1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota priznala da je frizirala rezultate testova bezbednosti
Toyota priznala da je frizirala rezultate testova bezbednosti
1

Toyota priznala da je frizirala rezultate testova bezbednosti

419
1
Podelite sa prijateljima:

Nakon što je Hino, kao zavisno društvo koje posluje u sastavu najvećeg proizvođača automobila na svetu, japanske kompanije zvane Toyota Motor Corp, otkrilo da je učestvovalo u prevari s izduvnim gasovima dizel vozila, i drugo pridruženo društvo pod imenom Daihatsu, je priznalo da je bilo deo neke slične „časne“ šeme u kojoj su lažirani delovi testova bezbednosti na nekih 88 hiljada vozila manjih gabarita. Većina njih je na tržištu pod znakom Toyote.

Konkretni segmenti testova se tiču iskušenja kojima je podvrgnuto vozilo tokom udara s boka, u vrata. Japanci su naveli da je unutrašnji panel vrata testnih vozila posebno oblikovan kako se ne bi polomio i uzrokovao povredu putnika, nakon što se aktivira bočni vazdušni jastuk. Avaj, takve izmene učinjene na testnim vozilima nisu bile prenete i na serijske primerke i sva prevara se sastoji u tome, naveli su u kompaniji.

Predsednik kompanije Akio Tojoda je kazao da se interno radi na istraživanju okolnosti koje su dovele do toga da neki paneli na Yarisu i drugim modelima budu izmenjeni samo u testnom okruženju, pri čemu se čovek izvinio za prevaru i izigrano poverenje kupaca.

Japanci su naveli da nisu svesni da je bilo ko povređen zahvaljujući njihovoj kreativnosti. Iako u startu nije bilo očigledno ko je unutar gigantskog koncerna konkretan krivac za prevaru, šuška se naširoko da su viši rukovodioci Daihatsua bili ti koji su autorizovali ideju nekog niže rangiranog vragolana.

„Nastavićemo s istragom, ali obećavam da će to učiniti odlučno i da ćemo otkriti prave namere onog ko je to smislio. Radićemo predano da se ovako nešto ne bi ponovo dogodilo,“ rekao je Tojoda okupljenim izveštačima. „Biće nam potrebno izvesno vreme da održimo reč,“ dodao je on.

Daihatsu navodi da je prevara otkrivena nakon što se upravi obratio doušnik, nakon čega su obaveštena regulatorna tela kako bi se obustavila isporuka prevarnih modela. Među njima se nalaze sledeći modeli: Toyota Yaris Ativs koja je sklopljena u Tajlandu, Perodua Axias koja je sklopljena u Maleziji. Prvonavedeni se proizvodio od avgusta, potonji od februara. O njima možete čitati na našim stranicama. Od toga, oko 76 hiljada Yarisa je sklapano u Tajladnu, zalivskim državama i Meksiku, navodi Daihatsu.

Ovo nemilo otkriće je prva poveća neprijatnost koja je zadesila novog predsednika Toyote, Kođija Satoa, a koji je preuzeo odgovornosti Tojode od prvog aprila.

„Pronašli smo uzrok onoga što se desilo, uključujući i ispitivanje kontrolnog okruženja, a jednom kada potvrdimo razumevanje svega što se desilo, sprovešćemo adekvatnu akciju kako bi odgovorili na uzrok koji je doveo do prevare,“ slobodniji je prepev Satoovih reči.

AutoRepublika

(419)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Bitna je samo značka na nosu tih prevarnih kola ( za kupca to je jedino „garancija kvaliteta“ ), a ne ko ih je za tu značku proizveo.