1. Home
  2. Vesti
  3. Planovi General Motorsa: Sve učestalije priče o mogućem povratku Hummera
Planovi General Motorsa: Sve učestalije priče o mogućem povratku Hummera
0

Planovi General Motorsa: Sve učestalije priče o mogućem povratku Hummera

146
0
Podelite sa prijateljima:

Pre nekoliko sedmica General Motors (GM) je konačno okončao štrajk započet od strane sindikata UAW (United Automobile Workers). Prema neobjavljenim detaljima potpisivanja “mira“ između dve strane, najveći američki proizvođač je pristao da nastavi sa radom u fabrici koja se nalazi u gradiću Hemtramk u blizini Detroita (američka savezna država Mičigen).

Ova fabrika je nekada imala preko 1.800 zaposlednih, ali u poslednjih nekoliko godina svega por stotina radnika proizvodi modele s oznakama Chevrolet Impale i Cadillaca CT6. Niti jedan model se neće vraćati na tržište posle ove godine i General Motors je originalno planirao da zatvori fabriku. Međutim, izvori bliski gigantu kažu da će ona biti deo programa vrednog tri milijarde dolaza za proizvodnju električnih pikapa, krosovera i komercijalnih vozila.

Prethodnih godina GM je pažljivo analizirao situaciju Tesle pa želi da startuje sa skupocenim modelima pre nego što proširi ponudu i na jeftinije modele. Ovaj potez je takođe suprotna strategija od one koju je proizvođač forsirao prethodnih godina sa modelima Chevrolet Volt i Bolt. Oni su bili relativno jeftini (barem za standarde električnih vozila), ali se nikada nisu prodavali u velikim brojevima i GM je na njima izgubio poveće sume novca.

Kompanija naziva novi program električnih proizvoda skraćenicom BT1, a spominje se električni pikap pod GMC oznakom kao i električni terenac koji bi nastupio pod brendom Cadillaca. Ostatak ponude je manje-više nepoznat, ali kako spominju mnogi američki mediji tu poziciju bi mogao da popuni nekadašnji gigant Hummer.

Ova oznaka ima veliku težinu u Americi, ne samo zahvaljujući legendarnom vojnom modelu već i kasnijim ekstremnim terencima koji su bili izuzetno popularni u vremenima kada je vladala takozvana “SUV revolucija“. To se posebno odnosi na holivudske zvezde kao što su Arnold Švarceneger i Denis Rodman čija je kupovina ovog modela popularizovala potraožnju za Hummerom.

Tokom obraćanja medijima prvi čovek General Motorsa Mark Rojs  je izjavio da će nova platforma za električne modele biti izuzetno fleksibilna i upotrebljiva za vozila svih dimenzija i pogona na prednje ili zadnje točkove.

Pretpostavlja se da bi električni pikap mogao da košta oko 90.000 američkih dolara, a Cadillacovi premijum terenci i preko 100.000 zelenih novčanica. Oni su deo plana prema čijim zamislima bi GM trebao da pruža oko 20 električnih vozila širom sveta do 2023. godine, dok bi proizvodnja u Hemtramk fabrici mogla biti ograničena na oko 80.000 primeraka.

Pokušaj američkog proizvođača sa premijum pikap kamionetom takođe nije jedini među američkim proizvođačima. Ford će debitovati s električnom verzijom modela F-150 već naredne godine, a isto je najavila i Tesla, dok je malo poznati proizvođač Rivian već predstavio koncept model i potpisao ugovor sa Amazonom o isporuci 100.000 primeraka električnog kombija, o čemu smo vas izvestili.

U svakom slučaju, očekuje nas uzbudljivih nekoliko godina u Detroitu …

AutoRepublika

(146)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments