1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Nikad gori bestseler ili kako se prednji pogon ušunjao u Chevrolet
Zanimljivost dana: Nikad gori bestseler ili kako se prednji pogon ušunjao u Chevrolet

Zanimljivost dana: Nikad gori bestseler ili kako se prednji pogon ušunjao u Chevrolet

927
6
Podelite sa prijateljima:

Amerikanci bi najradije zaboravili takozvani „malaise“ period u automobilskom svetu. Započeo je 1973. godine baš pred prvu naftnu krizu i trajao je nekih desetak godina, a u tom periodu smo videli neke od najgorih modela u istoriji Detroita.

Zakoni na račun izduvnih gasova su ubijali snagu motora, a nove bezbednosne mere su uticale na povećanje mase četvorotočkaša. Daleko od toga da tada nismo videli neke kultne modele, kao što je recimo fantastični Pontiac Trans Am ili Buick Regal Grand National, ali na kraju dana, niti jedan od njih nije postao vredan klasik kao što su to učinili prethodnici.

Znajući sve to, očekivali bismo da se većina prodavala izuzetno slabo, ali situacija je zapravo suprotna. Štaviše, videli smo rekordne prodajne rezultate onih luksuznih brendova kao što su Oldsmobile, Buick, Cadillac, Mercury, Lincoln i Chrysler. Međutim, u onoj „radničkoj“ klasi bestseler je postala Honda Accord i firme iz Detroita su tražile način kako da poraze japanskog velikana u sopstvenoj igrci.

Postojao je samo jedan problem, a to je onaj da američke firme zapravo i nisu imale nekog iskustva sa vozilima sa pogonom na prednjoj osovini. Ovaj detalj još uvek nije bio toliko bitan tokom sedamdesetih godina, ali ulaskom u novu deceniju pokazao se ključnim u ubeđivanjem kupaca da kupe njegov model.

Ne samo što je imao prednost na račun prostranijeg enterijera već je naravno demonstrirao dominaciju i na temu bolje ekonomičnosti u vreme kada je Ameriku pogodila još jedna naftna kriza. Odgovor Forda i Chryslera na uspešnost Accorda ćemo morati sačekati još neko vreme, ali je General Motors pripremio pravu invaziju noviteta za 1980. godinu. Najpopularniji od njih je bio Chevrolet Citation, a na istoj platformi se proizvodili i Pontiac Phoenix, Oldsmobile Omega i Buick Skylark. U javnosti su bili poznati kao „X-Cars“ po istoimenoj platformi.

Ne može se reći da su dizajnerski bili preterano privlačni, ali za svoj period su pružali solidnu ponudu koja je u većini slučajeva bila ispred konkurencije. Primera radi, sa dužinom od 4,5 metra, Citation je bio duži od svog prethodnika sa imenom Nova, ali za čak 360 kilograma lakši.

To je omogućilo Chevroletu da penzioniše glomazne V8 motore i ponudi one ekonomičnije sa četiri i šest cilindara. Kupac je mogao da bira između tri konfiguracije, i to formu heča s troje i petoro vrata, i takozvani „notčbek“ (kupe sa nešto produženim krovom).

Mehanička ponuda se zasnivala na tri benzinca. Onaj bazni sa četiri cilindra je razvijao 90 konjskih snaga iz radne zapremine 2,5 litre, dok se većina kupaca odlučivala za 2,8-litarski sa 115 „grla“. U vrhu ponude se nalazio sportski paket X-11 sa posebnim branicima, modifikovanim ogibljenjem, boljim pneumaticima i 30 „konja“ više iz istog motora. Ponuda menjača je obuhvatila četvorostepeni manuelni i trostepeni automatski.

Citation je imao početak iz snova. Chevrolet je reklamirao informaciju kako novitet pruža prostraniji enterijer nego njegov veći model Malibu i veći prtljažnik nego za dve klase veća Impala, a publika je odgovorila sa čak 811.540 kupljenih kupaca.

To ga je učinilo bestselerom i do današnjeg dana čuva rekord kao najprodavaniji automobil u svojoj debitantskoj godini „preko bare“. Spomenućemo da je Citation proglašen za automobil godine po izboru uglednog magazina Motor Trend. Početna cena je iznosila manje od šest hiljada dolara ili 19.730 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca.

Međutim, slava je kratko trajala i nije trebalo da prođe puno vremena pre nego što je stekao imidž veoma loše pouzdanosti. Korozija se pojavljivala već posle šest meseci, a Chevrolet je bio nateran da opozove oko 225 hiljada primeraka radi curenja ulja iz menjača koji su znali da izazovu požare.

Ali najveći skandal će da stigne na račun kočnica kada su testovi pokazali da se one potpuno blokiraju u ekstremnim slučajevima. Kasnija istraživanja će pokazati da je Chevrolet znao za ovaj problem, ali nije bio voljan da vrši popravke, pošto je potražnja bila daleko veća od prodaje i nije želeo da zatvara fabrike na određeno vreme.

Kada se vest pročula u javnosti, prodaja je naglo pala na 413.379 primeraka 1981. godine, što je i dalje bilo dovoljno za drugo mesto na listi bestselera. Ali je nastavila sa dramatičnim padom i narednih godina i Citation je tiho eliminisan nakon 1985. godine. Zamenili su ga modeli Corsica i Beretta.

Citation je zapravo bio veliki komercijalni uspeh kada znamo da je prodato preko 1,6 miliona jedinica u svega šest godina proizvodnje. Kada bi pritom dodali prodajne rezultate njegovih blizanaca iz serije X-Car, sa značkama Pontiaca, Oldsmobilea i Buicka, cifra bi bila barem dvostruko viša.

Takođe će da započne trend General Motorsa sa vozilima sa pogonom na prednje točkove, pa su 1982. godine debitovali „A-Cars“ (Chevrolet Celebrity, Pontiac 6000, Oldsmobile Cutlass Ciera i Buick Century) kao i „J-Cars“ (Chevrolet Cavalier, Pontiac Sunbird, Oldsmobile Firenza, Buick Skyhawk i Cadillac Cimarron).

Od navedenih automobila, Celebrity i Cavalier će kasnije da se okite titulom bestselera. Ali isto tako, Citation je u velikoj meri oštetion imidž najvećeg američkog proizvođača. General Motors je opet po ulasku u osamdesete godine kontrolisao 45% američkog tržišta, a desetak godina kasnije samo 35%.

Ne sumnjamo da je Citation bio „crna ovca“ i prvi masovno proizveden model General Motorsa s novom tehnologijom. Većina će ga pamtiti po skandalima, ali je jasno da je kompanija naučila iz lekcije njegove proizvodnje, pošto spomenuti „A-Cars“ i „J-Cars“ nisu imali slične probleme.

Zoran Tomasović

(927)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Kao prvo, ni jedan od ovih automobila nikada nisam video jer me taj deo istorije americkih automobila nikada nije interesovao. Razlog – pa, ovde nema bas nicega posebno interesantnog kao sto su bili modeli iz kasnih 50-tih, 60-tih i ranih 70-tih. Sve su ovo modeli za siroke mase. Ako hoces da napravis koristan auto kompaktnih dimenzija, koji nema pretenzija da bude sportski ili da tera neku tradiciju, onda je prednji pogon pravo resenje – zasto: – bolja stabilnost i upravljivost vozila u svim uslovima; – vise korisnog prostora; – bolja pasivna bezbednost. Svi automobili na gornjim slikama izgledaju pristojno i… Pročitaj više »

Bungi

Prednji pogon i dimenzije upućuju na mehaniku Opel Askone C ali je sam dizajn nekako stariji, više liči na Askonu B a još više na Opel Kadet C.Unutrašnjost je tipično američka, operisana od elegancije.“Ukradeš“ kredenac iz kuće i prišrafiš ga na auto.

Matija

Opel Ascona C: – proizvoddnja od 1981 – 1984 god. – Dimenzije: 4,3 x 1,68 x 1,39 m – pogon prednji, motori 1,3 – 2,0 lit. GM modeli – Chevrolet Citation, Buick Skylark, Oldsmobile Omega, Pontiac Phoenix, Chevrolet Celebrity, Buick Century, Oldsmobile Cutlass Ciera i Pontiac 6000 – svi su gradjeni na originalnoj GM platformi „X“. Dimenzije vozila iz te familije nalazile su se u opsegu: 4,5-4,6 x 1,735 x 1,3-1,36 m. S obzirom da je prvi iz ove GM-grupe, Chevrolet Citation, lansiran vec 1979 to znaci da je njegov razvoj isao ispred Opela. Sasvim logicno je da se u… Pročitaj više »

Bungi

Hvala na potpunim informacijama!

Izmenjeno 1 godina pre od strane Bungi
Matija

Hvala i tebi na inicijativi! Da nije bilo tebe ne bih bio inspirisan da trazim po internetu! 🙂 Zahvaljujuci Yankee-u svaki dan saznajem sasvim nove stvari o istoriji americke autoindustrije!

Izmenjeno 1 godina pre od strane Matija
Bungi

😊