1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Del Boj Troter bi bio ponosan
AR pijaca klasika: Del Boj Troter bi bio ponosan

AR pijaca klasika: Del Boj Troter bi bio ponosan

2.14K
4
Podelite sa prijateljima:

Čuveni Del Boj Troter iz serije „Mućke“ je vozio model Reliant Regal, ali je često spominjao da je njegov automobil snova Ford Capri Ghia. Na kraju serijala ga je i posedovao, i to zeleni primerak iz 1980. godine koji je bio u oglasima preko desetak godina, pa smo za današnju pijacu izabrali jedan drugi Capri iz treće generacije.

I to ne bilo koji, već onaj sa najvećom snagom ikada ponuđenom na evropskom tržištu.


Capri je originalno debitovao 1969. godine sa veoma sličnom formulom s kojom se Ford proslavio sa Mustangom na američkom tlu. Preuzeta je platforma jednog drugog modela (u ovom slučaju Cortine) i dodati su prepoznatljivi detalji kao što su dugačka hauba i kratak prtljažnik, a kupce je posebno oduševio bogat izbor motora (bilo ih je čak trinaest tokom prve generacije) i opreme.

Capri se prodavao izuzetno dobro tokom sedamdesetih godina, ali je brzo pao u zaborav kada su na tržište stigli automobili iz takozvane kategorije „hot heč“. Oni su imali moderniji pogon na prednje točkove i mlađarija ih je jednostavno više volela. Fordov sportista je nekako opstao sve do 1986. godine, ali se kasnije prodavao isključivo u Velikoj Britaniji gde je još uvek postojala potražnja za njim.

Američki proizvođač vozila je pokušavao da reši problem tako što je dodavao na snazi. Capri je ipak bio daleko moćniji nego bilo koji hot heč, a pritom je pružao i sportski pogon na zadnje točkove. Tokom zadnjih godina je bilo čak moguće kupiti i tjunerski model od strane Tickforda sa 205 konjskih snaga i maksimalnom brzinom od 225 km/h.

On se često ne vodi kao Fordov fabrički model, ali ste mogli da dobijete i brzi Capri direktno iz fabrike. Reč je o seriji 2,8-litarski turbobenzinaca sa šest cilindara i 185 „grla“. To je bilo dovoljno za ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h za 7,6 sekundi i maksimalnu brzinu od 220 km/h.

Ovaj Capri nije bio najmoćniji u dugogodišnjoj istoriji modela (ta čast je otišla 5,0-litarskom benzincu sa osam cilindara i 220 „konja“ iz Južne Afrike), ali nije mnogo ni zaostajao.

Baš takav primerak smo izabrali za današnju pijacu, sa 2,8-litarskim turbobenzincem i svega 68 hiljada kilometara na satu. Nalazi se u gradu koji se zove Jablonec nad Nisou, i izgrađen je u Češkoj Republici, dok je automobil koji se nudi napravljen još 1982. godine.

Spomenuti motor je uparen sa četvorostepenim manuelnim menjačem. Ovaj automobil je debitovao kao serija od 155 jedinica da proslavi veliki uspeh tima Zackspeeda u nemačkom šampionatu turističkih automobila. Takođe se dizajnerski razlikovao od standardnog Caprija u detaljima kao što su 13-inčne felne, šira krila (koja je dizajnirao baš Zackspeed), nešto drugačiji branici, poveći spojler i još mnogo toga.

Vozilo je uglavnom u fabričkom stanju uz minimalna osveženja, a pre Češke Republike je proveo vreme i u Švajcarskoj.


Desetodnevna aukcija je donela 42 ponude od čega je najviša iznosila 45.500 američkih dolara.

Zoran Tomasović

(2141)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Kapri je bio lep auto sa pravom klasicnom sportskom karoserijom – skromne dimenzije i dugacka hauba. Za njegov produzeni trzisni uspeh bili su potrebni ne samo jaci motori vec i savremena karoserija istih proporcija. Razvoj njegove karoserije Ford je jednostavno zamrznuo – u strahu da se ta velika investicija nece isplatiti. Ono sto se stvarno nije isplatilo to je stagnacija razvoja. Konkurencija sa prednjim pogonom nije bila u prednosti zbog pogona vec zbog savremenijeg izgleda i tehnike.

s mile

ovaj prednji izgled je meni vanvremenski, baš mi se sviđa, uz malo redizajna, da bude savremeniji, bio bi još bolji
4 fara, hauba malo iznad njih, oštra linija…. odlično

moron

Najpre pomislih da je u tekstu greška sa pomenom točkova od 13″, ali, i na slici su tako delovali, a i Google pretraga jasno kaže:
„2.8 Turbo Capri with 4 spoke RS wheels 7.5X13 with 235/60R13 Pirelli P7“

Laki

Kao lutka.