1. Home
  2. Vesti
  3. Fiat-Chrysler dobio na sudu protiv Mahindre zbog ukradenog dizajna Jeepa CJ
Fiat-Chrysler dobio na sudu protiv Mahindre zbog ukradenog dizajna Jeepa CJ
0

Fiat-Chrysler dobio na sudu protiv Mahindre zbog ukradenog dizajna Jeepa CJ

223
0
Podelite sa prijateljima:

Civilni Jeep CJ je jedan od proizvoda koji se pod licencom proizvodio u mnogim državama širom sveta. Jedan od takvih partnera je bila i indijska firma Mahindra, a ugovor traje još od 1947. godine. Dok se vlasnik Jeepa, korporacija Fiat-Chrysler, u prošlosti nije ljutila što se model Thar prodaje u Aziji, problem je nastao kada su Indijci odlučili da prošire ponudu i na američko tržište.

Mahindra Thar s boka

Tokom 2018. godine je debitovao model Roxor s 2,5-litarskim dizel motorom, a Fiat-Chrysler je odmah uložio tužbu uz objašnjenje da  „Hindus“ previše liči na njegov nekadašnji terenac Jeep CJ. Na taj način američko-italijanska korporacija je želela da zaštiti svoj brend, a i svoje tržište, pošto čak 60% svih proizvedenih ekstremnih terenaca završi „preko bare“.

Indijci su se suprotstavili zahtevima iz FCA grupe i tvrdili su da nisu kopirali niti jednu dizajnersku liniju koju je Jeep zaštitio patentom. Primera radi, među njima spada i maska hladnjaka za koju Mahindra kaže da je „pronašla rupu u zakonu“. Naime, američki model pruža sedam  vertikalnih linija, ali na Roxoru se može primetiti pet linija nešto ovalnijeg oblika. Farovi su takođe više uvučeni pa mnogi kažu da Roxor zapravo više liči na prvu generaciju Toyote FJ Land Cruiser nego na američkog velikana, ali kako prenosi Bloomberg sudije se nisu dale prevariti.

Njihova odluka je bila da se zabrani svako dalja prodavana Roxora u Americi, barem dok ne dobije novi stil koji neće podsećati na američki model. Indijska kompanija trenutno poseduje fabriku u gradu Ouburn Hils (američka savezna država Mičigen), što je ironično pošto je Chryslerovo sedište na identičnoj lokaciji.

Mahindra Roxor

Mahindra je takođe u izboru da postane zvanično vozilo poštanske službe, a ovaj ugovor je težak čak 6,3 milijarde dolara. Posao će dobiti kompanija čije će ime biti proglašeno narednih meseci. Ukoliko proizvođač iz Indije izađe kao pobednik, ima u planu otvaranje još jedne fabrike u istom gradu.

A šta će biti sa svim do ovog trenutka proizvedenim primercima Roxora? Pa iako njihova upotreba više nije dozvoljena na javnim putevima, vlasnici će i dalje moći da voze svoja vozila na negostoljubivim terenima.

AutoRepublika

(223)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments