1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Shelby American „tjunirao“ Ford Mustang Mach-E
Shelby American „tjunirao“ Ford Mustang Mach-E

Shelby American „tjunirao“ Ford Mustang Mach-E

253
1
Podelite sa prijateljima:

Dočekali smo da vidimo Fordov električni krosover sa značkom Mustanga, pa zašto bi nas iznenadilo da dopadne u ruke velikog tjunera po imenu Shelby American, zar ne? Ruku na srce, ova američka firma je nekada davno modifikovala razne modele koje bi najradije da zaboravi, a to se pretežno odnosi na period osamdesetih godina prošlog veka, kada je Kerol Šelbi još uvek bio na čelu.

On naravno više nije sa nama, ali njegova firma radi punom parom. Najnoviji projekat je onaj da se preuzme popularni Mach-E i da se od njega izradi specijalno izdanje za evropske kupce. Da, dobro ste pročitali, pa tako ovaj Shelby neće biti dostupan na svom domaćem tržištu.

Mehaničke promene u poređenju sa standardnim modelom su gotovo nepostojeće. Tjuner nam kaže da se pozabavio ogibljenjem za bolje ponašanje u krivinama, i da je Mach-E zbog toga niži do zemlje za par centimetara. Detalj koji će sigurno dobiti dosta kritika se odnosi na sistem za odvod izduvnih gasova. Mach-E je električni krosover i samim tim nema auspuhe, ali je Shelby sarađivao sa čuvenom firmom Borla i napravili su „iluziju“ da motor grmi kada dodate gas.

U suštini, postavljeni su zvučnici da bi krosover zvučao kao da ima neki benzinac sa osam cilindara ispod haube svaki put kada pipnete papučicu gasa. Shelbyjevo čedo je zasnovano na paketu opreme GT što znači da pruža snagu od 480 „grla“ i 860 Nm obrtnog momenta. U stanju je da ubrza iz mirovanja do 100 km/h 3,5 sekunde uz maksimalnu brzinu od 200 km/h. Mach-E takođe može da pređe oko 500 kilometara sa jednim punjenjem baterija pri normalnoj vožnji.

Tjuner je posvetio mnogo više pažnje pitanjima stila. Predstavljene su nove felne, branici, hauba i grafike, a svi ovi detalji su dostupni za kupovinu i kao zaseban artikal. Razvijeni su od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima, što znači da su zapravo snizili masu vozila. Ostale promene su uglavnom došle na temu oznaka, a enterijer je isti kao u fabričkom primerku.

Shelby American planira da napravi samo 100 jedinica direktno iz fabrike, a ovaj paket koštao 24.900 američkih dolara. U navedenu sumu nije uključena cena samog vozila, već će vam tjuner toliko naplatiti za delove i ugradnju. Na pitanje zašto su se odlučili za Evropu umesto američkog tržišta, predstavnici firme su izjavili da popularnost vozila na struju raste mnogo brže na Starom kontinentu nego „preko bare“, i da samim tim očekuju da će potražnja biti veća. Ne sumnjamo da će i Jenkiji jednog dana da dobiju ovaj paket.


Da li se Kerol Šelbi opet okreće u grobu? Verovatno, ali za sada je svakako trebalo da navikne na to, jer ovo nije ni prvi, a ni poslednji put da neko na brzi način pokušava da unovči slavno ime…

AutoRepublika

(253)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Zamisljam vlasnika, koji obrne prekidac na ON i dobije Zvuk rasnog benzinca….

Parodija…