1. Home
  2. Prezentacije
  3. Honda e:N2 najavljuje novu porodicu
Honda e:N2 najavljuje novu porodicu

Honda e:N2 najavljuje novu porodicu

185
2
Podelite sa prijateljima:

Događaj internacionalnog karaktera nazvan Međunarodna izložba kineski uvoz/izvoz (China International Import Expo – CIIE) je otvoren u Šangaju, dok je veliki deo izložbene postavke pokriven proizvodima inostrane automobilske industrije. U osnovi, izloženi su dobro poznati model, ali je bilo i nekoliko premijera, pa kao primer možemo navesti sedan s oznakom Toyota bZ3 koji je ovde imao prvi „živi kontakt“ s narodom. Inače, ova limuzina za koji mesec ulazi u serijsku proizvodnju. 

Honda cilja na isti segment, a to je onaj u kom nastupaju relativno pristupačni i masovno proizvedeni električni automobili, ali za sada ovde imamo predstavnika brenda koji je još uvek u fazi koncepta.

Prototip Honda e:N2 Concept predstavlja prvu opipljivu implementaciju prošlogodišnjeg projekta po imenu e:N Design, u okviru kog su začeta tri električna vozila na istoj platformi. Model Deuce dolazi kao izdignuti kros-liftbek, nastao poštujući novi stilski pravac, a koji bi trebalo da bude nametnut za sva buduća Hondina vozila.

Avaj, enterijer koncepta još uvek nije pripremljen, odnosno dat je samo na renderima, dok iz kompanije nisu želeli ili mogli da nas počaste ni tehničkim specifikacijama.

To što nema pojedinosti o mehanici i tehničkim karakteristikama, ne znači da su nedostupne informacije o samoj arhitekturi. Pre nekih godinu dana se pretpostavljalo da će budući modeli porodice e:N, biti utemeljeni na originalnoj arhitekturi e:Architecture W, a ona omogućava konstrukciju vozila sa zadnjim ili sa integralnim pogonom, vešanjem s dvostrukim poprečnim ramenima napred i multilinkom nazad. Naravno, predviđena je i montađa velike trakcione baterije.

Međutim, planovi su prilagođeni. Koncept Honda e:N2 je izveden na platformi koja se zove e:Architecture F, i ona je pozajmljena iz proizvodnje krosovera nazvanih e:NS1 i e:NP1. Objedinjena je s benzinskim vozilima, pa je električni motor pričvršćen na prednjoj osovini dok je šasija s Mekfersonovim podupiračima napred, a nazad je polukruta osovina.

Za model e: N2 valja očekivati i set elektronskih pomagala koje proizvođač naziva Honda Sensing 360, a koji uključuje radare i kamere. Ovo stoga jer se na to Honda javno obavezala. Najzanimljivija pojedinost jeste to što je stigla i najava o tome da će sistem autopilota ispuniti kriterijume za klasifikaciju u treći nivo autonomije!

Iako su ranije primenjeni slični sistemi, instalirani na ograničenom kontingentu od stotinu sedana s oznakama Honde Legend, postojali i ranije, ali su bili mnogo komplikovaniji i integrisali su čak pet lidara. Novi autopilot će se naći u masovno proizvedenim vozilima već od proleća 2023. godine, a čast da ga prvi dobije, imaće krosover Honda CR-V.

Naposletku, i sam koncept Honda e:N2 bi trebalo da se popne na proizvodne trake, ali ne pre 2024. godine. Ali, nakon toga, svedočićemo predstavljanju novih električnih Honda s iste platforme ubrzanim tempom. Nešto nalik rastu pečuraka nakon kiše, pa će tako do 2027. godine, shodno planovima Japanaca, biti najmanje deset modela automobila iz porodice e: N.

AutoRepublika

(185)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

“ …set elektronskih pomagala koje proizvođač naziva Honda Sensing 360, a koji uključuje radare i kamere …“

Koliko ja znam, Sensing 360 ne uključuje samo radare, već i lidare. A to nije isto. „Radio Detection and Ranging“ vs „Light Detection and Ranging“.

igi

a rakete i protivpešadijsko naoružanje? neozbiljni su…