u kineskim izložbeno-prodajnim centrima.

AutoRepublika

(178)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Tako je, to je pravi ekološki pristup 😜

Matija

Lici mi na camac sa tockovima.

E-tehnika me uopste ne uzbudjuje, osim jednog efekta – ubrzanje. Za informaciju: vec dve nedelje radim u projektu Rivian-EU. Imao sam priliku da dozivim probnu voznju. Ubrzava ne kao avion vec kao raketa! Pritisak tela na naslon sedista je zastrasujuci! Svi e-automobili koji drze do sebe specijalno isticu bas ubrzanje. Za postizanje maksimalnog ubrzanja ugradjen je specijalan program za kontrolu pogona. Negativan efekat je da u toj fazi vozilo nije vise upravljivo!

moron

Na kraju, ispadne da automobil upravlja tobom, a ne ti njime …