1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Lada Vesta prima 400 „konja“ snažan motor Toyote
Lada Vesta prima 400 „konja“ snažan motor Toyote

Lada Vesta prima 400 „konja“ snažan motor Toyote

2.12K
0
Podelite sa prijateljima:

Ruski ljubitelji modela Lada Vesta su na društvenim mrežama najavili početak projekta nazvanog vesta3gte, kojim je predviđeno opremanje ruskog sedana, pogonskom jedinicom japanske Toyote. Motor isporučuje 400 konjskih snaga, a planirana je ugradnja menjačke kutije sa sportskim pretenzijama i prenos pogonske sile na sva četiri kraja karoserije.

Što se tiče pogonskog sklopa, tjuneri su izabrali da prerade turbo jedinicu 3S-GTE koja isporučuje 260 „konja“ i vuče poreklo iz N edicije Toyote Caldine, kojoj je dodato vatre sve do 400 „grla“. Motori iz S serije uživaju status ikone za japansku marku, i ostaju najpopularniji izbor iz palete Toyote.

Bili su na proizvodnim trakama od 1984. do 2007. godine, a verzija s turbo asistencijom je bila ugrađivana na modele modifikovane da ispune ozbiljnije sportske aspiracije. Upravo takva turbo jedinica je bila ugrađivana u model Celica, pripremljen za reli trke, što je bio prvi  japanski automobil koji je bio u stanju da otme zlato od evropskih timova.

Umesto klasičnog petostepenog menjača, planirana je instalacija sportske mehaničke menjačke kutije, takođe pozajmljene od Toyote, baš kao što bi to bio i sistem prenosa snage na točkove obe osovine. Pored toga, Vesta bi dobila i unapređen kočni sistem, kao i revidirani sistem oslanjanja.

Pošto je krajnji cilj ovog projekta kreacija četvorotočkaša podesnog za svakodnevnu upotrebu, svi ostali sistemi koje koristi standardna Lada Vesta ostaju neizmenjeni, dok će se tranzicija sedana u sportski automobil odvijati fazno. Tjuneri u ovom trenutku još uvek nisu izašli u javnost s podacima o vremenskom okviru ili pak o troškovima skopčanim s projektom.

Prošle nedelje je nova Lada Granta konvertovana u trkački automobil kako bi učestvovala u kružnim trkama u nacionalnom šampionatu Rusije. Modifikovani hedžbek je opremljen 1,6-litarskim motorom koji razvija 165 konjskih snaga, sportskim oslanjanjem i pneumaticima podesnim za vožnju na stazi.

AutoRepublika

(2119)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments