1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Fabulozni Peugeot 405
Zanimljivost dana: Fabulozni Peugeot 405

Zanimljivost dana: Fabulozni Peugeot 405

4.67K
20
Podelite sa prijateljima:

Peugeot će vam sa ponosom reći da je trenutno najstariji aktivni automobilski proizvođač na svetu. Kompanija je osnovana još 1810. godine, da bi se u automobilskom svetu oprobala 79 godina kasnije. S takvom istorijom je teško pronaći samo jedan model za pisanje priče, a za ovo izdanje zanimljivosti dana sam izabrao svoj drugi omiljeni.

Najviše mi se dopao mališan pod imenom 205 GTi, ali pošto sam o njemu pisao nekoliko puta, današnje izdanje posvećujemo najuspešnijem velikom Peugeotu ikada proizvedenom – legendarnom modelu s indeksom 405.

Ovaj automobil je nastao u vreme kada je francuski proizvođač vozila prolazio kroz jedan od svojih najuspešnijih perioda u svojoj istoriji. Tehnički gledano, 405 je pripadao takozvanom D segmentu, ali je zapravo trebalo da zameni tri sasvim različita modela u ponudi Peugeota.

Njegov najbliži prethodnik je bio čuveni model 504, sa karijerom dugačkom petnaest godina i statusom ikone na tržištu Afrike zbog svoje velike izdržljivosti. Istorijske knjige kažu da je takođe zamenio manji model 305 i Simcu 1307/Talbot Alpine nakon što je Peugeot kupio divizije nekadašnje Chryslerove evropske grupacije.

Rad na modelu 405 je započeo još krajem sedamdesetih godina prošlog veka, a Francuzi su se obratili svom dugogodišnjem partneru, kompaniji po imenu Pininfarina, tražeći pomoć.

Ova samostalna italijanska dizajnerska kuća je smatrana za jednu od vodećih u svetu, i tokom godina će dizajnirati mnogobrojne veoma uspešne Peugeote. Mnogi će kasnije reći da je 405 previše ličio na Alfu Romeo 164, što zapravo i nije slučajnost pošto je Pininfarina dizajnirao oba modela u isto vreme.

Premijera je zakazana za Salon automobila u Parizu 1987. godine gde publika nije krila oduševljenje. Prelepa limuzina je u svoje vreme imala najbolju aerodinamičnost u svojoj klasi sa otporom vazduha od svega 0,29, dok će karavan da usledi godinu dana kasnije.

Mediji su takođe hvalili prostranost enterijera, što nije bilo iznenađenje kada znamo da je 405 imao relativno veliko međuosovinsko rastojanje u iznosu od 2.669 mm. Najveće ocene će dobiti sam stil koji, i dan-danas deluje izuzetno moderno i ne odaje utisak da se radi o automobilu koji je predstavljen pre više od tri decenije.

Spomenućemo da je delio određene delove školjke (posebno pod) sa revolucionarnim Citroenom BX-om, ali ne i njegovo hidraulično ogibljenje.

Mehanika je takođe bila jedna od veoma pozitivnih karakteristika. 405 je pružao odličan nivo udobnosti, komoditeta i ponašanja na putevima. Pogon na prednjoj osovini svakako nije zabavan za vožnju kao onaj na zadnje točkove, ali će 405 dobiti mnoštvo nagrada kao najbolji automobil za stazu u svojoj kategoriji.

Kupci su mogli da biraju između bogate palete benzinskih i dizel motora. Čak i bazni 1,4-litarski benzinac je dobio pohvale iako je razvijao svega 65 konjskih snaga, a Peugeot će tokom godina da ponudi i sledeće benzince, od 1,6 litara sa 75 i 90 konjskih snaga, zatim 1,9-litarski sa 97, 110 i 125 „grla“ i na kraju nekoliko sportskih izdanja.

Dizele su predstavljali 1,9-litarski sa 69 „konja“, a kasnije i 1,8-litarski sa turbo punjačem za maksimalne 92 konjske snage. Izbor menjača je bio u vidu petostepenog manuelnog i četvorostepenog automatskog. Za one koji su želeli više snage, kasnije ćemo da vidimo i takozvani Mi16 sa 158 „grla“. Ideja se zasnivala na želji da se pruži ista strategija kao sa veoma uspešnim modelom 205 GTi, ali u većem pakovanju.

Početkom devedesetih godina ćemo videti i T16 kao specijalca za homologaciju za profesionalni auto-moto sport. Razvijao je 220 konjskih snaga, a fabriku će napustiti samo 1.061 primerak, od čega je 60 vozila namenjeno za francusku policiju. Fabričke informacije kažu da mu je bilo potrebno samo 6,2 sekundi da ubrza iz mirovanja do 100 km/h dok je maksimalna brzina iznosila 237 km/h.

Trkački modeli će razvijati preko 400 „grla“, a Peugeot je spremio četiri primerka uglavnom za reli i dva puta su slavili na prestižnom nadmetanju Pariz – Dakar. Ovi modeli zapravo nisu imali mnogo povezanosti sa drumskim vozilima sa izuzetkom nekoliko dizajnerskih linija, ali oni za turističke serije u Francuskoj i Velikoj Britaniji svakako jesu. Iako se nije pokazao preterano dobrim na Ostrvu, 405 će osvojiti dve titule na domaćem tlu.

Pored sportskih uspeha, 405 je ostvario i veliki komercijalni uspeh. Bilo je potrebno manje od dve godine da prodaja dostigne cifru od pola miliona vozila i tokom cele svoje karijere će redovno da bude jedan od najpopularnijih automobila na Starom kontinentu.

405 se izmenio jako malo i sa izuzetkom dodavanja bezbednosnih mera, i više modernije opreme je zapravo uglavnom ostao isti tokom desetak godina proizvodnje. Prodaja će konačno prestati posle 1997. godine i nakon 2,5 miliona isporučenih jedinica, će ga zameniti model 406. Spomenućemo da je proglašen i za evropski automobil godine 1988, s nikada većom prednošću u poređenju sa pratiocima.

Ali, to je tek deo njegove istorije, pa je kompanija IKCO iz Irana kupila licencu i sa minimalnim izmenama proizvodila 405 sve do 2022. godine, o čemu ste već mogli da čitate kod nas na sajtu. Danas je još uvek u serijskoj proizvodnji u Azerbejdžanu i Egiptu, a veruje se da je do sada prodato više od šest miliona svih konfiguracija.

Peugeot 405 se danas smatra jednim od najboljih automobila u istoriji firme i stiže iz vremena kada je ovaj francuski brend bio u samom vrhu industrije. Sam podatak da se i dan danas proizvodi govori o tome koliko je bio ispred svog vremena i samim tim je u svakom slučaju ikona automobilskog sveta.

Svakako je i to da nije jedini, pa ćemo se u narednim izdanjima zanimljivosti dana svakako pozabaviti i drugim modelima Peugeota.

Zoran Tomasović

(4665)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

20 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

405 Mi16.
Odličan.

J4ZZ3R

Prelep automobil i dan danas. Na eksterijeru se godine ne poznaju. Neponovljivi Pininfarina

Zoca

Osamdesete su imale Uno,Audi 80,405 i jos mnogo automobila da zaintrigiraju klince da prate automobilizam.Gvozdena zavesa je pala ..Danasnje vreme nema takvih legendi..Dobicemo novu „gvozdenu zavesu“….

Dragan

Postojala je i verzija sa pogonom na sve točkove. I ona je pozadi imala Citroenovo hidropneumatsko ogibljenje.

BB

Iz vremena kad su limuzine i karavani imali smisla… 👏👏👏
Pogledaj samo tu ravnu liniju krova, savršeno 👌.
Vratite ovakav način dizajniranja i vidjećemo kako hečbek i limuzine ponovo ulaze u modu… 💋

Dragan

Smatraš da je u tome štos? 😊

BB

Pa nisu SUV slučajno popularni. Prvo su krenuli sa smanjivanjem prostora u C i D segmentu, dakle pravili problem, pa onda su ponudili rješenje problema, tj. Kupite SUV, u njega se može normalno sjesti… Stari marketinški trik… Naravno ne ode u SUV 30% više materijala, ali ke skuplji bar toliko… Šta sad rade? Od SUV prave nakarade kupe tipa, proglase nešto za SUV samo zato što ima plastične blatobrane, u mau njih ne možeš nazad da sjedneš… Kad nam i to zgade doći će opet neko „spasonosno“ rješenje, koje – još ne znamo… Suština auta jeste da bude prvo upotreblji,… Pročitaj više »

Dragan

Slažem se. Ali kad se hoće napraviti prostoran auto on se napravi i sa kosim-krivim krovom, a kad se neće ne pomaže ni ravan krov.

Renault Terminator

Da,da…tada je Peugeot pravio automobile kao ostala dva Francuska brenda.Danas se to za njih više ne može reći,to više nisu ni slovo „A“ od automobila.405 i 605,koji li je ljepši,pogotovo u ristajling verzijama,oba prelijepa,pouzdana i fantastična automobila. Dok sam bio mlađi dosta vremena sam provodio u Banja Luci i svaki vikend sam gledao da se latim trkačke staze u Zalužanima i da gledam domaće đuvegije koje doćeraju svoje cestovne đunte na stazu i onda mjere ko će brže to ćerat po nekadašnjem vojnom poligonu,ne znam jel to tamo još uvijek vojno ili prešlo u civilne ruke.Znam da kada sam kretao… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Renault Terminator
BB

Avio pista, auto pista, su civilni, dogradili su na početku i pistu za karting. Sve ostalo je pod upravom policije, tu su poligijska akademija, konjica, žandarmerija, specijala, helikopterska jedinica i još neke službe…

Renault Terminator

Znači tu ništa više ne pripada vojsci…mada vojske i nema u Republici Srpskoj😔

BB

Banjaluka ke bila prepuna vojnih objekata… Kasarna Mali logor je bio ogroman prostor u centru grada, sad je tu zgrada Vlade, Poreska, RTRS, masa zgrada, gradi se Srpsko-Ruska crkva, sad se dovršava veliki teniski stadion za turnir koji počinje za par dana (preseljen ove godine iz Beograda u Banjaluku). Kasarna Vrbas je pretvorena u Univerzitet, i to je najbolje što su uradili, unutra široke aleje pod platanima, zgdrade stare renovirane, nove dograđene, botanička bašta, ima mjesta, široko – predobro. Vojna bolnica je sada Hitna pomoć i psihijatrija. Zalužali Policijske strukture dograđeno i još se radi, i dio koji je ostao… Pročitaj više »

Renault Terminator

E vidi se da si pravi Banjalučanin,zna svoj grad do najsitnijih detalja,svaka čast👍. Banja Luka je uvijek bila lijep grad i u bivšoj SFRJ,jedan od najljepših,nadam se da su urbanisti nastavili da grade Banja Luku u duhu kojem su to radili i njeni predhodnici i da obnavljaju stare zgrade i građevine koje je načeo zub vremena. Poslije Bileće i položene zakletve tamo,dobio sam prekomandu u kasarnu Kozara i tu sam bio do kraja,kod kuće u svome gradu.Ja Banja Luku doživljavam ko svoj grad,ćaća mi odatlena,naj uža rodbina mi je u Banja Luci i oko Banja Luke i mnogo lijepih momenata… Pročitaj više »

BB

Eto javi se na 065606008. A možeš i na slavi biti gost 😉

Renault Terminator

Broj sam zapisao,poslaću ti sad poruku na viber.Hvala na pozivu za krsnu slavu ali i ja slavim ako mislimo na Đurđevdan🙂,zato ću se i zadržati kratko u Banja Luci da bi stigao u Beograd pomoći ćaći oko slave.

Laki

Nakon svih godina opet je top.

Bungi

Pežo je za razliku od „Renola“ uvijek bio nekako elegantniji i važio za najplemenitiju marku od francuske trojke.E sad kvalitet.?Pežo torziona osovina na zadnjem vješanju se znala iskriviti od preopterećenja dok kod Renoa nisam čuo za takve slučajeve.

Dragan

I šta kažeš, torzija se krivi?!

moron

Prelep tekst i fino podsećanje na jedan zaista divan automobil.
Uh, kao omladinac sam dosta „balavio“ na 405 Mi16 😊 Mislim da sam barem 10 puta čitao isti test o njemu.
A za ovaj T16 nisam znao ni da je postojao. Bruka. Blago rečeno.

miloscic.kv

Auto koji me je najbolje sluzio. Udobnost je tesko porediti sa sadasnjim modelima.

Peugeot 405 sri.