1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Najmanje poznat klasični Ford Mustang Shelby GT500
AR pijaca klasika: Najmanje poznat klasični Ford Mustang Shelby GT500

AR pijaca klasika: Najmanje poznat klasični Ford Mustang Shelby GT500

286
0
Podelite sa prijateljima:

Kada pogledamo koliko je sveto ime Shelby u istoriji Forda Mustanga, onda postaje pomalo iznenađujuće da je ova značka egzistirala svega pet godina tokom zlatnog perioda šezdesetih godina prošlog veka, zar ne? Bilo je to samo od 1965. do 1970. godine, i u tom periodu se ponuda delila na one ekstremnije primerke namenjene eksploataciji na stazi pod imenom GT350, i one moćnije za paljenje guma kao što je GT500, uz naravno njihove razne podvarijante.

GT350 iz 1965. i 1966. godine je svakako najpoželjniji i najvredniji, zatim ga prati GT500 iz 1967. godine koji je proslavio film „Nestati za 60 sekundi“, a one iz poslednje dve godine proizvodnje, gotovo da niko i ne pamti kako su postojali. I to s opravdanim razlogom pošto, iako su nosili značku Shelby, ikona industrije Kerol Šelbi nije nimalo bio povezan s njihovim razvojem.

Ford je obraćao najviše pažnje na sopstvene verzije visokih performansi kao što su Mach 1, Cobra Jet, Boss 302 i Boss 429, a Shelbiju su praktično dati „otpaci“.

Potrebno je reći da se proizvođač potrudio da im pruži neku vrstu posebnosti, naročito s dizajnerske strane, pa po prvi put nije ličio samo na „napucanog Mustanga“ već je zaista imao sopstveni identitet. Na sve to treba dodati i podatak da je tokom dve godine montaže, fabriku napustilo svega 3.350 jedinica pa tako mali brojevi proizvodnje samo dodaju na vrednosti klasika.

Zapravo, čak je i Shelby za 1970. godinu, dvanaest meseci ranije napustio fabriku, kako bi Ford kasnije promenio identifikacione brojeve za neprodatih 789 jedinica, pa ih prodavao kao da su godinu dana mlađi modeli.

Primerak iz današnje priče se trenutno nalazi u oglasu na sajtu „Bring a Trailer“ i pruža najpožljenije karakteristike koje bi kupac mogao da poželi. Za početak, tu je motor Super Cobra Jet sa osam cilindara, zapremine 428 kubnih inča (7,0 litara).

Prema fabričkim podacima je razvijao 335 konjskih snaga, ali je „javna tajna“ ona koja otkriva da je za najmanje 30% moćniji nego što to Ford kaže. Takođe se mogao pohvaliti i s maksimalnih 597 Nm obrtnog momenta, a uparen sa četvorostepenim manuelnim menjačem. mogao je da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za svega 4,8 sekundi. Tako je i jedan od samo 104 proizvedena primerka sa opcionim paketom Cobra Jet Drag Pack, a koji omogućava bolje performanse na pravcu jer nudi i kraće prenosne odnose.

Vlasnik se zaista potrudio da ga napuca opremom koja je bila nečuvena taj period, kao što su 15-inčne felne, disk kočnice, servo volan, radio s kasetefonom i još mnogo toga. Boja koju vidite na priloženim fotografijama nije originalna, ali jeste autentična i, iako se kod nas zvala „šerpa plava“, u Americi je oslovljavaju kao „Grabber“ plavom.

U oglasu se navodi da je Shelby GT500 originalno prodat u izložbeno-prodajnom salonu Larry Lange Ford u gradu Sajder Fals (američka savezna država Ajova) i da je tokom narednih nekoliko decenija promenio nekoliko vlasnika. Kod sadašnjeg se nalazi od 2005. godine, i ovaj ga je detaljno osvežio tokom trogodišnjeg procesa. Na satu stoji brojka od 81 hiljada milja (oko 129.600 kilometara).

Tri dana pre kraja aukcije možemo da konstatujemo najviša ponuda iznosi 70 hiljada američkih dolara. Eksperti smatraju da je vrednost za oko 50% veća, i takvu brojku možemo očekivati na kraju dana.

Inače, to je samo delić one cene koju kupci poželjnijih Shelbija moraju da plate, ali moramo reći da i ovaj model ima svoju draž. Možda ne „liči na Mustanga“, što i ne mora da bude mana i definitivno je autentičan Ford, iako ga Kerol Šelbi nije osmislio.

Zoran Tomasović

(286)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments