1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Prototip Yugo Turbo
Zanimljivost dana: Prototip Yugo Turbo

Zanimljivost dana: Prototip Yugo Turbo

55.66K
47
Podelite sa prijateljima:

Jedan od automobila koji retko kad razočara, u smislu interesovanja publike na AutoRepublici, jeste naša domaća legenda Yugo. Bez obzira da li pisali o njegovoj američkoj avanturi ili kako se neki specijalni primerak prodaje za visoke sume novca, obično ćemo dobiti dve vrste komentara. Jedni će reći da ostaje žal što više na domaćem tržištu nema tako jeftinih automobila koje svako može da popravi u svojoj garaži. dok drugi tvrde da je polovnjak sa istoka ili zapada značajno bolja kupovina i da će duže trajati nego novi Yugo.

Yugo se pod različitim imenima proizvodio od 1980. do 2008. godine i u tom periodu je prodato 794.428 primerka. Ponuda motora se zasnivala na benzincima zapremine 903 kubika, kao i moćnijim 1,1 i 1,3-litarskim motorima. Ovaj poslednji je originalno ponuđen za potrebe američkog tržišta, gde se Yugo mogao naručiti i sa automatskim menjačem, ali ruku na srce nijedan od njih nije briljirao po performansama.

Uparen i sa najmoćnijim motorom, razvijao je 68 konjskih snaga i mogao da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za 13,5 sekundi i dostigne maksimalnu brzinu od 155 km/h. Navedene brojke su bile daleko od loših, posebno za period osamdesetih godina prošlog veka, ali svi znamo da je Yugo bio jeftini gradski automobil.

Jedna od mojih omiljenih priča o klasičnim automobilima je „šta je moglo biti“. Dok su serijski modeli zanimljivi, ono šta mi je bilo još zanimljivije je kako je razvoj tekao, koje sve ideje su razmatrane i kako bi konačni proizvod izgledao da su neke druge odluke pale. U ovom izdanju ćemo se pozabaviti upravo jednom takvom verzijom Yuga, i to turbo modelom koji je debitovao na Sajmu automobila u Beogradu 1988. godine.

Rad na takvom modelu je odobren još dve godine ranije, a posle kraće pretrage Fiatov 1,1-litarski benzinac se činio idealnim za nameravani posao. Onaj osnovni od 903 kubika se pokazao preslabim čak i za domaće tržište dok je opcioni 1,3-litarski imao dosta mehaničkih boljki.

Pomoć je stigla u vidu japanskog IHI turbo punjača, koji je tokom osamdesetih godina prošlog veka važio za snadbevača konstruktora gotovo svih performantnih automobila, uključujući tu i Ferrari. Iako je stepen kompresije snižen sa 9,2:1 na 7,5:1, Yugo turbo je i dalje razvijao impresivnih 90 konjskih snaga na 6.000 obrtaja kolenastog vratila, i maksimalnih 130 Nm obrtnog momenta na 3.000 obrtaja.

To je bio prirast snage od 35 „grla“ u poređenju sa serijskim 1,1-litarskim benzincem na kojem je bio zasnovan. Prema podacima Zastave iz navedenog perioda, ovaj specijalni primerak je mogao da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za 9,9 sekundi i dostigne maksimalnu brzinu od 170 km/h. Više nego impresivne brojke za jedan jeftini gradski automobil iz kasnih osamdesetih godina, zar ne?

Za posao se postarao Mašinski fakultet u Beogradu, a pored turbo punjača u ovaj specijalni Yugo su ugrađene i nove izduvne grane i, zbog povećane temperature izduvni ventili su dobili hlađenje natrijumom. Oni koji su imali prilike da ga testiraju kažu da ogibljenje i kočnice nisu mogle da pariraju ostatku vozila kao i da se osećao nedostatak snage ispod 2.500 obrtaja.


Nažalost, Zastava nije odobrila serijsku proizvodnju verovatno zato što bi turbo opcija podigla cenu u sam rang sa popularnim „Stojadinom“, a onda se takođe desio nama svima poznati rat, tokom koga je automobilska divizija firme iz Kragujevca jedva preživela.

Ali, sada znamo da su postojali određeni napori da se Yugo podmladi i da priče „hejtera“ kako je razvijen još dok je Tito vladao i onda ostavljen na samrti približno 40 godina bez većih izmena nikako nisu istinite.

Nije poznato šta se desilo sa jedinim prototipom, a šanse su velike da je prodat kao polovnjak i da je onda jednog dana završio pod presom. Ako ništa drugo, i dalje je moguće dobiti brzi Yugo zahvaljujući masi od tek 850 kilograma, a za takav epilog vam je potreban samo neki od Fiatovih motora…

Zoran Tomasović

(55661)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

47 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Rodonačelnik downsizinga… 😂

Balkanboj

Realno, karoserija Juga nije bila dovoljno čvrsta da podnese toliki porast snage. Ni prednje ogibljenje nije doraslo takvom zadatku kao ni kočnice. Drugi problem je bio kvalitet samih motora, t.j. bloka koji se izrađivao u pogonima DMB Rakovica. Opšte je poznato da su ti motori prelazili svega 30 do 60 hiljada kilometara kada bi bilo potrebno otvarati motor i raditi „osvežavanje“ u vidu novih karika ili punu generalnu motora. Sa ovim turbom je pitanje da li bi dogurao i do 20k km. S obzirom da Jugo nije imao nijednu vrstu ubrizgavanja, kombinacija turbo punjača i karburatora nije baš najbolje tehničko… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Balkanboj
Исправљач

Не лупај. Југо је имао ЕФИ моторе.

Balkanboj

Imao je Jugo EFI motore, ali ne u periodu kada je predstavljena ova turbo verzija… Weber karburator i IHI turbo koji nikad nisu fukcionisali kako treba…

FiatPlus

Efi je bas te godine poceo da se proizvodi. Ja imam 1988 Yugo EFI.

Grozdan The Great

Imao sam yugo 55 koji je presao 250k bez otvaranja motora, i mogao je jos da se vozi. Uzet je sa 150k i duvao je na iberlauf, i pored toga presao jos 100k bez ikakvih problema.

BB

Opet bolje od TSI ,🤣😂

Marko

Glupost, 0.9 je trajao krace, cca 80k kilometara. 1.1 je prelazio bez problema. Barem sto se motora tice.

D_C

Zapravo, iskreno receno glupost je i jedno i drugo, jer je jedina istina da se sa prizvodima DMB Rakovica, kao i mnogim drugim Made in Yugoslavia nikad nije znalo. Mogao je jedan 1.1 da prodje bez problema 200,000km a drugi iz iste godine da ne sastavi 80,000. Zasta je bila zasluzena nasa superiorna kontrola kvaliteta.

Vlada

Ja sam imao 45,vozio ga 12 godina,kod mene je taj motor preso 140k,samo stelovanje ventila,redovan servis i gas tako sam ga i prodao

Milan

Čak 30000 km? Sigurno ste pogrešili, verovatno ste mislili 3000? A neki poznavaoci, kao što ste i vi, opšte upoznati, kažu da su motori stradali i ranije – čim izađu iz fabričke hale!

s mile

imamo jugića iz 1991god, Yugo 55, dan danas se vozi, ne radi mu kliometar sat, na TNG poslednjih 15god, ne prelazi puno oko 4-5000 godišnje, ali ništa mu oko motora nije rađeno. Prošle nedelje mu je kvačilo po prvi put menjano.

prevezao boga oca, i na putevima gde neki SUVovi ne zalaze

Izmenjeno 3 godine pre od strane s mile
Branko

Moja iskustva su oko 100-120.000 km, a imao sam ih dosta: 1.1 sa 55 KS i 60 KS (single point ubrizgavanje), 1.3 sa 65 i 73KS (dvostruki Weber iz 101 Special). Stavljali smo i 2 dvostruka rasplinjača (mislim i Lancia-e), Abarth-ovu kromiranu ispušnu granu 4-1, diferencijal 13/53 (umjesto originalnog 17/64), izd. Ne znam samo zašto nisu stavili motor iz Uno turbo ie i gotova priča.

3fke

Balkanboj, sve je tacno kako si napisao dosta su to mekana vozila i dosta nekvalitetna za danasnjicu, ali za 80te godine to je bio po meni jedan od super automobila za grad. Jugici koji su imali elektroniku umesto platina, jedan od pouzdanijih motora koji te nece prakticno ostaviti nigde. Sto se tice predjenih kilometara tu se ne bih slozio sa tobom. Ja radim u firmi na odrzavanju vozila i gradjevinskih masina, Do pre desetak godina smo imali u voznom parku yugice 1.1 koji su redovno odrzavani i servisirani. Na tim jugicima se promenilo 15tak svakojakih vozaca i prelazili su po… Pročitaj više »

Antun

Ja sam na pijaci polovnih automobila naletio na jedan Yugo 55. Neki majstor je u njegovu karoseriju nagurao motor od VW Pasata. Kad mu je upalio motor, zvučao je opako. Oko automobila se sakupilo mmogo znatiželjnih ali nitko se nije taj auto usudio kupiti.

Vladan

lupas tebra, oni sto su poslati za ameriku imali su i katalizatore i klimu i varijante sa EFI motorima.
a sto se tice karoserije vrlo male prepravke trebaju da bi se ojacao….

D_C

??? Mi kao narod smo uvek voleli da ispravljamo krive Drine. Fiat tri godine ranije već predstavio Uno turbo i. e. baziran na istom tom 1.3, sa IHI turbom i injection sistemom. Naši nisu imali potrebe da bilo šta izmišljaju već da samo otkupe prava na korišćenje onog što kod Fiata već postoji. Ali zašto prosto kad može komplikovano.

DOLF

Pa valjda je poenta razvijati svoj kadar, a ne stalno kupovati od drugih. Usput je traženo jeftino rešenje, a kupovina još jedne licence samo poskupljuje gotov proizvod.
Što se tiče teksta, zašto su izabrali 1.1, a ne 0.9, 1.3. Pa pitanje je šta obuhvata licenca (do kada traje) i koliko se sme čeprkati oko tih motora jer su oni rađeni po FIAT licenci i pritom se FIAT dosta toga pitao. Ne mogu se tačno setiti kod kog motora je Zastava, (DMB) mogla raditi šta im se prohte.

D_C

Svoj kadar se razvija kada im se da da naprave/izmisle nešto što već ne postoji. A turbo verzija Lampredijevog motora iz 128, nebitno da li je u pitanju 1.1 ili 1.3 jer su to nijanse, i sa IHI turbom je već postojala. Ako su i hteli nešto drugo, samo je trebalo da rasture jedan motor iz Una, vide šta su Italijani promenili u odnosu na standardan 1.3 i isto to primene na 1.1. Umesto da troše pare izmišljajući nešto što postoji i provereno fukcioniše.

Balkanboj

Fiat Uno turbo iniezione elettronica.
Naši su bili pametniji i uradili ono što ne treba, karburator i turbo.

D_C

Zbog takve naše naknadne pameti i želje da iznova izmišljamo točak nam je industrija i bila takva kakva je bila, nerentabilna, neefikasna i bez bilo kakve šanse da opstane u normalnoj tržišnoj ekonomiji.

Branko

Pa dobro sad, i Renault 5 GT Turbo je imao karburator i super je išao. Ali se načelno slažem.

Pedja

Sa novim jugom 45, 903 cm3, kupljenim 1984. presli smo 300.000 km bez otvaranja motora, nakon generalne, presao je jos 60.000 km kada je prodat 2005. Do skoro sam ga vidjao po gradu. Auto ostao u divnoj uspomeni. Jednostavno, trebalo se tacno znati sta se od te kategorije automobila moze ocekivati, da bi besprekorno sluzio.

Rino

Koliko si puta minja lanac?

TnT

O pokojniku sve naj bolje.
Svi koji su imali Yugo sanjali su golfa,danas kao Yugo vole.

Licemerno.

Balkanboj

Imao Juga 55 jednom (kao vlasnik), vrlo dobrog stanja i zdravlja. Prodat posle 8 meseci, nisam video da može potrajati iole neki duži period moje vožnje.
Posle par godina ja i lepša polovina hteli da kupimo jednog Jugića kao drugi auto, čisto da neko može do posla da ode sa njim, zamena za gradski prevoz, probali jedan krug oko naselja i zahvalili se čoveku. Dovoljna je bila Mazda 323 i Fiesta da zauvek promenim mišljenje o Jugu i shvatim da je uvek bio poluproizvod.

Toma Savić

Zastava nikada nije imala u planu razvoj i serijsku proizvodnju Juga sa turbo motorom. Uzorak pokazan na Sajmu u Bgd bio je jedan eksprimentalni projekat Radionice za sportske automobile, odvojene od same Fabrike automobila.

Milan

U to neko vreme 80-ih, na sajmu je bio izložen i Yugo elektro, ako se neko seća.

Zak

Nisao sam negde na taj podatak, a bio mali da se secam toga. Koliko sam uspeo da iskopam po sturoj literaturi po internetu pre nekoliko godina to je bio primerak koji je otisao na testiranje u SAD i tamo „iscezao“ dok smo se mi zajebavali sa ratovima.
97 je Zastava napravila Yugo Elektru koji je bio izlozen na sajmu, a posle tog sajma je trulio i bio cerupan u krugu Zastave. Nadam se da se bar Yugo Elektre docepao neki entuzijasta kao sto je Floridu Zezelj uspeo da spasi jedan gospodin.

BB

Ja se sjećam da sam čitao o njemu

sale

Bio je i neki yugo elektro parkiran u dvoristu ETF-a u Beogradu dok sam studiramo (99-06). Cak sam imao priliku i da ga provozam na platou iza univerzitetske biblioteke (ne secam se tacne godine al npr 2003-04.). imao je samo prednja sedista, sve iza je bilo u baterijama i elektronici.

Zoca

Sredinom osamdesetih bio je plan da se ubaci motor 850 ccm u Juga koji bi se nazvao Jugo 35.Posle prestanka Fice(to je bio njegov jaci motor)on bi delimicno usao u tu trzisnu nisu.Do proizvodnje kao sto znamo nije doslo…..

Miki

Svi koji serete o nekoj jugo-auto-industriji iza te gomile sranja niste vjerojatno živjeli kao prosječan Europljanin tih godina ili niste imali pristup informacijama kao prosječan Europljanin. Što je razumljivo. A jebem mu mat*r možda niste imali ni godina, kao ni ja, pa samo prevrćete jugonostalgične hvalospjeve starijih generacija. Neke od njih i razumijem, ali u ovom području ni pod razno. Nije dosegnulo ni učinak VW bube 30 godina kasnije sa mnogo „razvijenijom“ istočnjačkom tehnologijom. Bilo i ostalo smeće. Nije moglo parirati ničemu, osim našoj vlastitoj, ili ako hoćete „sobstvenoj“ ekonomskoj neimaštini i kur*cu od inžinjerskog prosperiteta. Ko misli da serem… Pročitaj više »

BB

Zanimljiva evropska terminologija…

sami

O kakvm bajkama pričate kad se u Juga ubacvao tubak iz Una, ja sam to pravio i vozao pre 25 godina

sami

To ima samo u bolesnoj americi, govnarski v8 motori koje ubacuju i u traktore i kamione i sve isto. To u zemlji porekla juga, nije uradio čak ni onaj iz ludnice, jer to nije ničemu, samo za američke vašare. Ja lepo navodim za auto koje smo vozali koji su ležali kao pegla, imali kočenje, školjku sa motorima iz Una turbo 1,3 i 1,,4, kao i atmo 1,6 motore iz lanči koji su imali i po 180 ks. Ovi govnari iz USA prave gluposti ko i uvek. Tamo nema civilizacije, samo ih sreća prati pa ih nije rat pržio već vekovima.… Pročitaj više »

Alen

Evo ja sam napravio yuga, a sva ekipa inzinjera nije bila sposobna ni za trke sloze nesto kako treba
https://www.facebook.com/alenmet1

Alen
Djole

Fiat i danas proizvodi,tj. do skoro je proizvodio motor od 900cm3,takozvani Twinair, imam ga ja u Lanciji,potomak onog istog iz peglice, samo sa turbinom.

YugoFlorida

Greota što nije realizovan. Kakva je to mašina mogla da bude.

LLL

Kakva? Nikakva

Matija

Najveci problem Crvene Zastave bila je politicka zastita. Zastita je bila jednostavna i brutalna: ako hoces da kupis strani auto onda jedan „kupujes“ drzavi a jedan sebi! Pod takvom zastitom rukovodstvo Zastave je bilo uljuljkano u sopstvenu sigurnost, razvoj ih nije interesovao pa je Zastava proizvodila sve starije i starije modele! Negde sredinom 80-tih zastupao sam Ikarus u JUMVu – „Jugoslovensko Udruzenje proizvodjaca Motornih Vozila“. Na jednom sastanku gde su bili predstavnici svih nasih proizvodjaca vozila pojavila se svita iz Kragujevca, na celu im je bio pomocnik generalnog direktora. Bez ikakvog pitanja drug pomocnik je odmah preuzeo mesto predsedavajuceg, to… Pročitaj više »

Tomica

Ja sam lično vozio 1.3 EFI za Američko tržište 110 milja na čas.

Matija

Imao sam dva Jugica, prvi je bio „45“ model pre izvoza u USA, drugi je bio model „55“ posle izvoza. To je bio isti auto ali je opet razlika u kvalitetu obrade bila nebo i zemlja! Bez zdrave konkurencije nema razvoja!

ŠUMAR

Nisam mehanicar ali sam vozio novog yuga 55 koral od 1990 do 2005 samo servis i jednom zamena korpe kvacila i lamele od Fijata i to polovno iz 1980 god. iz zastave 101 a ne iz fabrike Ruen iz Makedonije.
I danas ga vidjam u naselju Duvaniste u Nisu.
Za te pare 10.000 maraka je dobro odradio svoju kilometrazu.Cela industrija Jugoslavije je bila zasticena politicki i raspala se 90tih godina a i unistena bombardovanjem FASISTICKE organizacije NATO dabogda im bog sve to vratio i naplatio….
YUGO je ipak bio „dobar“ za nas
VELIKI POZDRAV